pobierz-porady-dla-gastronomii

Wyposażenie restauracji. Krótki poradnik  

+ 0
+ 0

Otwierając restaurację mnogość sprzętów i elementów wyposażenia niezbędnych do zakupu może przyprawić o zawrót głowy. Chcemy Wam pomóc, dlatego zebraliśmy w krótkim poradniku wszystkie najważniejsze sprzęty niezbędne do otwarcia. Każda restauracja jest inna, wyjątkowa, ale jedno nie różni żadnej z nich podstawowe zaplecze kuchenne będzie takie samo. Niezależnie czy otwieramy restaurację z tradycyjną kuchnią polską, czy też amerykańską burgerownię.

restauracja wyposaenie

Koniecznym elementem jest oddzielne wejście gospodarcze dla dostaw towaru z łatwym dostępem do części magazynowej. Nikt przecież nie wyobraża sobie, by wnosić zaopatrzenie przez wejście, którego używają goście. Niezbędne jest również zaplecze socjalne dla praciwników. W restauracjach obowiązuje również podział przestrzeni ze względu na produkty, które podlegają obróbce.

Niezależnie od rodzaju restuaracji, tak z grubsza w każdej z nich, wygląda podział pomieszczeń.

  1. sala konsumpcyjna
  2. bar
  3. toalety dla gości
  4. pomieszczenie porządkowe i pomieszczenie socjalne dla pracowników
  5. toalety dla personelu
  6. przygotowalnia warzyw
  7. magazyn spożywczy i podręczny
  8. obróbka wstępna – osobne stanowiska obróbki dla warzyw, mięsa, ryb, jajek i potraw mącznych
  9. kuchnia główna (czysta)
  10. zmywalnia

Sala restauracyjna

Sala konsumpcyjna to miejsce przyjmowania gości. To tu goście mają się dobrze czuć oraz mieć możliwość zajęcia wygodnego miejsca. By wyposażyć sąlę konsumpcyjną niezbędne są stoły, stoliki, krzesła, fotele, ewentualnie pufy, dekoracje, roślinność, obrazy, grafiki ścienne.

Bar

To zazwyczaj główne i najbardziej reprezentacyjne miejsce lokalu. Warto je przygotować tak, by robiło wrażenie już od samego wejścia, szczególnie jeśli jest w centrum uwagi. Tu niezbędne jest przygotowanie wysokich krzeseł tzw. hokkerów oraz wyposażenia w postaci tzw. szkła do drinków, napojów, alkoholu czy kawy.

Miejsce dla pracowników

Przez to określenie rozumiemy pomieszczenia porządkowe i socjalne dla pracowników. To pierwsze to miejsce składowania środków niezbędnych do sprzątania oraz szafek na odzież pracowników. W tym drugim niezbędna jest toaleta oraz miejsce do odpoczynku dla pracownika oraz spożywania posiłków. Wielokrotnie widziałam w restauracjach, że pracownicy musieli jeść na widoku gości przy stolikach, przy których są przyjmowani goście. To niedopuszczalne, by goście nie mieli swojego miejsca w restauracji. Choćby najmniejsze, ale takie miejsce musi na pewno być.

Przygotowalnia warzyw

Konieczne jest wyposażenie w blat roboczy, zlew do mycia i oczyszczania warzyw.

Magazyn spożywczy

Jak sama nazwa wskazuje jest to miejsce składowania, czyli niezbędne będą regały na artykuły suche oraz szafa chłodnicza oraz mroźnicza.

Obróbka wstępna

Zanim prodkty przejdą do kuchni do dalszej obróbki przechodzą przez wstepną tzw. brudną obróbkę. Trafia tutaj mięso, ryby oraz produkty mączne. Niezbędna jest obecność sterylizatora jajek, ale również odrębnej lodówki na nie.

Kuchnia główna

Kuchnia to serce każdej restauracji. To miejsce, w którym podstawę stanowi dobrej jakości sprzęt. Czy nowy czy używany o tym więcej trochę później. Niezbędny w kuchni jest piec, kuchnia, płyta grillowa, frytkownica, bemary i meble gastronomiczne oraz okapy wentylacyjne czy szafa chłodnicza. Dodatkowo przydadzą się również roboty kuchenne, wagi, szatkownice do warzyw, krajalnice, miksery, piekarniki oraz piece do pizzy. Nie wspominając już o zlewach i blatach roboczych, regałach i szafkach.

Zmywalnia

Musi być wyposażona w miejsce do oddzielania odpadów oraz zlew do wstępnego mycia, a także zmywarkę z funkcją wyparzania. Niezbędna jest również szafa będąca składem czystych naczyń. Musi być do niej dostęp zaówno ze zmywalni, jak i kuchni głównej.

Czy warto kupować używane sprzęty?

Wszystko zależy od zasobności portfela. Jeśli otwierając restaurację dysponujesz workiem z pieniędzmi bez dna to możesz sobie oczywiście na to pozwolić. Jeśli jednak masz ograniczony budżet to warto na niektórych sprzętach oszczędzić. Pozwoli to na przesunięcie dodatkowych środków przykład na wyposażenie wnętrza sali konsumpcyjnej. Dlaczego warto kupować używane produkty? Dodatkowo dlatego, że teraz wiele sprzętów jest tak programowanych, że psują się zaraz po zakończeniu gwarancji. Niestety działa tu na niekorzyść trend celowego postarzania produktu oraz programowania na określoną ilość cykli, które sprzęt jest w stanie przepracować.

Jeśli sprzęt działa bez zarzutu nawet przez kilka lat to jest duże prawdopodobieństwo, że będzie tak nadal. Oczywiście jak zawsze może się zdarzyć, że sprzęt używany się popsuje to normalne, musisz się na to przygotować. Jeśli jednak naprawdę szukasz oszczędności to wybierając sprzęt używany będziesz mógł zaoszczędzić nawet do kilkudziesięciu procent. Nie rzadko w sprzedaży zdarzają się prawdziwe perełki w maksymalnie niskich cenach. Warto więc poszperać, by liczyć oszczędności.

Podsumowanie

Aby rozpisać szczegółowo wyposażenie danego lokalu należałoby się skupić już na konkretnym przypadku. Wtedy można zaplanować, jakie urządzenia będą niezbędne, a z których można zrezygnować. Zakupy też muszą być związane z wielkością lokalu dla gości, a co za tym idzie również wielkości kuchni. Tu tylko wstępnie nakreśliłam zakres koniecznych zakupów. I jak nadal zamierzacie otwierać restaurację?

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Halloween czy inne święta to dobra okazja do promocji lokalu gastronomicznego. Specjalnie na tą okazję przygotowany wystrój restauracji czy menu pozwoli Ci przyciągnąć klientów. Jakie jeszcze atrakcje możesz zaoferować swoim gościom? Kolacja z duchami, karaoke z upiornymi utworami czy wieczór z czarnym humorem to tylko kilka z pomysłów.  halloween-restauracja-atrakcje 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież