pobierz-porady-dla-gastronomii

Jak działać w okresie pandemii koronawirusa?  

+ 1
+ 0
Koronawirus zmienił nasz świat. Obecnie nic już nie jest takie samo jak przed pojawieniem się wirusa. Lokale gastronomiczne, puby, kina, teatry, szkoły zostały zamknięte. Sytuacja w jakiej znaleźliśmy się nagle wszyscy na całym świecie jest bezprecedensowa. Jak działać w okresie pandemii, jak dbać o swoje zdrowie i samopoczucie oraz jak wykorzystać zwiększoną ilość wolnego czasu? zamknieta restauracja

#zostanwdomu

Teraz najważniejsze i najlepsze, co możemy zrobić to zostać w domu. Tym sposobem możemy obronić siebie oraz naszych bliskich. Naprawdę nie wychodźmy z domu, jeśli nie musimy tego robić. Wiele spraw, które były ważne jeszcze kilka dni temu teraz można odłożyć na dalszy plan. Teraz najważniejsza jest dbałośc o zdrowie i bezpieczeństwo, ale nie tylko własne. Musimy mieć na uwadze również innych dookoła nas. Może się okazać, że dla nas wirus nie będzie aż tak niebezpieczny, a dla innej osoby może być śmiertelny. Teraz na każdym z nas ciąży obowiązek życia tak, by nie narażać nikogo niepotrzebnie.

Minister zdrowia, premier, lekarze, a nawet gwiazdy sportu, muzyki, aktorzy - każdy nawołuje do zostania w domu. W tej chwili, ja również mam dla Ciebie jedno przesłanie, jeśli naprawdę nie musisz wychodzić z domu to lepiej w nim zostań. Musisz mieć świadomośc, że każde wyjście to potencjalne ryzyko narażenia się na zakażenie, a w efekcie zagrożenie zdrowia i życia.

Wiele się mówi o grupach ryzyka, o osobach z chorobami przewlekłymi, osób starszych, ale tak naprawdę nigdy nie wiadomo jak odpowie nasz układ odpornościowy na tego akurat wirusa. Jest on ciągle nowy i nadal nie do końca poznany. Dlatego może lepiej założyć, że każdy z nas może być narażony na utratę zdrowia, a nawet życia.

Zadbaj o biznes

Prowadząc lokal gastronomiczny, pub, kawiarnię czy restaurację jesteś w naprawdę trudnej sytuacji. Z dnia na dzień Twoje normalne funkcjonowanie zostało uniemożliwione. Trudno mieć do kogokolwiek pretensje w takiej sytuacji. Prowadzenie teraz restauracji w standardowym wymiarze byłoby wyrazem skrajnej nieodpowiedzialności. Rozporządzenie Ministra Zdrowia spowodowało zamknięcie lokali gastronomicznych od odwołania. Nie oznacza to jednak całkowitego zamknięcia. Mogą one nadal działać i oferować dania z karty w trybie na wynos i z dowozem. Jeśli Twoja restauracja w takim trybie już pracowała to spokojnie możesz się przestawić i nadal działać. To na pewno nie zrekompensuje strat, jakie notuje się podczas zamknięcia lokalu dla gości, ale pozwoli zachować możliwość funkcjonowania.

Trudna sytuacja

W zdecydowanie trudniejszej sytuacji są na pewno bary czy też puby, które nie mają asortymentu, który mogliby oferować na wynos. Przecież nikt nie wybierze się po śledzika, czy kufel złocistego trunku do takiego z lokali. One skazane są niestety w tej chwili na całkowite zamknięcie.

Czy warto?

Wielu może się zastanawiać czy warto tak obciążać gospodarkę, narażać na tak niewyobrażalne straty, ściągać na siebie widmo recesji i wielu spektakularnych upadków i bankructw. Tu mamy jednak wybór pomiędzy skrajną niewydolnością służby zdrowia, a co za tym idzie setkami, a może nawet tysiącami ludzi narażonych na śmierć, a problemami gospodarczymi. To jasne, że kryzys dotknie każdego z nas, jednego mocniej, drugiego słabiej. Nie ominie jednak nikogo. W obecnej chwili nie ma jednak nic ważniejszego, niż zdrowie i bezpieczeństwo. Na tym musimy się skupić zarówno w skali mikro, jak i makro. Tylko tą drogą dojdziemy do pokonania wirusa.

Chroń miejsca pracy

Wierzę, że prowadziłeś biznes tak, że masz finansowe nadwyżki, które pozwolą Ci przetrwać najtrudniejszy okres. Jednak nawet nadwyżki mogą nie wystarczyć na dłuższy okres, a zapowiada się, że walka z wirusem będzie długa i trudna. Zadbaj o swoich pracowników, miej świadomość, że każdy z nas ma rodzinę i swoje zobowiązania finansowe. Szczerze z nimi porozmawiaj i szanuj ich oraz ich obawy. Zaproponuj realne wynagrodzenie i przede wszystkim nie próbuj rekompensować swoich strat wynagrodzeniem pracownika.

Przygotuj plan na okres „po”

Jeśli teraz nie możesz działać normalnie postaraj się przygotować na czas po zakończeniu pandemii. Dokonaj analizy dotychczasowego działania, sprawdź wszystkie łańcuchy dostaw, zastanów się jakie dania przygotować do karty. Wybierz dania z karty, które powinny zostać wykreślone z powodu braku zysków. Na tą chwilę zastanów się nad voucherami dla gości, które będą mogli wykorzystać po epidemii, a dla Ciebie będzie to zastrzyk gotówki i możliwość utrzymania wynagrodzeń na bieżący okres. Wystrzegaj się jednak typowego „daj”, bo jestem w trudnej sytuacji. To nie przystoi żadnemu biznesowi.

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Otwierasz restaurację i zastanawiasz się jakie rozwiązanie wybrać? Kasę fiskalną czy profesjonalny system sprzedaży oparty na terminalach dotykowych? Nie wiesz, co będzie dla Ciebie lepsze? To koniecznie przeczytaj porównanie możliwości tych dwóch rozwiązań.  system-sprzedazy-restauracja

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież