pobierz-porady-dla-gastronomii

Pierwsze kroki z systemem S4H  

+ 5
+ 0
System S4H Gastronomia składa się z dwóch modułów podstawowych: S4H POS i S4H CHEF. Na początek w naszym cyklu zajmiemy się obsługą i możliwościami modułu POS umożliwiającego łatwą i szybką sprzedaż oraz obsługę gości w restauracji. Zapraszam na pierwszy wpis z cyklu: Sprzedawaj więcej z S4H. pierwsze-kroki-system-sprzedazy-s4h

Uruchomienie S4H POS

Po otwarciu programu S4H widzimy ekran logowania. Do systemu można logować się na dwa sposoby:

  • za pomocą PIN-u,
  • za pomocą dedykowanej karty magnetycznej. 

W przypadku PIN-u jego definiowanie odbywa się w module S4H CHEF. Z kolei, jeśli chodzi o drugi sposób logowania to konieczne jest posiadanie czytnika kart magnetycznych podłączonego do terminala dotykowego. 

ekran-logowania-system-s4h-gastronomia

Rys. Ekran logowania do systemu S4H

 

Po zalogowaniu ukazuje się ekran startowy systemu. Widzimy na nim przyciski, pod którymi dostępne są moduły systemu zgodne z licencją, jaką posiadamy. Jeśli nie posiadamy jakiegoś z modułów to oznaczony jest on żółtą kłódką. Z kolei, jeśli przycisk jest wyszarzony, to oznacza to brak uprawnień do danego modułu. 

ekran-startowy-s4h

Rys. Ekran startowy S4H POS

Funkcje systemowe

Na ekranie startowym mamy następujące funkcje:

  • otwarcie zmiany – wykonuje się ją każdorazowo przy rozpoczynaniu nowego dnia sprzedaży. Otwarcie zmiany umożliwia rozpoczęcie sprzedaży;
  • sprzedaż - wejście do modułu sprzedaży, w którym wprowadza się zamówienia, prowadzi rachunki, można wykonywać również operacje łączenia i dzielenia rachunków, zmiany formy płatności itp.;

pos-sprzedaz-system-s4h

Rys. Sprzedaż w systemie S4H 

 

  • obecności – moduł rejestracji pracy - w tym miejscu personel zgłasza przyjście i wyjście z pracy;

obecnosci-system-sprzedazy-s4h

Rys. Moduł rejestracji czasu pracy 

 

  • wyjazdy / dowozy - moduł rejestrujący dowozy, pozwala na rozliczanie kierowców;
  • rezerwacje - przedstawiają graficzny układ rezerwacji stolików w lokalu;

widok-rezerwacje-system-sprzedazy-s4h

Rys. Graficzny interfejs rezerwacji stolików

 

  • KDS - system sprawnej i szybkiej dwukierunkowej komunikacji na linii kelner - kuchnia, oparty jest o system monitorów kuchennych;
  • liczniki alkoholi - pozwala na kontrolę sprzedaży alkoholi;
  • zamknięcie zmiany - wykonuje się ją każdorazowo po zamknięciu dnia sprzedaży. Po zamknięciu zmiany następuje wydruk raportów rozliczających zmianę, niemożliwe jest zamknięcie zmiany przez zamknięciem wszystkich rachunków,
  • faktury - moduł dedykowany do wystawiania faktur do paragonów, faktur zbiorczych, edytowania i drukowania faktur;

faktury-modul-system-sprzedazy-s4h

Rys. Moduł faktury 

 

  • operacja kasowe - umożliwia  wpłaty / wypłaty na karty klientów, wystawianie dokumentów KP / KW, dostęp do tego modułu możliwy jest również z poziomu sprzedaży, 
  • rozliczenie kelnera - umożliwia wprowadzenie przez kelnera ilości gotówki w różnych formach płatności. Wartości zostaną wydrukowane na raporcie finansowym razem z wartościami wyliczonymi przez system. Dostępne również z poziomu sprzedaży;

rozliczenie-kelnerow-system-s4h

Rys. Widok rozliczenia kelnera

 

  • raport fiskalne - umożliwia wydruk raportu dobowego lub okresowego na drukarce fiskalnej;

raport-fiskalny-system-s4h

Rys. Widok modułu raport fiskalny

 

  • raport finansowy - umożliwia wydruk raportu danej zmiany, może on dotyczyć wszystkich kelnerów lub wybranych;
  • raporty zmianowe - raporty dotyczące zmian wykonywanych podczas danej zmiany;

raport-zmianowy-system-sprzedazy-s4h

Rys. Widok modułu raporty zmianowe

 

  • ustawienia - umożliwia przejście do modułu magazynowo - rozliczeniowego S4H CHEF;
  • wylogowanie - wyjście z programu operatora;
  • zamknięcie systemu - zakończenie pracy z systemem S4H. 

 

Zapraszam do regularnego śledzenia naszego poradnika. Już niebawem kolejny wpis z cyklu Sprzedawaj więcej z S4H

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Mijający rok dla wszystkich odbywał się pod znakiem koronawirusa. Zamykanie restauracji, praca tylko na wynos i z dostawą, otwieranie lokali, zmniejszanie liczby osób, które można przyjąć, praktycznie całkowite rozluźnienie, aż po ponowny lockdown. Jaka przyszłość czeka branżę w kolejnym roku? rok 2020 gastronomia

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież