pobierz-porady-dla-gastronomii

Pierwsze kroki z systemem S4H  

+ 5
+ 0
System S4H Gastronomia skÅ‚ada siÄ™ z dwóch modułów podstawowych: S4H POS i S4H CHEF. Na poczÄ…tek w naszym cyklu zajmiemy siÄ™ obsÅ‚ugÄ… i możliwoÅ›ciami moduÅ‚u POS umożliwiajÄ…cego Å‚atwÄ… i szybkÄ… sprzedaż oraz obsÅ‚ugÄ™ goÅ›ci w restauracji. Zapraszam na pierwszy wpis z cyklu: Sprzedawaj wiÄ™cej z S4H. pierwsze-kroki-system-sprzedazy-s4h

Uruchomienie S4H POS

Po otwarciu programu S4H widzimy ekran logowania. Do systemu można logować się na dwa sposoby:

  • za pomocÄ… PIN-u,
  • za pomocÄ… dedykowanej karty magnetycznej. 

W przypadku PIN-u jego definiowanie odbywa siÄ™ w module S4H CHEF. Z kolei, jeÅ›li chodzi o drugi sposób logowania to konieczne jest posiadanie czytnika kart magnetycznych podÅ‚Ä…czonego do terminala dotykowego. 

ekran-logowania-system-s4h-gastronomia

Rys. Ekran logowania do systemu S4H

 

Po zalogowaniu ukazuje siÄ™ ekran startowy systemu. Widzimy na nim przyciski, pod którymi dostÄ™pne sÄ… moduÅ‚y systemu zgodne z licencjÄ…, jakÄ… posiadamy. JeÅ›li nie posiadamy jakiegoÅ› z modułów to oznaczony jest on żółtÄ… kłódkÄ…. Z kolei, jeÅ›li przycisk jest wyszarzony, to oznacza to brak uprawnieÅ„ do danego moduÅ‚u. 

ekran-startowy-s4h

Rys. Ekran startowy S4H POS

Funkcje systemowe

Na ekranie startowym mamy następujące funkcje:

  • otwarcie zmiany – wykonuje siÄ™ jÄ… każdorazowo przy rozpoczynaniu nowego dnia sprzedaży. Otwarcie zmiany umożliwia rozpoczÄ™cie sprzedaży;
  • sprzedaż - wejÅ›cie do moduÅ‚u sprzedaży, w którym wprowadza siÄ™ zamówienia, prowadzi rachunki, można wykonywać również operacje Å‚Ä…czenia i dzielenia rachunków, zmiany formy pÅ‚atnoÅ›ci itp.;

pos-sprzedaz-system-s4h

Rys. Sprzedaż w systemie S4H 

 

  • obecnoÅ›ci – moduÅ‚ rejestracji pracy - w tym miejscu personel zgÅ‚asza przyjÅ›cie i wyjÅ›cie z pracy;

obecnosci-system-sprzedazy-s4h

Rys. ModuÅ‚ rejestracji czasu pracy 

 

  • wyjazdy / dowozy - moduÅ‚ rejestrujÄ…cy dowozy, pozwala na rozliczanie kierowców;
  • rezerwacje - przedstawiajÄ… graficzny ukÅ‚ad rezerwacji stolików w lokalu;

widok-rezerwacje-system-sprzedazy-s4h

Rys. Graficzny interfejs rezerwacji stolików

 

  • KDS - system sprawnej i szybkiej dwukierunkowej komunikacji na linii kelner - kuchnia, oparty jest o system monitorów kuchennych;
  • liczniki alkoholi - pozwala na kontrolÄ™ sprzedaży alkoholi;
  • zamkniÄ™cie zmiany - wykonuje siÄ™ jÄ… każdorazowo po zamkniÄ™ciu dnia sprzedaży. Po zamkniÄ™ciu zmiany nastÄ™puje wydruk raportów rozliczajÄ…cych zmianÄ™, niemożliwe jest zamkniÄ™cie zmiany przez zamkniÄ™ciem wszystkich rachunków,
  • faktury - moduÅ‚ dedykowany do wystawiania faktur do paragonów, faktur zbiorczych, edytowania i drukowania faktur;

faktury-modul-system-sprzedazy-s4h

Rys. ModuÅ‚ faktury 

 

  • operacja kasowe - umożliwia  wpÅ‚aty / wypÅ‚aty na karty klientów, wystawianie dokumentów KP / KW, dostÄ™p do tego moduÅ‚u możliwy jest również z poziomu sprzedaży, 
  • rozliczenie kelnera - umożliwia wprowadzenie przez kelnera iloÅ›ci gotówki w różnych formach pÅ‚atnoÅ›ci. WartoÅ›ci zostanÄ… wydrukowane na raporcie finansowym razem z wartoÅ›ciami wyliczonymi przez system. DostÄ™pne również z poziomu sprzedaży;

rozliczenie-kelnerow-system-s4h

Rys. Widok rozliczenia kelnera

 

  • raport fiskalne - umożliwia wydruk raportu dobowego lub okresowego na drukarce fiskalnej;

raport-fiskalny-system-s4h

Rys. Widok modułu raport fiskalny

 

  • raport finansowy - umożliwia wydruk raportu danej zmiany, może on dotyczyć wszystkich kelnerów lub wybranych;
  • raporty zmianowe - raporty dotyczÄ…ce zmian wykonywanych podczas danej zmiany;

raport-zmianowy-system-sprzedazy-s4h

Rys. Widok modułu raporty zmianowe

 

  • ustawienia - umożliwia przejÅ›cie do moduÅ‚u magazynowo - rozliczeniowego S4H CHEF;
  • wylogowanie - wyjÅ›cie z programu operatora;
  • zamkniÄ™cie systemu - zakoÅ„czenie pracy z systemem S4H. 

 

Zapraszam do regularnego śledzenia naszego poradnika. Już niebawem kolejny wpis z cyklu Sprzedawaj więcej z S4H

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Kontrola sanepidu to coś, czego obawia się wielu przedsiębiorców. W tym artykule przedstawimy zagadnienia na temat jak "załatwić sprawę" z Państwową Izbą Sanitarną. W poniższej poradzie, między innymi o tym, jakie wymogi prawne trzeba spełnić, co w wyposażeniu restauracji jest wymagane, a także na co zwraca uwagę inspekcja, podczas kontroli w naszym lokalu gastronomicznym.

sanepid-gastronomia

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież