pobierz-porady-dla-gastronomii

Nadeszły wakacje, ale nie dla restauratorów  

+ 1
+ 0

Wreszcie nadeszły upragnione dla uczniów wakacje. W tym roku po szczególnie innym roku szkolnym. W trudnej dobie pandemii koronawirusa. Cieszą jednak jak zwykle, a może nawet bardziej. Po wielu dniach izolacji każdy z nas ma prawo być zmęczony.

restauracja wakacje

Wakacje są nie tylko dla uczniów. Tak się składa, że przypadają ona na najcieplejsze miesiące w naszym kraju i tradycyjnie są okresem zwiększonej ilości urlopów i wyjazdów niezależnie od tego, czy mamy dzieci w wieku szkolnym czy też nie. Jednak czy dla wszystkich jest to czas odpoczynku i tzw. „resetu”? Jest wiele grup, dla których wakacje to czas wytężonej pracy, ale i możliwości zarobku tak dużego, jaki niemożliwy jest w żadnym innym okresie roku. Do nich z pewnością należą właściciele lokali gastronomicznych, wszelkich budek z goframi, lodami i innymi smakołykami, które kuszą podczas wakacyjnego wypoczynku. Szczególnie zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych nad morzem, w górach, czy nad jeziorem.

Gorsza jakość, gorsza obsługa

Niestety jest to też naprawdę trudny czas dla lokali gastronomicznych. A dla niektórych, co trudne do zrozumienia jest to czas odpoczynku i relaksu od dobrej obsługi i pysznego gotowania. Szczególnie w lokalach, które powiększają swoje działalności na okres wakacyjny następuje często zasada staramy się mniej, gotujemy gorzej, sprzedajemy drożej, bo i tak przyjdą zjeść. To po prostu przykre, ponieważ nie można traktować gościa tylko z perspektywy najniższych potrzeb fizjologicznych, głodny to się naje, nieważne czym. Wydaje się, że taki gość jest na urlopie tylko przelotem i na pewno nie wróci, więc jego opinia jest nieważna. Nic bardziej mylnego. W dzisiejszych czasach, kiedy jadąc na wakacje w większości skończyliśmy wyprawy ze słoikami i gotowaniem na turystycznej kuchence idąc do restauracji chcemy czegoś więcej, niż najeść się do syta. Szczególnie dlatego, że w wielu przypadkach przychodzi nam naprawdę słono zapłacić za rodzinną wizytę w restauracji. Nikt z nas nie chciał by być oszukiwany i zmuszany do płacenia wysokich cena za gotowe dania z mikrofalówki. Dodatkowo w większości po wizycie w restauracji dajemy opinię o zjedzonym daniu oraz doświadczeniu, które nas spotkało w lokalu gastronomicznym. Jeśli zbierze się bardzo dużo takich negatywnych opinii, to na pewno nie będzie to dobrze świadczyło o lokalu.

Planuj z głową

Sama podczas wyboru lokalu gastronomicznego kieruję się opiniami, które znajduję w sieci. Podczas wizyt w kurortach wakacyjnych wybieram lokale, które zlokalizowane są dalej od głównych skupisk turystów. Jest to w w większości przypadków gwarant lepszej obsługi, oraz zdecydowanie lepszego stosunku ceny do jakości dania, które zamawiamy. Niestety w wielu polskich lokalach gastronomicznych blisko samego morza nadal króluje przekonanie, że mrożona ryba smażona z frytkami w głębokim tłuszczu oraz gotowa surówka z wiaderka to szczyt marzeń wypoczywających Polaków.

Tak jednak nie musi być, bo warto nawet na wakacjach planować z głową, by zapłacić uczciwie za rzeczywistą ucztę dla podniebienia. Przed wejściem do restauracji warto sprawdzić, jakie jest menu, w jakim zakresie cenowym oraz czy są dania, które wpasują się w nasze gusta. Koniecznie sprawdzić opinię w internecie, a jeśli brak na to czasu to po prostu naocznie się przekonać, powąchać jakie zapachy roznoszą się wokół restauracji oraz ile gości jest zainteresowanych skorzystaniem z jej usług.

Szczególnie ważne jest to w przypadku podróżowania z dziećmi, a już ewidentnie z małymi. W tym przypadku zjedzenie nieświeżego dania może skończyć się naprawdę źle, a na pewno nie chcemy mieć kłopotów z niestrawnością u dzieci czy u samych siebie. Warto zadbać o zdrowe odżywania również na wakacjach, nie pozwólmy by wakacje były odpoczynkiem od zdrowej żywności, bo nawet kilka dni jedzenia tzw. "śmieciowego jedzenia" mogą skończyć się żołądkowymi problemami na dłuższy czas.

Sezonowi pracownicy

Problemy restauratorów z obsługą i gorszą obsługą dań nie zawsze jednak wynikają ze złych intencji restauratorów. Pracownicy lokali gastronomicznych tak jak i reszta społeczeństwa chcą wypocząć w okresie wakacji, biorą urlopy, a to powoduje zmniejszenie obsługi i konieczność wspomagania się pracownikami sezonowymi, a Ci jak wiadomo nie mają wyszkolenia, którym mogą pochwalić się pracownicy stali danej restauracji. Na dodatek, że obsługi jest mniej w okresie wakacyjnym to gości jest o wiele więcej. Wynik jest taki, że chcąc zrobić jak najwięcej wychodzi słaba obsługa z niskiej lub średniej jakości daniami.

Życzyłabym sobie i Wam drodzy podróżujący, aby każda wizyta w restauracji była dla Was wspaniałym kulinarnym doświadczeniem. Drodzy restauratorzy pamiętajcie, że wakacje to nie czas odpoczynku od jakości dań oraz wysokiej obsługi. To naprawdę czas ciężkiej pracy. Warto, by każdego dnia obsługując swoich gości mieć to na uwadze. 

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Boże Narodzenie już niedługo. Czas najwyższy zaplanować plan działania na ten okres zwiększonego ruchu. Przygotuj promocje, specjalne menu świąteczne i pozyskaj jeszcze więcej klientów. Zobacz, jakie pomysły na zwiększenie ruchu w Twoim lokalu dla Ciebie przygotowałam.

11 pomyslow na swiateczna promocje resturacji

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież