Walentynki w restauracji
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 09, luty 2015 12:53
- Odsłony: 3493
Jak Polacy świętują Walentynki? Najczęściej spędzają je w kinie, później w restauracji na romantycznej kolacji. Dlatego i Ty wykorzystaj tą zbliżającą się okazję do zaoferowania swoim klientom szczególnej oferty. Zaskocz ich i spraw, że przeżyją niezapomniane chwile w atmosferze przepełnionej miłością i wykwintnymi smakami. |
Święto Zakochanych, czyli Walentynki
Walentynki to święto o rodowodzie amerykańskim, ale nikt już chyba dziś nie ma wątpliwości, że na stałe wpisało się w również w naszą tradycję. Obchodzenie Dnia Zakochanych według przeprowadzonego jakiś czas temu przez CBOS badania podoba się aż 74% z nas. Świętowanie Walentynek deklaruje ponad połowa dorosłych Polaków (59%). A jak je spędzamy? Zazwyczaj standardowo: kino, kolacja to najbardziej popularne sposoby na spędzanie tego pięknego lutowego dnia. Do tego mile widziane są romantyczna muzyka, przygaszone światło i zapachowe świece. Miłym akcentem jest również wręczenie upominku walentynkowego.
Jak widać wielu z nas preferuje wyjście tego dnia z domu i wybiera świętowanie Walentynek w restauracji. Dlatego nie pozostaje nic innego jak wyjść naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom swoich klientów i jak wiele lokali gastronomicznych zaoferować w Walentynki specjalne menu i okolicznościowe atrakcje.
O czym musisz pamiętać organizując Walentynki w swojej restauracji?
- odpowiednim ustawieniu stolików,
- odpowiedniej ilości personelu,
- rezerwacji stolika na odpowiedni czas,
- wyjÄ…tkowym menu,
- gratisach i niespodziankach,
- dodatkowych atrakcjach.
Walentynkowe menu to nie wszystko
Jak najbardziej na Walentynki możesz zaoferować swoim klientom specjalne menu. Wśród najczęściej pojawiających się składników menu w restauracjach pojawiają się:
- Å‚osoÅ›,
- makaron np. w kształcie serduszek,
- ostrygi,
- kawior,
- krewetki
- czekolada
- truskawki,
- maliny.
Jednak zaproponuj swoim gościom coś wyjątkowego, innego niż można spotkać w większości restauracji. Nawiązującego do Twojej kuchni, ale jednocześnie potrafiącego zaskoczyć Twoich stałych klientów. Być może przy okazji znajdziesz danie warte wpisania na stałe do Twoje karty menu. Jednak na kilku daniach w menu nie poprzestawaj. Zaoferuj swoim klientom coś więcej. Zagwarantuj im, że wizyta w Twojej restauracji w walentynkowy wieczór lub popołudnie będzie okazją do rozpieszczania zmysłów i chwilą, która zapadnie im w pamięć na dłuższy czas.
Dobrym pomysłem są:
- pakiety walentynkowe w określonej cenie. Pakiet taki może zawierać pełny posiłek łącznie z napojem - również alkoholowym, czyli przystawkę, danie główne, deser, kawę lub herbatę i kieliszek wina,
- zróżnicowane pakiety menu w różnych cenach "czyli do wyboru do koloru" - to dobra opcja dla klientów, którzy lubią mieć wybór. W tym przypadku możesz zaoferować pakiety dań z różnych składników i z różnymi elementami,
- dodatki do pakietów w postaci jakiegoś upominku lub deseru czy lampki wina,
- multipakiety - doskonały pomysł dla hoteli - na ten specjalny dzień możesz zaproponować swoim gościom połączenie atrakcji hotelowych z restauracyjnymi np. romantyczną kolację przy świecach, nocleg w specjalnie przygotowanym na tą okazję pokoju z dodatkiem na przykład relaksującej sesji masażu dla dwojga.
Postaraj się by w Dzień Zakochanych w Twojej restauracji panowała wyjątkowa atmosfera. Ważne by klienci czuli się swobodnie i mieli możliwość nieskrępowanej rozmowy. Dlatego niech Cię nie skuszą takie pomysły jak ustawienie, jak największej liczby stolików, by przyjąć jak najwięcej gości. Takie postępowanie prawie na pewno obróci się przeciwko Tobie. Jeśli goście wyczują, że Walentynki to dla Ciebie jedynie okazja do jak największych zysków bez względu na to, jak czują się goście w restauracji to wyjdą niezadowoleni i w kolejnych latach nie skorzystają z Twojej oferty. Co gorsze mogą o nieprzyjemnych odczuciach opowiedzieć rodzinie, znajomym a nawet wystawić naszej restauracji negatywną opinię na opiniotwórczych portalach. Dlatego w tym dniu w swoim lokalu gastronomicznym musisz zadbać o każdy szczegół.
Chcesz się ze mną podzielić swoimi pomysłami na Walentynki w restauracji? Zapraszam do komentowania!
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Dobrze funkcjonująca restauracja składa się z wielu współgrających elementów. Pracownicy, wysoka jakość produktów, sprzęt, oprogramowanie. To ostatnie zdecydowanie ułatwia prowadzenie lokalu gastronomicznego w czasach, kiedy klienci mają coraz wyższe wymagania, a zwykła kasa fiskalna nie przystaje do oczekiwań. Jak jednak wybrać najlepszy system spośród tak wielu dostępnych na rynku. |