pobierz-porady-dla-gastronomii

Jak promować zdrowe żywienie w restauracji?  

+ 0
+ 0

Zdrowe odżywianie to trend, ale i konieczność. Polska jest w czołówce krajów z najwyższą liczbą osób otyłych i z nadwagą. Jednak coraz więcej osób jest świadomych, stara się odżywiać zdrowo i dbać o swoją sylwetkę. To dobra wiadomość dla chcących otworzyć restaurację ze zdrową kuchnią czy poszerzyć menu o dania FIT. zdrowe jedzenie restauracja

Jedzenie na mieście było często kojarzone ze specjalnymi okazjami, kiedy dbałość o kaloryczność potraw szła w odstawkę. Jednak dziś również w lokalu gastronomicznym można zjeść zdrowo i niskokalorycznie. Coraz popularniejsze są lokale, w których serwowana jest domowa kuchnia, dietetyczne posiłki, a składniki pochodzą od lokalnych dostawców.

W restauracji ze zdrowym menu warto wybierać posiłki dopasowane do pory dnia np. jajecznica w godzinach porannych, zupy, dania mięsne na obiad i lżejsze kolacje. Pozwoli to na zachowanie odpowiedniego bilansu kalorycznego w ciągu dnia.

Złote zasady zdrowej kuchni

  1. Na pierwszym miejscu warzywa. Najlepsze są dania z dużą ilością świeżych warzyw. Ważne jest również to jak są przygotowywane. Oczywiście najlepiej by były one na surowo lub gotowane na parze. Warto pamiętać, że WHO zaleca by spożywać co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie co oznacza około 400 g dziennie.
  2. Mniej cukru – deser np. w postaci ciasta lepiej zastąpić lodami lub świeżymi owocami ewentualnie owocowym koktajlem.
  3. Sezonowość – truskawki zimą? Mandarynki w środku lata? Owoce na pewno nie będą pełnowartościowe. Zwracaj uwagę na sezon, w którym zamawiasz danie z takimi owocami.
  4. Sposób przyrządzania – smażenie to najgorszy sposób przyrządzania potraw. Wybierajmy grillowanie, przygotowywanie na parze ewentualnie gotowanie tradycyjne.
  5. Mniej mięsa – mięso 1-2 x w tygodniu. Jedynie na tyle powinniśmy sobie pozwolić. Na pewno nie powinien być to schabowy smażony w głębokim tłuszczu, raczej mięso gotowane na parze czy pieczone. Wybierajmy mięso białe, a czerwone sporadycznie. Częściej jedzmy ryby.
  6. Rezygnacja z sosów – to zazwyczaj dodatkowa niepotrzebna porcja kalorii. Szczególnie jeśli przygotowywane są na bazie majonezu i z dodatkiem cukru. Lepszym odpowiednikiem są sosy jogurtowe.
  7. Pełnowartościowe dodatki – do dań głównych dobierajmy dodatki w postaci brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu czy kaszy.
  8. Rezygnacja z napojów słodzonych – do picia wybierajmy wodę, szczególnie podczas oczekiwania na posiłek.

Jakie dania (niskokaloryczne) wprowadzić do menu?

Jeśli prowadzisz „normalną” restaurację i nie masz zamiaru zmieniać profilu swojej kuchni możesz wprowadzić kilka dań tzw. FIT. Tym sposobem poszerzysz grono klientów, a także pokażesz, że jesteś otwarty na aktualne trendy. Wśród dań niskokalorycznych można wymienić:

  • Kuchnia włoska – grillowane owoce morza, ryby oraz mięso w towarzystwie warzyw. Warto by warzywa były skropione oliwą, która sprzyja wchłanianiu się witamin.
  • Kuchnia chińska – dania z tej kuchni są z zasady niskokaloryczne, należy jednak standardowo unikać tych smażonych w głębokim tłuszczu. Można postawić na zupy, które są zasadniczo niskokaloryczne.
  • Fast food – coraz częściej kojarzony z sałatkami z kurczakiem, szczególnie za sprawą sieci typu McDonald’s czy KFC. Tu warto postawić na kurczaka grillowanego, a unikać tego w panierce.
  • Kuchnia polska – tu można zaproponować rybę lub grillowane mięso z puree ziemniaczanym i kiszoną kapustą.

Jak promować zdrowe jedzenie w restauracji?

W czasach kiedy otyłość, nadwaga, a co za tym idzie problemy zdrowotne stają się coraz bardziej palącą sprawą restauracje powinny poniekąd podjąć misję społeczną – zdrowszego żywienia Polaków. Jednak czy to oznacza, że mają się godzić dobrowolnie na zmniejszenie zysków? Absolutnie nie! Biznesu gastronomicznego nikt przecież charytatywnie nie prowadzi.

Zasada numer 1. Nie próbuj sprzedawać niskokalorycznych potraw jako zdrowych. Świadomość konieczności zdrowego odżywiania w naszym kraju wzrasta, jednak nadal jest ona zbyt mała by można było w każdej restauracji bez ogródek promować zdrowe jedzenie. Należy uciec się do podstępu. Smutne, ale prawdziwe. Uwagę gości należy przyciągnąć za pomocą specjalnego rodzaju czcionki czy koloru w menu. Tym sposobem te pozycje menu będą „rzucały się w oczy” i zwiększy się liczba sprzedanych dań. Dobry sposób to opatrzenie takich dań hasłami typu „ polecane przez szefa kuchni”, „tradycyjne receptury” itp.

Promocję zdrowego żywienia w restauracji można podpiąć także pod CSR. Dla świadomych gości będzie to dodatkowy atut i zachęta do ponownych odwiedzin lokalu.

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Jak Polacy świętują Walentynki? Najczęściej spędzają je w kinie, później w restauracji na romantycznej kolacji. Dlatego i Ty wykorzystaj tą zbliżającą się okazję do zaoferowania swoim klientom szczególnej oferty. Zaskocz ich i spraw, że przeżyją niezapomniane chwile w atmosferze przepełnionej miłością i wykwintnymi smakami.  walentynki-w-restauracji

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież