Dlaczego Twoja restauracja potrzebuje systemu POS?
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 14, kwiecień 2015 14:55
- Odsłony: 4404
Prowadzenie restauracji bez systemu gastronomicznego jest obecnie nie tyle utrudnione, co praktycznie niemożliwe biorąc pod uwagę konkurencję, która go ma. Chcesz jak najlepiej obsługiwać swoich klientów? Poznaj 10 zalet wdrożenia systemu w restauracji. |
Co to jest system POS?
Większości z Was zapewne nie trzeba tego tłumaczyć. System POS to system gastronomiczny dedykowany dla lokali typu restauracje, pizzerie czy bary. Ułatwia prowadzenie lokalu gastronomicznego, przyśpiesza sprzedaż, czyni pracę zespołu bardziej wydajną i efektywną. Ułatwia kontrolę nad pracownikami i powoduje, że liczba nadużyć pracowniczych wyraźnie spada. Dodatkowo system pozwala na łatwe prowadzenie gospodarki magazynowej i zarządzanie dostawami. Jeśli nie masz jeszcze systemu gastronomicznego w swoim lokalu to najwyższy czas byś dowiedział się dlaczego go potrzebujesz.
Prowadząc restaurację czy pizzerię musisz brać pod uwagę fakt, że obecnie nawet najlepsze menu czy piękne i bogate wnętrze może nie wystarczyć do osiągnięcia sukcesu w branży gastronomicznej. Bardzo ważna, o ile nie najważniejsza staje się obecnie szybka i sprawna obsługa klienta. Żyjemy coraz szybciej i wszystko chcemy mieć na już, dlatego idąc do restauracji nie chcemy czekać w nieskończoność na zamówione danie. Jeśli idziemy do restauracji i mamy czekać na realizację zamówienia nawet godzinę to z pewnością większość z nas zrezygnuje z usług lokalu i skorzysta z innego. To na pewno nie pomoże Ci w promocji lokalu i nie wpłynie pozytywnie na jego postrzeganie wśród klientów. Dlatego musisz wykorzystać tak proste sposoby na ułatwienie sobie pracy, jak system gastronomiczny.
Oprogramowanie gastronomiczne - wygoda czy konieczność?
Prowadzenie lokalu gastronomicznego bez systemu gastronomicznego czy to obecnie jeszcze możliwe? Przy coraz wyższych wymaganiach klientów oprogramowanie dla gastronomii stało się nieodłącznym elementem biznesu i jest obecnie jego nierozerwalną częścią. Warto zatem korzystać z nowoczesnych rozwiązań, które nie tylko pozwolą nam usprawnić sobie pracę, ale również pozwolą na wyższą jakość świadczonych usług, a co za tym idzie na wzrost zadowolenia klientów.
Na rynku mamy obecnie dużą ilość systemów gastronomicznych. Nie mając doświadczenia z tego typu oprogramowaniem na pewno ciężko podjąć decyzję, które oprogramowanie wybrać. Dlatego warto się im bliżej przyjrzeć. Dobrym rozwiązaniem jest możliwość testowania i sprawdzenia działania systemu u siebie w lokalu. Taką niepowtarzalną propozycję mamy w swojej ofercie. U nas możesz przez pół roku wypróbować system gastronomiczny za jedynie 1 zł. Zanim zdecydujesz się na system na pewno musisz poznać jego możliwości i sprecyzować swoje potrzeby. To pozwoli na najlepsze dobranie rozwiązań do potrzeb użytkowników. Systemy gastronomiczne mają w większości przypadków modułową budowę, co pozwala na łatwą i szybką ich rozbudowę w każdej chwili. To dobre rozwiązanie dla restauratorów, którzy w początkowym etapie działania restauracji czy korzystania z systemu chcą zakupić jedynie podstawowe moduły.
System gastronomiczny składa się z następujących elementów:
- moduł sprzedaży kelnerskiej - stacjonarne i mobilne stanowiska sprzedaży,
- moduł dla managera/właściciela restauracji,
- moduł magazynowy,
- system łatwej i szybkiej komunikacji z kuchnią (KDS).
To podstawowe składowe oprogramowania gastronomicznego, z którymi usprawnisz działanie swojego biznesu i zapewnisz swoim klientom najwyższy poziom obsługi, a tym samym zdobędziesz przewagę konkurencyjną na rynku.
10 powodów, dla których musisz wdrożyć system gastronomiczny w restauracji
-
Usprawnienie komunikacji pomiędzy kuchnią a kelnerami - z użyciem systemu gastronomicznego zamówienia do kuchni są przekazywane bez konieczności każdorazowego chodzenia kelnera do kuchni. Kelner wprowadza zamówienie na POS-ie, a w kucharzowi drukuje się ono na drukarce zamówień lub wyświetla na monitorze kuchennych - w przypadku korzystania z systemu KDS. Szybsze dotarcie zlecenia do kuchni krótszy czas oczekiwania na jego realizację przez klienta, a tym samym zwiększenie rotacji stołów w restauracji i zwiększenie zysków.
-
Eliminacja pomyłek - wysyłanie zamówień na kuchnię przez system gastronomiczny wydajnie - nawet o 20% zmniejsza liczbę pomyłek podczas realizacji zamówienia. Mniej pomyłek to mniejsze straty składników i uniknięcie niezadowolenia klientów i reklamacji z powodu źle zrealizowanego zamówienia.
-
Kontrola sprzedaży i pracowników - system pozwala na bieżące monitorowanie sprzedaży i pracy personelu, dzięki jego użyciu można wyeliminować praktycznie nadużycia pracownicze. Pracownicy wiedząc, że manager czy właściciel mając na bieżąco dostęp do stanów magazynowych i sprzedaży może szybko porównać dane i wyłapać niedobory. To powoduje, że pracownik będzie mniej skłonny do kradzieży czy nadużywania swoich narzędzi pracy. Bez systemu jesteś na bieżąco narażony na kradzieże, wykorzystywanie składników potraw do własnych celów, czy udzielanie nieautoryzowanych zniżek dla swoich znajomych czy rodziny.
-
Raportowanie - raporty pozwalają na pełne i bieżące sprawdzanie sprzedaży i monitorowanie wydajności pracowników. Na tej podstawie bardzo łatwo można podejmować decyzje o zmianach w menu czy sprawdzać wyniki finansowe lokalu gastronomicznego. Raporty można używać do prognozowania przyszłych wydatków, potrzeb magazynowych czy zysków. Pozwala to na łatwiejsze i sprawniejsze zarządzanie biznesem.
-
Podgląd pracy w restauracji z każdego miejsca - nie musisz być w swojej restauracji przez cały czas. Z systemem możesz również z domu, czy z każdego innego miejsca z dostępem do internetu monitorować pracę w restauracji. Dodatkowo, gdy w restauracji zamontujesz kamery zwiększysz wydajność swoich pracowników i będziesz mógł ich w każdej chwili skontrolować.
-
Poprawa obsługi klienta - z systemem gastronomicznym obsługę klienta w swojej restauracji przeniesiesz na taki, poziom na jakim jeszcze nigdy nie była. Szybsza realizacja zamówienia to większe zadowolenie klienta i większe prawdopodobieństwo, że do Ciebie wróci.
-
Otwarte rachunki - łatwa kontrola ilości i stanu realizacji zamówień. Otwarte rachunki to jedna z najczęściej wskazywanych zalet systemu gastronomicznego. Pozwala to na podliczenie klienta dopiero po zakończeniu wizyty, na swobodne domawianie kolejnych potraw, stornowanie. System pozwala również na rozdzielanie rachunków pomiędzy klientów, dzięki temu nie muszą oni, jeśli chcą się osobno rozliczyć dzielić rachunku pomiędzy sobą tylko zgłaszają kelnerowi taką chęć i każdy może otrzymać swój odrębny rachunek.
-
Narzędzie do promocji lokalu - nowoczesne systemy gastronomiczne mają moduły, z którymi można zadbać o swoich klientów. Należą do nich moduły lojalnościowe, czy wysyłka SMS z promocjami. Tym sposobem możesz zyskać stałych i lojalnych klientów.
-
Łatwa obsługa dowozów - jeśli prowadzisz restaurację z dowozami to z pomocą modułu delivery możesz łatwo i szybko zapanować nad realizacją i dostarczaniem zamówień na wynos.
-
System to inwestycja - jeśli nawet początkowo wydawać Ci się może, że system to droga rzecz i Cię na niego nie stać to warto wziąć pod uwagę, że jest to inwestycja, która się zwraca. W postaci większej liczby zadowolonych klientów, większej liczby zamówień, a co za tym idzie większych zysków.
Dlatego nie czekaj i już dziś poznaj ofertę systemów gastronomicznych, sprecyzuj swoje potrzeby i podejmij ważną, ale potrzebną decyzję. Nie pozwól, by konkurencja nadal była krok przed Tobą. Kup system gastronomiczny dla swojego lokalu i Ty ją wyprzedź!
Potrzebujesz doradcy? Zgłoś się do nas - chętnie Ci pomożemy! Korzystasz już z oprogramowania gastronomicznego? Dostrzegasz w nim jeszcze inne zalety? Zapraszam do komentowania - Czekam na Twoje opinie.
Czytaj też: 13 zasad budowy strony internetowej dla restauracji
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Dlaczego promocje mają tak ogromną moc? Dlaczego pozwalają na szybkie i łatwe zwiększenie obrotów nie tylko w lokalu gastronomicznych, ale w każdym biznesie? Odpowiedź jest prosta. Podczas zniżki otrzymujemy usługę o takiej samej jakości, ale w dużo niższej cenie. |