Podsumowanie 2020 roku w gastronomii


- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 31, grudzień 2020 14:21
- Odsłony: 65
Mijający rok dla wszystkich odbywał się pod znakiem koronawirusa. Zamykanie restauracji, praca tylko na wynos i z dostawą, otwieranie lokali, zmniejszanie liczby osób, które można przyjąć, praktycznie całkowite rozluźnienie, aż po ponowny lockdown. Jaka przyszłość czeka branżę w kolejnym roku? | ![]() |
Koronawirus – przyszedł namieszał i trwa
Sytuacja epidemiczna trwa już w naszym kraju od marca. Na początku wszyscy zatrzymaliśmy się na chwilę z nadzieję, że taki stan potrwa 2 tygodnie, maks miesiąc. Tak się jednak nie stało, wiele branż w tym gastronomiczna zostało zamkniętych z dnia na dzień. I tak lokale były zamknięte przez 2 miesiące. Od połowy maja zostało dopuszczone działanie lokali, ale w dużym reżimie sanitarnym To był czas, kiedy właściciele lokali wymierzali swoje przestrzenie, na nowo ustawiali stoliki i próbowali się dopasować do nowych wytycznych.
Dość szybko jednak nastąpiło całkowite rozluźnienie i prawdziwe oblężenie w lokalach gastronomicznych, szczególnie w miejscowościach turystycznych. Polacy naprawdę w tym roku tłumnie ruszyli na wakacje w naszym kraju. Później przyszła jesień, skrócenie godzin otwarcia do 21 (tak jakby koronawirus był groźny tylko po 21). Następnie koniec października, kiedy w pewien piątek ogłoszono, że od soboty będą restauracja działały tylko na wynos. Nikogo nie interesowało, że restauracje miały przygotowane zapasy na weekendowe działanie. Zostały po prostu zamknięte z dnia na dzień.
Rok 2020 – spadki, spadki, spadki
Nawet mimo rozluźnienia wakacyjnego i zwiększonych odwiedzin w restauracjach sytuacja branży gastronomicznej jest zła, co by nie powiedzieć, że dramatyczna. W wielu restauracjach zyski spadły o 90%, a szacuje się, że nawet 30% może na stałe zniknąć z rynku gastronomicznego. W szczególnie trudnej sytuacji są restauracje nowe, które rozpoczęły swoją działalność bezpośrednio przed pandemią. Ich właściciele, jak w większości przypadków, przed otwarciem brali kredyty na sfinansowanie wyposażenia lokalu. Teraz koszty kredytów i wynajmu pomieszczeń szczególnie w popularnych lokalizacjach są naprawdę wysokie, a działalność na wynos pokrywa tylko część przewidywanych kosztów. O ile jeszcze restauracje mogą działać to lokale takie jak puby czy sale bankietowe swoich usług nie dostarczą na wynos. Są restauratorzy, którzy podejmują radykalne kroki, wyprzedają antyki z wyposażenia, meble, obrazy, a nawet sprzedają domy by ratować restaurację i ich pracowników, bo sytuacja naprwdę stawia ich pod ścianą.
Co w 2021 roku?
Obecnie lokale gastronomiczne pozostają zamknięte do 17.01. Nie wiadomo co będzie później, ale nie zapowiada się, że po tym okresie restauracje zostaną otwarte. Z informacji przekazywanych przez Ministra Zdrowia lokale gastronomiczne razem z siłowaniami będą ostatnie w kolejce do otwarcia. Ta perspektywa nie napawa optymizmem. Dodatkowo ze względu na fakt, że pomoc ze strony Państwa jest kroplą w morzu potrzeb, a dodatkowo biorąc pod uwagę ostatnią tarczę jest mocno spóźniona.
Być może luty przyniesie odwilż w obostrzeniach dla gastronomii. Oby tak było, bo im dłużej trwa zamknięcie tym mniejsze prawdopodobieństwo, że branża wróci do poziomu sprzed pandemii. Nawet jak nastąpi odwilż o gości też trzeba będzie walczyć mocniej, bo zwyczajnie pandemia odcisnęła swoje piętno na portfelach większości Polaków. Szansa na poprawę na pewno jest i gastronomia się odrodzi, ale potrzeba będzie do tego wiele czasu, wysiłku i cierpliwości. Zapewne cały rok 2021 upłynie pod znakiem walki o normalność.
Życzę Wam by ten 2021 był lepszy od mijającego roku. Życzę Wam przede wszystkim zdrowia, ale również wytrwałości i optymizmu. Do spotkania przy restauracyjnych stolikach!
![]() |
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Otwierasz właśnie restaurację i szukasz najlepszej lokalizacji dla swojego lokalu? Koniecznie przeczytaj kilka rad, które warto wziąć pod uwagę. W dzisiejszym wpisie poznasz 10 podstawowych zasad wyboru lokalizacji dla restauracji. Zapraszam do lektury! | ![]() |