Jak szybciej realizować zamówienia?
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 26, sierpień 2014 12:34
- Odsłony: 6864
Optymalizacja procesu realizacji zamówienia w restauracji to konieczność. Klienci nie lubią czekać. Przychodząc do restauracji liczą na szybką i profesjonalną obsługę, jednak nie zawsze taką dostają. Jak powinna wyglądać idealna realizacja zamówienia? Od czego to zależy? Poznajcie nasze pomysły na lepszą i bardziej wydajną obsługę klienta. |
Sprawna komunikacja - klucz do sukcesu
Profesjonalna obsługa zamówienia klienta w restauracji wymaga przede wszystkim sprawnej komunikacji pomiędzy trzema jej podmiotami. Są nimi:
- klient - gość restauracji odwiedzający lokal, by zjeść smaczne danie w miłej atmosferze. Oczekuje:
- profesjonalnej obsługi,
- możliwości szybkiego złożenia zamówienia,
- ewentualnej porady w wybraniu dania,
- szybkiej realizacji zamówienia.
-
kelner - jego głównym zadaniem jest sprawne i szybkie przyjęcie zamówienia od klienta i natychmiastowe przekazanie go do kuchni.
-
kucharz - powienien bez zbędnej zwłoki przystąpić do realizacji zamówienia od klienta. Kucharz musi przestrzegać kolejności składania zamówień, by uniknąć przestojów i pomyłek.
Idealna realizacja zamówienia
Biorąc pod uwagę podmioty występujące w procesie realizacji zamówienia opracowaliśmy tak zwany „idealny proces”. Według nas powinien on wyglądać następująco:
- Pojawienie się klienta w lokalu, wybór miejsca, wręczenie menu.
- Wybór dania, kelner / kelnerka wprowadza zamówienie na tablecie.
- Automatyczne przekazanie zamówienia do kucharza.
- Zapoznanie kucharza z zamówieniem w systemie monitorów kuchennych (KDS).
- Przygotowanie dania i przekazanie informacji przez kucharza w systemie KDS.
- Automatyczne przekazanie do kelnera informacji o gotowym zamówieniu.
- Kelner / kelnerka wydaje danie klientowi.
Bardziej obrazowo ten proces można przedstawić tak:
Rys. Schemat idealnej realizacji zamówienia w restauracji
Główne zalety takiego modelu realizacji zamówień to:
- skrócenie czasu realizacji zamówienia nawet o 30%,
- zautomatyzowana komunikacja między obsługą a kuchnią,
- poprawa wydajności pracowników o 30%,
- obsłużenie nawet dwukrotnie większej liczby zamówień w tym samym czasie,
- gwarancja ciepłego dania dla klienta.
Jego wdrożenie sprawi, że:
- prowadzanie restauracji stanie się jeszcze łatwiejsze,
- klienci będą lepiej i szybciej obsłużeni,
- podniesie się prestiż restauracji, dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań (mobilne stanowiska sprzedaży – wprowadzanie zamówień na tablecie).
Czytaj też: Wyeliminuj pomyłki w swojej restauracji
Autor artykułu: Jacek Jankowski, e-mail: jacek@dla-gastronomii.pl O mnie: Jestem specjalistą ds. rozwiązań dla gastronomii i hotelarstwa. Od lat doradzam w sprawie systemów gastronomicznych: S4H i X2. Posiadam doświadczenie we wdrożeniach tych systemów w lokalach - restauracjach, kawiarniach i hotelach. |
Dowiedz się więcej:
Najlepiej dopracowane menu, idealna lokalizacja, piękny wystrój, a nawet profesjonalna obsługa nie zapewnią sukcesu Twojej restauracji, jeśli produkcja posiłku, który sprzedajesz za 30 złotych kosztuje Cię 25 złotych. Brak monitorowania food cost-u to prosty przepis na zbliżającą się wielkimi krokami katastrofę. Zobacz, jak w kilku prostych krokach uchronić się przed finansowymi problemami. |