pobierz-porady-dla-gastronomii

14 pomysłów na skuteczny marketing dla restauracji  

+ 0
+ 0

Konkurencja na rynku gastronomicznym jest bardzo duża. Trzeba dać z siebie wszystko, by odnieść sukces i utrzymać restaurację. Konieczna jest do tego odpowiednia strategia marketingowa. Zebraliśmy najlepsze pomysły, które na pewno pomogą ulepszyć Twój biznes. marketing dla restauracji 1

1. Program lojalnościowy 

Klienci, którzy uczestniczą w programach lojalnościowych 2 razy częściej odwiedzają lokale gastronomiczne. Tworząc program nagród, zachęcisz stałych klientów i zbudujesz z nimi trwałą relację. Pamiętaj, że w ramach programu lojalnościowego rabaty czy gratisy muszą być dość łatwo osiągalne, by klientów nie zniechęcać, a zachęcać do jak największej liczby wizyt.

Program lojalnościowy może być w formie karty na którą zbierane są naklejki czy stempelki albo która jest skanowana lub w postaci aplikacji. Formę podpowie Ci grupa docelowa Twojej restauracji. Jeśli są to w większości młodzi ludzie to postaw na aplikację, którą można zainstalować na smartfonie. Wtedy przy każdej wizycie aplikacja będzie skanowana i tym sposobem będą naliczane korzyści. Jeśli Twoi klienci to raczej starsi ludzie lubiący tradycyjne rozwiązanie lepiej sprawdzi się karta fizyczna.

2. Wizytówka w Google+

Internet ma moc, nikogo dzisiejszych czasach nie trzeba już o tym przekonywać. Wizytówka w Google+ to obecnie obowiązek nie tylko dla każdego lokalu gastronomicznego, ale dla każdej firmy. Po stworzeniu wizytówki i wpisaniu nazwy restauracji w wyszukiwarkę jako pierwszy wynik pojawia się wizytówka Google+ wraz z mapą i lokalizacją lokalu, godzinami otwarcia, opiniami, nr telefonu czy linkiem do strony www. To doskonały sposób na promocję lokalu i ułatwienie klientom znalezienia informacji np. o menu.

3. Newsletter e-mail

Zbieraj adresy mailowe swoich klientów przy każdej możliwej okazji: kiedy wysyłają zapytanie o menu na kolację walentynkową, kiedy rezerwują stolik lub kiedy odwiedzają Twoją stronę www. Tym sposobem utworzysz bazę adresów mailowych i będziesz mógł wysyłać newsletter, w którym będziesz informować o aktualnych promocjach, nowych pozycjach w menu czy o nadchodzących wydarzeniach. Pamiętaj jednak, że taki mailing powinien być wysyłany z odpowiednią częstotliwością – nie częściej niż 1-2 razy w miesiącu.

4. Prowadź bloga

Wydaje Ci się, że blogowanie nie jest dla restauracji? Mylisz się. To doskonały sposób na budowanie społeczności i kontakt z klientem dla każdego rodzaju biznesu. Na blogu możesz dzielić się swoimi sukcesami, zabawnymi sytuacjami, specjalnymi goścmi, którzy odwiedzili lokal czy zdawać relację z wydarzeń, które organizujesz. Możesz tam uchylić rąbka tajemnicy o prawdziwym życiu restauracji "od kuchni". Przede wszystkim nie bój się. Na blogu ważna jest jakość, a nie ilość wpisów. Na blogu nie masz obowiązku publikacji postów w jakimś z góry narzuconym harmonogramie.

5. Sprawdzaj czy dane o restauracji w internecie są prawidłowe

Obecnie nawet prawie 90% klientów bada restaurację online przed wizytą. Dlatego konieczne jest by w sieci dane dotyczące restauracji były aktualne. Dotyczy to przede wszystkim adresu, numeru telefonu, godziny otwarcia czy menu. Wielu klientów (przyznaję się, że ja również) sprawdza i wybiera danie już podczas reserach’u w internecie. Ważne by dane w sieci były jak najobszerniejsze i najdokładniejsze jak się da.

6. Klient docelowy

Budowanie tożsamości marki w restauracji może mieć duży wpływ na wydajność mediów społecznościowych. Twoim celem powinno być budowanie tożsamości restauracji wokół klientów docelowych.

Czy twoje menu jest kierowane do klientów, którzy preferują zdrowe jedzenie? A może twoja restauracja ma klimat studenckiej jadłodajni? Ustal kim są Twoi klienci docelowi, a następnie buduj swoją markę wokół tego, czym są zainteresowani. Odzwierciedlaj te zainteresowania w mediach społecznościowych i w materiałach promocyjnych.

7. Wygodne menu online

Tak jak wcześniej wspominałam goście lubią sprawdzać przed wizytą w lokalu jego menu. Nie zmuszaj ich zatem do jego szukania – to najgorsze na, co możesz ich narazić. Menu opublikuj w wysokiej jakości, łatwe do odczytania, wygodnie i przede wszystkim aktualne i dokładne. W trakcie tworzenia strony www poproś webmastera o kilka propozycji i wspólnie wybierzcie to najbardziej intuicyjne rozwiązanie.

Pamiętaj o podstawowej zasadzie – jeśli nie masz menu na swojej stronie internetowej to potencjalnie tracisz klientów! W dzisiejszych czasach nikt nie chce zapoznawać się z menu już po wejściu do lokalu. Pamiętaj – mówimy NIE archaicznym sposobom publikacji menu w pliku do pobrania.

8. Współpraca z platformami do zamawiania on-line

Dziś dowóz posiłków oferowany tylko przez restaurację to za mało. Konieczna jest współpraca z platformami do zamawiania on-line. W Polsce najpopularniejsze to:

  • pyszne.pl
  • pizzaportal.pl
  • glodny.pl
  • zjemy.co
  • skubacz.pl

Na takich platformach możesz się promować i pozyskiwać klientów. To dla niektórych klientów szansa na poznanie Twojego lokalu. Aplikacje tego typu są coraz bardziej popularne, bo są wygodne i szybkie.

9. Składniki od lokalnych dostawców

Moda na lokalność i zdrowe jedzenie nie mija. Swoją drogą bardzo pozytywna ta moda! Pozyskuj składniki do swoich dań od lokalnych i sprawdzonych dostawców. Chwal się tym w mediach społecznościowych, na blogu i w bezpośrednich rozmowach z klientami. Do menu wprowadź również dania typowo regionalne. Takie działania zwiększą liczbę gości i zapewnią pozytywną reputację Twojemu lokalowi.

10. Organizuj loterie

Raz na jakiś czas organizuj konkursy czy loterie fantowe. Do wygrania może być na przykład darmowy deser i kawa czy lunch albo rabat na następną wizytę. Konkursy możesz organizować w lokalu, jak i w mediach społecznościowych. Przykładowe pomysły: nazwa nowego dania w menu czy hasło promujące sezonowe menu.

11. Mobilne reklamy AdWords

Specjalista od reklam w wyszukiwarce Google pomoże Ci ustalić odpowiednio parametry każdej reklamy tak, by przynosiła ona wymierne korzyści. Na przykład możesz zwiększyć swoje stawki w okolicach obiadu, kiedy użytkownicy często szukają oferty na lunch. Zwiększanie stawek w okresie obiadowym zwiększa szanse na pojawienie się konkretnego zamówienia.

12. Śledź wzmianki o swoim lokalu w internecie

Korzystaj z aplikacji do monitorowania treści w internecie i bądź na bieżąco ze wszystkimi wpisami na temat lokalu. Pozwoli Ci to na szybką reakcję na pojawiające się opinie, w szczególności te negatywne.

13. Prowadź profile w mediach spoełcznościowych

Facebook, Instagram, Twitter – obecność w mediach społecznościowych to dziś obowiązek dla każdego lokalu gastronomicznego. Ich ignorowanie to jak dobrowolne skazanie się na porażkę. Ale założenie konta to tylko połowa sukcesu - ważne jest również, aby nadążać za działaniami na portalach społecznościowych.

14. Pokaż swój personel

Na stronie www czy w mediach społecznościowych pochwal się swoją załogą. Pokaż uśmiechniętych, kompetentnych ludzi, którzy każdego dnia dbają o coraz wyższy poziom obsługi.

Które pomysły podobają Ci się najbardziej? Jakie dodasz od siebie?

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Zastanawiasz się, co w zmienić w swojej restauracji z okazji Nowego Roku? Jak pozyskać nowych klientów i jak prowadzić biznes by osiągnąć sukces? Przeczytaj nasze porady. Z pewnością znajdziesz inspirację dla siebie.  noworoczne-postanowienia-dla-restauracji 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież