pobierz-porady-dla-gastronomii

14 pomysłów na skuteczny marketing dla restauracji  

+ 0
+ 0

Konkurencja na rynku gastronomicznym jest bardzo duża. Trzeba dać z siebie wszystko, by odnieść sukces i utrzymać restaurację. Konieczna jest do tego odpowiednia strategia marketingowa. Zebraliśmy najlepsze pomysły, które na pewno pomogą ulepszyć Twój biznes. marketing dla restauracji 1

1. Program lojalnościowy 

Klienci, którzy uczestniczą w programach lojalnościowych 2 razy częściej odwiedzają lokale gastronomiczne. Tworząc program nagród, zachęcisz stałych klientów i zbudujesz z nimi trwałą relację. Pamiętaj, że w ramach programu lojalnościowego rabaty czy gratisy muszą być dość łatwo osiągalne, by klientów nie zniechęcać, a zachęcać do jak największej liczby wizyt.

Program lojalnościowy może być w formie karty na którą zbierane są naklejki czy stempelki albo która jest skanowana lub w postaci aplikacji. Formę podpowie Ci grupa docelowa Twojej restauracji. Jeśli są to w większości młodzi ludzie to postaw na aplikację, którą można zainstalować na smartfonie. Wtedy przy każdej wizycie aplikacja będzie skanowana i tym sposobem będą naliczane korzyści. Jeśli Twoi klienci to raczej starsi ludzie lubiący tradycyjne rozwiązanie lepiej sprawdzi się karta fizyczna.

2. Wizytówka w Google+

Internet ma moc, nikogo dzisiejszych czasach nie trzeba już o tym przekonywać. Wizytówka w Google+ to obecnie obowiązek nie tylko dla każdego lokalu gastronomicznego, ale dla każdej firmy. Po stworzeniu wizytówki i wpisaniu nazwy restauracji w wyszukiwarkę jako pierwszy wynik pojawia się wizytówka Google+ wraz z mapą i lokalizacją lokalu, godzinami otwarcia, opiniami, nr telefonu czy linkiem do strony www. To doskonały sposób na promocję lokalu i ułatwienie klientom znalezienia informacji np. o menu.

3. Newsletter e-mail

Zbieraj adresy mailowe swoich klientów przy każdej możliwej okazji: kiedy wysyłają zapytanie o menu na kolację walentynkową, kiedy rezerwują stolik lub kiedy odwiedzają Twoją stronę www. Tym sposobem utworzysz bazę adresów mailowych i będziesz mógł wysyłać newsletter, w którym będziesz informować o aktualnych promocjach, nowych pozycjach w menu czy o nadchodzących wydarzeniach. Pamiętaj jednak, że taki mailing powinien być wysyłany z odpowiednią częstotliwością – nie częściej niż 1-2 razy w miesiącu.

4. Prowadź bloga

Wydaje Ci się, że blogowanie nie jest dla restauracji? Mylisz się. To doskonały sposób na budowanie społeczności i kontakt z klientem dla każdego rodzaju biznesu. Na blogu możesz dzielić się swoimi sukcesami, zabawnymi sytuacjami, specjalnymi goścmi, którzy odwiedzili lokal czy zdawać relację z wydarzeń, które organizujesz. Możesz tam uchylić rąbka tajemnicy o prawdziwym życiu restauracji "od kuchni". Przede wszystkim nie bój się. Na blogu ważna jest jakość, a nie ilość wpisów. Na blogu nie masz obowiązku publikacji postów w jakimś z góry narzuconym harmonogramie.

5. Sprawdzaj czy dane o restauracji w internecie są prawidłowe

Obecnie nawet prawie 90% klientów bada restaurację online przed wizytą. Dlatego konieczne jest by w sieci dane dotyczące restauracji były aktualne. Dotyczy to przede wszystkim adresu, numeru telefonu, godziny otwarcia czy menu. Wielu klientów (przyznaję się, że ja również) sprawdza i wybiera danie już podczas reserach’u w internecie. Ważne by dane w sieci były jak najobszerniejsze i najdokładniejsze jak się da.

6. Klient docelowy

Budowanie tożsamości marki w restauracji może mieć duży wpływ na wydajność mediów społecznościowych. Twoim celem powinno być budowanie tożsamości restauracji wokół klientów docelowych.

Czy twoje menu jest kierowane do klientów, którzy preferują zdrowe jedzenie? A może twoja restauracja ma klimat studenckiej jadłodajni? Ustal kim są Twoi klienci docelowi, a następnie buduj swoją markę wokół tego, czym są zainteresowani. Odzwierciedlaj te zainteresowania w mediach społecznościowych i w materiałach promocyjnych.

7. Wygodne menu online

Tak jak wcześniej wspominałam goście lubią sprawdzać przed wizytą w lokalu jego menu. Nie zmuszaj ich zatem do jego szukania – to najgorsze na, co możesz ich narazić. Menu opublikuj w wysokiej jakości, łatwe do odczytania, wygodnie i przede wszystkim aktualne i dokładne. W trakcie tworzenia strony www poproś webmastera o kilka propozycji i wspólnie wybierzcie to najbardziej intuicyjne rozwiązanie.

Pamiętaj o podstawowej zasadzie – jeśli nie masz menu na swojej stronie internetowej to potencjalnie tracisz klientów! W dzisiejszych czasach nikt nie chce zapoznawać się z menu już po wejściu do lokalu. Pamiętaj – mówimy NIE archaicznym sposobom publikacji menu w pliku do pobrania.

8. Współpraca z platformami do zamawiania on-line

Dziś dowóz posiłków oferowany tylko przez restaurację to za mało. Konieczna jest współpraca z platformami do zamawiania on-line. W Polsce najpopularniejsze to:

  • pyszne.pl
  • pizzaportal.pl
  • glodny.pl
  • zjemy.co
  • skubacz.pl

Na takich platformach możesz się promować i pozyskiwać klientów. To dla niektórych klientów szansa na poznanie Twojego lokalu. Aplikacje tego typu są coraz bardziej popularne, bo są wygodne i szybkie.

9. Składniki od lokalnych dostawców

Moda na lokalność i zdrowe jedzenie nie mija. Swoją drogą bardzo pozytywna ta moda! Pozyskuj składniki do swoich dań od lokalnych i sprawdzonych dostawców. Chwal się tym w mediach społecznościowych, na blogu i w bezpośrednich rozmowach z klientami. Do menu wprowadź również dania typowo regionalne. Takie działania zwiększą liczbę gości i zapewnią pozytywną reputację Twojemu lokalowi.

10. Organizuj loterie

Raz na jakiś czas organizuj konkursy czy loterie fantowe. Do wygrania może być na przykład darmowy deser i kawa czy lunch albo rabat na następną wizytę. Konkursy możesz organizować w lokalu, jak i w mediach społecznościowych. Przykładowe pomysły: nazwa nowego dania w menu czy hasło promujące sezonowe menu.

11. Mobilne reklamy AdWords

Specjalista od reklam w wyszukiwarce Google pomoże Ci ustalić odpowiednio parametry każdej reklamy tak, by przynosiła ona wymierne korzyści. Na przykład możesz zwiększyć swoje stawki w okolicach obiadu, kiedy użytkownicy często szukają oferty na lunch. Zwiększanie stawek w okresie obiadowym zwiększa szanse na pojawienie się konkretnego zamówienia.

12. Śledź wzmianki o swoim lokalu w internecie

Korzystaj z aplikacji do monitorowania treści w internecie i bądź na bieżąco ze wszystkimi wpisami na temat lokalu. Pozwoli Ci to na szybką reakcję na pojawiające się opinie, w szczególności te negatywne.

13. Prowadź profile w mediach spoełcznościowych

Facebook, Instagram, Twitter – obecność w mediach społecznościowych to dziś obowiązek dla każdego lokalu gastronomicznego. Ich ignorowanie to jak dobrowolne skazanie się na porażkę. Ale założenie konta to tylko połowa sukcesu - ważne jest również, aby nadążać za działaniami na portalach społecznościowych.

14. Pokaż swój personel

Na stronie www czy w mediach społecznościowych pochwal się swoją załogą. Pokaż uśmiechniętych, kompetentnych ludzi, którzy każdego dnia dbają o coraz wyższy poziom obsługi.

Które pomysły podobają Ci się najbardziej? Jakie dodasz od siebie?

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Nosisz się z zamiarem otwarcia restauracji, ale nie wiesz jaki rodzaj lokalu gastronomicznego wybrać? Istnieje wiele różnych koncepcji na lokal gastronomiczny, ale koniecznie powinieneś wybrać ten, który przyniesie Ci zysk, jak również zadowolenie. Jaką koncepcję najlepiej wybrać? 

koncepcje na restauracje

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież