pobierz-porady-dla-gastronomii

Napiwki w lokalach gastronomicznych  

+ 2
+ 1
Napiwki czy staÅ‚a opÅ‚ata za obsÅ‚ugÄ™ doliczana do rachunku? Dzielenie siÄ™ napiwkami czy napiwek prosto do kieszeni kelnera? O tym słów klika w dzisiejszym wpisie. Zapraszam również do poznania najlepszych sposobów stosowanych przez kelnerów w celu zwiÄ™kszenia napiwku.  kelner-restauracja-napiwki

Napiwek - kilka słów wstÄ™pu 

Napiwek to zwyczajowo wrÄ™czana kelnerowi czy  barmanowi dodatkowa opÅ‚ata za wykonanÄ… usÅ‚ugÄ™. Nie jest to w naszym kraju obowiÄ…zek, ale staje siÄ™ spoÅ‚ecznÄ… normÄ… i obyczajem. W Polsce na pewno dawanie napiwków nie jest tak popularne jak na przykÅ‚ad na zachodzie Europy, ale i u nas jest staje siÄ™ zasadÄ… kulturalnego zachowania podczas wizyty w restauracji. Dodatkowe pieniÄ…dze do rachunku zostawia siÄ™ zazwyczaj osobom, których praca wyróżnia siÄ™ i wychodzi poza standardowe ramy obsÅ‚ugi klienta. Zawsze podlega on indywidualnej opinii klienta. A co wtedy, gdy napiwek jest z góry doliczany do rachunku? Wtedy nie pozostawia siÄ™ klientowi wyboru. Nie ma on wtedy innego wyjÅ›cia jak opÅ‚acić narzuconÄ… z góry opÅ‚atÄ™. 

Wysokość napiwku to standardowo w Polsce 10-15% wysokoÅ›ci rachunku. Przyjmuje siÄ™ również, że do 100 zÅ‚ jest to 15%, a powyżej 100 zÅ‚ powinien on wynosić 10%. WrÄ™czajÄ…c napiwek warto wziąć pod uwagÄ™ to jak odbierze go kelner. Niestosowne jest zarówno wrÄ™czanie napiwków zbyt dużych i zbyt niskich. Samo wrÄ™czenie napiwku powinno siÄ™ również odbywać tak, by kelnera nie urazić, czyli absolutnie nie do przyjÄ™cia jest dawanie go do rÄ™ki czy wrzucanie do kieszeni. JeÅ›li chce siÄ™ dać napiwek to zostawia siÄ™ go na tacy czy w futerale przeznaczonym na rachunek. 

 

Dawać czy nie dawać?

Kwestia napiwków jest sporna. Jedni uważajÄ…, że napiwek kelnerowi siÄ™ należy i tylko w naprawdÄ™ wyjÄ…tkowych sytuacjach nie zostawia siÄ™ go. Inni z kolei sÄ…dzÄ…, że powinno siÄ™ go zostawiać tylko wtedy, gdy obsÅ‚uga wyjÄ…tkowo siÄ™ staraÅ‚a, a sam napiwek jest zapÅ‚atÄ… za dobrÄ… pracÄ™. Tematyka dawania napiwków poruszyÅ‚a i wywoÅ‚aÅ‚a jakiÅ› czas temu z gorÄ…cÄ… dyskusjÄ™ pomiÄ™dzy restauratorkÄ… Magda Gessler a krytykiem kulinarnym Maciejem Nowakiem. PrzyczynÄ… tej dyskusji byÅ‚a eksperymentatorska decyzja jednego z amerykaÅ„skich restauratorów, który w swoim lokalu w ogóle zlikwidowaÅ‚ napiwki. Skutkiem takiej decyzji miaÅ‚a być poprawa poziom obsÅ‚ugi, wzrost zadowolenia klientów, a co za tym zwiÄ™kszenie obrotów i ogólnych zysków.

Jednak w naszej polskiej rzeczywistoÅ›ci ciężko uwierzyć w takie szybkie skutki wprowadzenia zakazu dawania napiwków. Tym bardziej ciężka byÅ‚aby to sytuacja dla kelnerów, którzy zwyczajowo majÄ… niskie wynagrodzenie zasadnicze, a dorabiajÄ… sobie na napiwkach. CzÄ™sto w dużych warszawskich restauracjach może być to nawet 200 zÅ‚ dziennie. Nie jest to oczywiÅ›cie norma i trzeba wziąć pod uwagÄ™, że jest to część wynagrodzenia, która jest uzależniona od tego ile restauracja ma klientów, gdzie jest zlokalizowana i tym podobnych aspektów. 

 

Gdzie trafiajÄ… napiwki i jak sÄ… rozliczane?

Jest to uzależnione od zasad panujÄ…cych w restauracji. Zdarza siÄ™, że kelner to co otrzymuje w ramach napiwku chowa po prostu do kieszeni i z nikim siÄ™ swoim zyskiem nie dzieli. Czasem trafiajÄ… do wspólnej puli i sÄ… rozdzielane wedÅ‚ug przyjÄ™tej "polityki napiwkowej". Czasem nawet napiwki rejestrowane sÄ… w systemach gastronomicznych. To jednak jest już moim zadaniem wypaczenie samej idei napiwków. Z drugiej jednak strony chowanie napiwku do "kieszeni" może budzić niezdrowÄ… atmosferÄ™ rywalizacji. 

 

lokal-gastronomiczny-napiwki

W lokalach gastronomicznych można pÅ‚acić kartÄ… i gotówkÄ…. W przypadku, gdy klient pÅ‚aci gotówkÄ… z zostawieniem napiwku nie ma problemu. Pojawia siÄ™ on wtedy, gdy pÅ‚atność odbywa siÄ™ kartÄ…. Kelnerzy otwarcie przyznajÄ…, że pÅ‚atność kartÄ… jest dla nich "problematyczna" i wolÄ… gdy klient reguluje rachunek gotówkÄ…. W takiej sytuacji napiwki od razu trafiajÄ… do kieszeni kelnera lub wspólnej "puli napiwkowej". ObsÅ‚uga restauracji przyznaje, że pÅ‚acenie napiwków kartÄ… nadal nie jest popularne. W tym przypadku u klienta wystÄ™puje bowiem obawa, że w ten sposób pozostawiony napiwek nie trafi do rÄ…k konkretnego obsÅ‚ugujÄ…cego kelnera. Dlatego z transakcji kartowych w restauracji jest zdecydowanie mniej napiwków. 

 

Stała opłata zamiast napiwków

W kartach menu lokali gastronomicznych pojawiają się wpisy, że do rachunku jest z góry naliczana opłata w wysokości 10% i traktowana jako napiwek. W takim wypadku pojawia się sytuacja, która może świadczyć o braku możliwości wyboru co do pozostawiania napiwku i jego wysokości. Stały narzut jako zapłata została również wprowadzona we wspomnianej wcześniej restauracji, w której właściciele zniósł napiwki. Restauratorka Magda Gessler uważa, że dla jakości restauracji, samopoczucia kelnerów i ich pracy lepsze jest doliczanie napiwków do rachunku, niż wręczanie go kelnerowi. Co jednak wtedy, kiedy obsługa była wyjątkowo niemiła? Wtedy też napiwek jest zasadny? Co o tym sądzicie?

 

Sposoby na wyłudzanie napiwków

Dziwi CiÄ™ takie postÄ™powanie? Kelnerzy majÄ… swoje sposoby, które pozwalajÄ… im na uzyskanie napiwku lub jego zwiÄ™kszenie. Ciekawe badania w tym zakresie przeprowadziÅ‚ profesor Michaela Lynn z Uniwersytetu Cornell. Profesor badaÅ‚ 2645 posiÅ‚ków w 21 lokalach gastronomicznych. SprawdzaÅ‚, jakie istniejÄ… powiÄ…zania pomiÄ™dzy wysokoÅ›ciÄ… napiwku, a jakoÅ›ciÄ… obsÅ‚ugi. Najpierw wyróżniÅ‚ zachowania kelnerek i kelnerów, które majÄ… wpÅ‚yw na zwiÄ™kszenie szczodroÅ›ci, a później zbadaÅ‚ czy majÄ… on rzeczywiÅ›cie wpÅ‚yw na klientów.

Z badaÅ„ wynika, że sposoby kelnerów na podniesienie napiwku sÄ… nastÄ™pujÄ…ce: 

  • przedstawianie siÄ™ klientowi, 
  • pochylanie siÄ™ nad stolikiem,
  • uÅ›miechanie siÄ™ do klienta,
  • przypadkowe muÅ›niÄ™cie rÄ™ki klienta,
  • opowiadanie dowcipu,
  • zadawanie zagadki,
  • rysunki, dopiski na rachunku np. sÅ‚oÅ„ce, buźka z uÅ›miechem i napis "dziÄ™kujÄ™",
  • dodatki do rachunku - guma, cukierek, figurka,
  • wydawanie reszty w monetach.

 

A co Wy, jako właściciele restauracji sądzicie o napiwkach? Jak rozwiązaliście ich kwestię w swoim lokalu? Czekam na Wasze opinie.

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Nie ma znaczenia, jak dobre jest Twoje jedzenie, jak dobrÄ… lokalizacjÄ™ znalazÅ‚eÅ› dla swojego lokalu, jeÅ›li Twój personel nie jest kompetentny i przyjazny dla goÅ›ci. Wtedy klienci na pewno nie bÄ™dÄ… wracać. JesteÅ› wÅ‚aÅ›cicielem, sam gotujesz, jesteÅ› wÅ‚asnym szefem. Nie obÄ™dzie siÄ™ jednak bez dobrych pracowników, którzy pozwolÄ… na normalne funkcjonowanie restauracji. 

personel restauracja

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież