pobierz-porady-dla-gastronomii

Sprzedaż na S4H POS - Sprzedawaj wiÄ™cej z S4H cz.2  

+ 5
+ 0

Sprzedaż w lokalu gastronomicznym, niezależnie czy jest to lokal typu premium czy pizzeria, musi być Å‚atwa i szybka. A takÄ… możesz mieć jedynie przy użyciu profesjonalnych narzÄ™dzi. Zobacz, jak przyjemna jest sprzedaż z systemem S4H Gastronomia. ekran-otwarte-rachunki-system-sprzedazy-s4h-gastronomia 

Dziś przygotowaliśmy dla Was drugi wpis z cyklu Sprzedawaj więcej z S4H. Zajmiemy się tym, co w restauracji powinno mieć miejsce jak najczęściej, czyli sprzedażą:) Przedstawimy Wam schemat sprzedaży i pokażemy, jak otwiera się rachunki. Zapraszam do lektury.

Schemat sprzedaży w S4H Gastronomia

Sprzedaż to moduÅ‚ systemu S4H, w którym dokonywane sÄ… i rejestrowane sÄ… wszystkie transakcje. Sprzedaż w systemie odbywa siÄ™ na rachunkach. Proces sprzedaży, biorÄ…c pod uwagÄ™ jedynie czynnoÅ›ci, jakie kelnerka musi wykonać na terminalu sprzedaży, przebiega nastÄ™pujÄ…co: 

  • otwarcie rachunku,
  • wybór zamówionych artykułów, 
  • zamkniÄ™cie rachunku,
  • wybór formy pÅ‚atnoÅ›ci (gotówka, przelew),
  • wybór typu zamkniÄ™cia (paragon, faktura).

Można to przedstawić na następującym schemacie:

 

schemat-sprzedaz-system-s4h-1

Rys. Schemat sprzedaży w systemie S4H POS

 

Jest to oczywiÅ›cie uproszczony proces. Ponieważ po wprowadzeniu zamówienia nie ma koniecznoÅ›ci natychmiastowego zamykania rachunku. O wiele wygodniejsze jest zostawienie rachunku otwartego. Rachunki otwarte można okreÅ›lić jako kwintesencjÄ™ systemów sprzedaży. To miÄ™dzy innymi one tak bardzo uÅ‚atwiajÄ… i usprawniajÄ… pracÄ™ obsÅ‚ugi lokalu gastronomicznego. PozwalajÄ… one na Å‚atwe wprowadzenie dodatkowych artykułów do rachunku klienta. Rachunki otwarte to główna przewaga systemów sprzedaży nad kasami fiskalnymi, które nie pozwalajÄ… na otwarcie żadnego nowego rachunku, dopóki nie zostanie zamkniÄ™ty poprzedni. 

Korzystanie z kasy fiskalnej jest nie tyle niewygodne, co nawet w dzisiejszej rzeczywistości po prostu niewskazane w szanującym się lokalu gastronomicznym. Używając kasy fiskalnej za każdym razem, gdy klient chce zamówić dodatkowy artykuł musimy wtedy:

  • wystawić kolejny paragon i zmuszać klienta do natychmiastowego pÅ‚acenia,
  • lub zbierać listÄ™ zamówieÅ„ klienta i rozliczać go przed wyjÅ›ciem - to rozwiÄ…zanie jest szczególnie wrażliwe na pomyÅ‚ki obsÅ‚ugi - musimy bowiem za każdym razem, gdy klient domawia nowy artykuÅ‚ dopisywać go do listy. 

Z tego wzglÄ™du system sprzedaży sprawdza siÄ™ o wiele bardziej. W systemie takim można mieć wiele otwartych rachunków na klienta, czy na stolik (jeÅ›li mamy wprowadzony do systemu graficzny podglÄ…d sali). Rachunki można dodatkowo zamykać w dowolnym momencie, jak i dowolnie dzielić i Å‚Ä…czyć. Po każdym dniu sprzedaży mamy w systemie możliwość podglÄ…du rachunków z danego dnia, czyli okresu sprzedażowego. SÄ… to rachunki, które zostaÅ‚y otwarte pomiÄ™dzy otwarciem i zamkniÄ™ciem zmiany danego dnia. Sprzedaż z danej zmiany jest zapisywana w dokumencie NZ z datÄ… otwarcia zmiany. To jest szczególnie istotne przy prowadzeniu gospodarki magazynowej, ponieważ z takÄ… datÄ… bÄ™dzie nastÄ™powaÅ‚o zdjÄ™cie surowców z magazynu. 

Otwarte rachunki

Do widoku otwartych rachunków przechodzimy po zalogowaniu siÄ™ do systemu poprzez klikniÄ™cie na przycisk sprzedaż na ekranie startowym systemu. Wtedy pokazuje nam siÄ™ ekran otwartych rachunków, jak na rysunku poniżej:

 

ekran-otwarte-rachunki-system-sprzedazy-s4h

Rys. Ekran otwartych rachunków w systemie S4H Gastronomia

 

Ekran składa się z następujących elementów:

  • lista rachunków - każdy z rachunków ma swój opis, a kolor kafelka rachunku ma kolor zdefiniowany w systemie odpowiednio dla danego typu. Na rysunku powyżej po lewej stronie widzimy listÄ™ typów rachunków. I tak Å‚atwo można odróżnić, które rachunki zostaÅ‚y otwarte na przykÅ‚ad na stolik, na wynos czy na staÅ‚ego klienta. Każdy rachunek zawiera również informacje o wartoÅ›ci, czy dacie i godzinie otwarcia. Dodatkowo pojawić siÄ™ mogÄ… na nim nastÄ™pujÄ…ce symbole:
    • miseczka - sygnalizuje brak obsÅ‚ugi stolika, co jest równoznaczne z tym, że rachunek nie byÅ‚ otwierany przez dany okres czasu. Czas, po jakim ten symbol pojawia siÄ™ na rachunku jest dowolnie definiowany;
    • zegar - informuje o zablokowaniu rachunku z powodu zbyt dÅ‚ugiego czasu obsÅ‚ugi stolika. Czas ten również można dowolnie ustawić w systemie;
    • przekazanie/przejÄ™cie rachunku do/przez kelnera - informuje o przekazaniu rachunku do innego operatora;

Pojedynczy rachunek wygląda w systemie następująco:

 

otwarty-rachunek-system-s4h-gastronomia

Rys. Otwarty rachunek w systemie S4H Gastronomia

 

Ekran rachunków w systemie obejmuje wszystkie rachunki, które w danej chwili są otwarte. Jednak istnieje również możliwość takiego skonfigurowania sytemu, że będzie on pokazywał jedynie te rachunki, które w systemie zostały otwarte przez danego kelnera. Wygląd rachunku można zdefiniować w module S4H CHEF. Daje on możliwość zarządzania informacjami, które pojawiają się na "kafelku" rachunku;

  • lista typów otwarć rachunku - definiuje siÄ™ je w systemie. W naszym przykÅ‚adzie sÄ… to: 
  • rachunki na stolik,
  • z opisem dowolnym,
  • grupowy,
  • na wynos,
  • na kartÄ™,
  • na staÅ‚ego klienta,
  • z rezerwacji.

Tym sposobem łatwo można odróżnić rachunki o różnym typie;

  • funkcje listy rachunków - na dole ekranu rachunków mamy możliwość przejÅ›cia do:
    • rachunków zamkniÄ™tych,
    • rozliczenia kelnerów,
    • rezerwacji stolików,
    • ukÅ‚adu graficznego,
    • moduÅ‚u wyjazdów/dowozów.

Jak otwieramy nowy rachunek?

Tworzenie nowego rachunku w systemie jest niezwykle łatwe i intuicyjne. Wystarczy na ekranie otwartych rachunków kliknąć na jeden z typów otwarć. Wtedy w zależności od typu rachunku mogą pojawić się dodatkowe okna w celu wprowadzenia danych, które są wymagane do pomyślnego otwarcia rachunku. W naszym przypadku możemy otworzyć rachunek:

  • na stolik - po wyborze tej opcji zobaczymy listÄ™ stolików wprowadzonych w systemie. Wybieramy stolik, który zajÄ…Å‚ gość;

nowy-rachunek-na-stolik-s4h-gastronomia

Rys. Nowy rachunek na stolik

 

  • z opisem dowolnym/grupowy/na wynos - po wyborze tego typu rachunku pojawia nam siÄ™ nowe okno z klawiaturÄ…, na której możemy wprowadzić opis rachunku. Tutaj wpisujemy charakterystyczne cechy zamówienia lub klienta;

nowy-rachunek-dowolny-opis-s4h-gastronomia

Rys. Nowy rachunek z dowolnym opisem

 

  • na kartÄ™/na kartÄ™ ukryty - pozwala na otwarcie rachunku na kartÄ™. Na ekranie pojawi siÄ™ okno informujÄ…ce o odczytaniu karty;

nowy-rachunek-na-karte-s4h-gastronomia

Rys. Nowy rachunek na kartÄ™

 

  • na staÅ‚ego klienta - po wybraniu tej opcji pojawia siÄ™ lista klientów, na których możemy otworzyć rachunek. Tutaj możemy również szybko dodać nowego klienta;

 nowy-rachunek-na-stalego-klienta-s4h-gastronomia

Rys. Nowy rachunek na stałego klienta

 

Nowe rachunki można w systemie S4H Gastronomia otwierać również z dwóch innych miejsc:

  • z graficznej prezentacji sali,
  • z rezerwacji.

Ten sposób otwierania rachunku zostanie jednak opisany w kolejnych artykuÅ‚ach. DziÅ› na tym zakoÅ„czymy. W nastÄ™pnym wpisie przejdziemy do dalszych etapów sprzedaży. Omówimy wtedy miÄ™dzy innymi wprowadzanie artykułów do rachunku i procedurÄ™ zamykania rachunku. Kolejny wpis z naszego cyklu już niebawem. Do przeczytania!

Ekspert-Jacek-dla-gastronomii

Autor artykuÅ‚u: Jacek Jankowski, e-mail: jacek@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Jestem specjalistą ds. rozwiązań dla gastronomii i hotelarstwa. Od lat doradzam w sprawie systemów gastronomicznych: S4H i X2. Posiadam doświadczenie we wdrożeniach tych systemów w lokalach - restauracjach, kawiarniach i hotelach.

Dowiedz się więcej:

Oszczędności przydają się w każdym biznesie. Również w lokalu gastronomicznym. Sprawdź swoje wydatki i zastanów się na czym mógłbyś oszczędzić. A może menu będzie jednym z pierwszych sposobów na oszczędności? zasady-zarzadzania-restauracja-5

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież