pobierz-porady-dla-gastronomii

Najlepsza lokalizacja dla Twojej restauracji  

+ 7
+ 0

Otwierasz właśnie restaurację i szukasz najlepszej lokalizacji dla swojego lokalu? Koniecznie przeczytaj kilka rad, które warto wziąć pod uwagę. W dzisiejszym wpisie poznasz 10 podstawowych zasad wyboru lokalizacji dla restauracji. Zapraszam do lektury! idelany-lokal-dla-twojej-restauracji

OtwierajÄ…c restauracjÄ™ musisz podjąć wiele decyzji. JednÄ… z nich, jeÅ›li nie najważniejszÄ… na poczÄ…tkowym etapie jest wybór wÅ‚aÅ›ciwej lokalizacji. PoÅ‚ożenie ma w wiÄ™kszoÅ›ci przypadków decydujÄ…cy wpÅ‚yw na sukces restauracji lub niestety jego brak. Wyboru lokalizacji dla restauracji dokonuje siÄ™ raz na dÅ‚ugi czas lub nawet i na zawsze. Nie jest tak Å‚atwo bowiem dokonać zmiany lokalizacji. 

Nie każdą przestrzeń można wykorzystać na restaurację. Znalezienie dobrej lokalizacji nie jest wcale takie proste. Pomyśleć by można: centrum miasta to gwarancja sukcesu i przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Duży ruch, wielu przechodniów - to po prostu nie może się nie udać. Jednak niestety nie zawsze tak jest. Sama lokalizacja nie zapewni Ci sukcesu, jeśli Ty dodatkowo o niego nie zadbasz. Z drugiej strony, jakbyś się nie starał jeśli Twoja restauracja, będzie zlokalizowana w zaniedbanej i niezbyt często odwiedzanej części miasta lub ukryta w miejscu, w którym trudno ją będzie znaleźć to z pewnością skażesz się z góry na porażkę. Jak zatem znaleźć lokalizację, która pomoże w wypromowaniu naszego lokalu i ułatwi prowadzenie biznesu? Myślisz, że to karkołomne zadanie? Na pewno nie. Wystarczy, że weźmiesz pod uwagę 10 podstawowych zasad dotyczących lokalizacji i restauracji.

 

1. Miejsca parkingowe dla klientów

W dzisiejszych czasach większość z nas porusza się własnym samochodem. A to związane jest z koniecznością zaparkowania go w wygodnym miejscu. Zazwyczaj jak najbliżej miejsca, do którego się udajemy. Dlatego parking przy restauracji to konieczność. Najlepiej by był to własny parking własny restauracji. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, bo na przykład masz zamiar zlokalizować restaurację w centrum miasta to sprawdź czy w bliskiej odległości jest parking publiczny, z którego Twoi goście będą mogli skorzystać.

A jeśli zapomnisz o tej zasadzie?

Twoi "wygodni klienci" lub po prostu tacy, którzy nie majÄ… możliwoÅ›ci np. ze wzglÄ™du na niepeÅ‚nosprawność przemierzania dużych odlegÅ‚oÅ›ci od parkingu do restauracji zrezygnujÄ… ze skorzystania z Twojej oferty i wybiorÄ… konkurencjÄ™. 

 

restauracja-sala

 

2. Widoczność dla potencjalnych klientów

Musisz wybrać takÄ… lokalizacjÄ™, w której Twoja restauracja bÄ™dzie dobrze widoczna dla klientów. Umiejscowienie jej w okolicy, w której jest duży ruch pieszych lub samochodów jest idealnym rozwiÄ…zaniem. JeÅ›li dodatkowo zainwestujesz w przyciÄ…gajÄ…cy uwagÄ™ szyld i zadbasz o witrynÄ™, a w lecie ustawisz ogródek to z pewnoÅ›ciÄ… bÄ™dziesz o jeden duży krok bliżej sukcesu. Dobra widoczność lokalu to jak darmowa reklama. CiÄ…gle przypomina przechodniom i przejeżdżajÄ…cym kierowcom, że w tym miejscu jest restauracja i może warto siÄ™ w niej zatrzymać i spróbować serwowanych przez niÄ… daÅ„. 

A co jeśli zapomnisz o tej zasadzie?

SÅ‚ynne 20 metrów za daleko, które może stać siÄ™ jednÄ… z przyczyn sÅ‚abszych wyników restauracji. JeÅ›li zlokalizujesz restauracjÄ™ np. w bramie kamienicy to skÄ…d Twoi potencjalni klienci bÄ™dÄ… wiedzieć, że jest tam restauracja? PomyÅ›licie, że nie warto wykorzystać piÄ™knego lokalu jeÅ›li jest on niezbyt dobrze widoczny z głównej ulicy? Nic bardziej mylnego. W takim przypadku możesz zainwestować np. w specjalne tabliczki informujÄ…ce o restauracji w podwórku kamienicy. 

 

3. Zwróć uwagę na sąsiadów

WybierajÄ…c lokal musisz koniecznie sprawdzić, jakie firmy, sklepy czy restauracje znajdujÄ… siÄ™ w pobliżu. Sprawdź czy Ty ze swojÄ… pizzeriÄ… czy wÅ‚oskÄ… restauracjÄ… nie bÄ™dziesz konkurowaÅ‚ z lokalem o takim samym profilu z drugiej strony ulicy czy zza rogu. Rozejrzyj siÄ™ po okolicy i zobacz, jak wyglÄ…dajÄ… witryny pobliskich sklepów czy restauracji. Zobacz czy okolica zachÄ™ca do odwiedzin zarówno w dzieÅ„ i w nocy. PrzystaÅ„ na jakiÅ› czas i sprawdź, jak dużo ludzi siÄ™ przewija w okolicach potencjalnego lokalu na TwojÄ… restauracjÄ™. 

A co jeśli zapomnisz o tej zasadzie?

Może się okazać, że wynająłeś lokal w miejscu, z którego wszyscy uciekają, bo w okolicy jest niebezpiecznie lub po prostu nie ma perspektyw na sukces. Taka okolica z pewnością nie będzie zachętą do odwiedzin restauracji i nie przyczyni się osiągnięcia sukcesu.

 

4. Bezpieczeństwo przede wszystkim

Do zasady nr 4 przechodzimy pÅ‚ynnie z poprzedniej zasady. Można powiedzieć, że sÄ… one Å›ciÅ›le ze sobÄ… powiÄ…zane. WybierajÄ…c lokal warto byÅ› pamiÄ™taÅ‚ o zapewnieniu bezpieczeÅ„stwa przede wszystkim swoim potencjalnym klientom, ale i pracownikom, sobie, jak i swojemu mieniu. Zasada ta powinna wÅ‚aÅ›ciwie być brana pod uwagÄ™ na pierwszym miejscu. Z jednej strony sprawdź czy okolica jest bezpieczna zarówno w dzieÅ„, jak i wieczorem i czy zachÄ™ca do odwiedzin lokalu. Dodatkowo lokal powinien mieć odpowiednie zabezpieczenia i dojazd na wypadek pożaru czy innego nieprzewidzianego wypadku. Ważne również by sam lokal byÅ‚ odpowiednio zabezpieczony przed wÅ‚amaniem, czyli posiadaÅ‚ wysokiej jakoÅ›ci drzwi i okna z zabezpieczeniami antywÅ‚amaniowymi i alarmem. 

 

5. Sprawdź kto był poprzednim najemcą lokalu

Jest to bardzo istotne w przypadku, gdy lokal,w którym zamierzasz umiejscowić swojÄ… restauracjÄ™ zajmowaÅ‚a poprzednio inna restauracja. Taki lokal może być dobrÄ… okazjÄ… do zaoszczÄ™dzenia Å›rodków finansowych, ponieważ w pewnym zakresie mamy już przygotowane zaplecze, jeÅ›li chodzi o wyodrÄ™bnienie stref lokalu np. części jadalnej, kuchni czy toalet. Warto jednak sprawdzić, na tyle na ile nam siÄ™ to uda, jaki byÅ‚ powód opuszczenia tego lokalu przez poprzedniÄ… restauracjÄ™. 

A co jeśli zapomnisz o tej zasadzie?

Może siÄ™ okazać, że miejsce źle siÄ™ kojarzy, bo byÅ‚y tu na przykÅ‚ad już dwie restauracje, którym nie udaÅ‚o siÄ™ osiÄ…gnąć sukcesu. A może jeszcze gorzej? Poprzednia restauracja miaÅ‚a zÅ‚Ä… obsÅ‚ugÄ™, serwowaÅ‚a niskiej jakoÅ›ci potrawy, a na dodatek odpychajÄ…ce wnÄ™trze. Ludzie kojarzÄ… miejsca i jeÅ›li spróbujesz uruchomić restauracjÄ™ w takim miejscu bÄ™dziesz siÄ™ musiaÅ‚ liczyć z obiegowÄ… opiniÄ… i walczyć z niÄ…. 

 

kuchnia-restauracja

 

6. Wielkość ma znaczenie :)

W tym przypadku jak najbardziej. Musisz wziąć pod uwagÄ™ powierzchniÄ™ lokalu, jakÄ… bÄ™dziesz mógÅ‚ dysponować (zwróć uwagÄ™ na konieczność wydzielenia kuchni, sali jadalnej, toalet dla personelu i goÅ›ci). PomyÅ›l o tym, ile miejsca zajmÄ… w kuchni sprzÄ™ty, zadbaj o miejsce do wygodnego i higienicznego przygotowywania posiÅ‚ków. PamiÄ™taj by Twoi pracownicy mieli swobodÄ™ pracy, a także miejsce, w którym mogÄ… odpocząć w trakcie przerwy. PamiÄ™taj również o zasadach, które obowiÄ…zujÄ… przy organizowaniu przestrzeni na sali. Klienci powinni mieć swobodÄ™ i komfort, a kelnerzy swobodne przejÅ›cie pomiÄ™dzy stolikami. WiÄ™cej o planowaniu wnÄ™trz znajdziesz tu: Odpowiedni wystrój w restaurcji

A co jeśli zapomnisz o tej zasadzie?

Twoi klienci bÄ™dÄ… siÄ™ czuć niekomfortowo. StÅ‚oczeni, przy stolikach przy których nie ma możliwoÅ›ci swobodnej rozmowy z pewnoÅ›ciÄ… nie bÄ™dÄ… zadowoleni. A to może siÄ™ przyczynić do tego, że nie bÄ™dÄ… skÅ‚onni CiÄ™ odwiedzić ponownie. 

 

7. Wynegocjuj odpowiednio umowÄ™

Nie zgadzaj się na stawiane z góry przez wynajmującego zasady wynajmu. Podczas negocjacji weź pod uwagę wszystkie elementy, które związane są z wynajmem. Weź pod uwagę podczas negocjacji nie tylko kwotę miesięcznego czynszu, ale również takie obowiązki, jak ogólna konserwacja budynku, odśnieżanie czy pielęgnacja zieleni wokół lokalu. Ogólnie mówiąc zadbaj o swoje interesy. Nie tylko jeśli chodzi o koszty, jakie będziesz musiał ponosić w związku z wynajmem lokalu, ale również dotyczące dodatkowych obciążeń np. odszkodowań.

A co jeśli zapomnisz o tej zasadzie?

PrzykÅ‚adowo jeÅ›li zimÄ… chodnik przed TwojÄ… restauracjÄ… nie bÄ™dzie odpowiednio odÅ›nieżony czy posypany solÄ…, a przewróci siÄ™ na nim jakaÅ› osoba i zÅ‚amie sobie nogÄ™ lub rÄ™kÄ™ bÄ™dzie mogÅ‚a dochodzić odszkodowania. JeÅ›li to Ty jesteÅ› odpowiedzialny za odÅ›nieżenie chodnika bÄ™dziesz musiaÅ‚ liczyć siÄ™ z koniecznoÅ›ciÄ… ponoszenia kosztów ewentualnego odszkodowania. 

 

8. Zadbaj o wygodę i bezpieczeństwo dla niepełnosprawnych

Zwróć uwagÄ™ na udostÄ™pnienie swojej restauracji również osobom niepeÅ‚nosprawnym. Dlatego wybierajÄ…c lokal zadbaj o podjazdy, wygodne korzystanie z toalety czy odpowiedniÄ… ilość miejsca przy specjalnych stolikach. Możesz na przykÅ‚ad jeden czy dwa stoliki bliżej wejÅ›cia tak zorganizować przestrzennie, że bez problemów bÄ™dÄ… mogli z nich korzystać osoby np. na wózku. 

A co jeśli zapomnisz o tej zasadzie?

Z góry skażesz osoby niepeÅ‚nosprawne na brak możliwoÅ›ci skorzystania z oferty Twojej restauracji. Brak podjazdu czy zbyt wÄ…skie drzwi to przeszkody, które skutecznie skreÅ›lÄ… ich z listy potencjalnych klientów. 

 

9. Nie podejmuj decyzji zbyt pochopnie 

Z pewnoÅ›ciÄ… nie decyduj siÄ™ na lokalizacjÄ™ swojej restauracji w pierwszym lokalu, który obejrzaÅ‚eÅ›. Nawet jeÅ›li wydaje Ci siÄ™, że to idealne miejsce to warto porównać go z innymi. Odwiedzaj różne miejsca w różnych godzinach i w różne dni. Wtedy dowiesz siÄ™ jeszcze wiÄ™cej o miejscu, w którym być może już niedÅ‚ugo zlokalizujesz swój biznes życia. Cierpliwość w tym przypadku jak najbardziej siÄ™ opÅ‚aca. 

 

10. Sprawdź ilu potencjalnych klientów możesz zyskać 

Ważne by w okolicy miejsca, gdzie zlokalizujesz swojÄ… restauracjÄ™ byÅ‚a wystarczajÄ…ca liczba potencjalnych klientów. Nie chodzi tu tylko o osoby mieszkajÄ…ce w okolicy. Czasem wystarczy, by byÅ‚ tam duży ruch pieszych lub samochodów. Zobacz, jak duży sukces odnoszÄ… na przykÅ‚ad restauracje przydrożne. 

 

Czytaj też: 10 zasad zarzÄ…dzania restauracjÄ…

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Trudny czas pandemii pokazał, że o każdego gościa należy dbać jeszcze mocniej. Każdy kontakt z gościem powinien być na jak najwyższym poziomie. Niedopuszczalne są nawet najmniejsze błędy, bo one i tak w mocno nadwątlonej już sytuacji branży gastronomicznej mogą przyczynić się do ostatecznej klęski. Jak zatem dbać o gościa? Jakie zasady obsługi wdrożyć? 20 sposobow na uszczesliwienie gosci

Komentarze   

0 #2 Margareta 2016-12-08 07:27
Pisać więcej, bo dobrze się czyta i konkretnie napisane,
a to najważniejsze, bo kto lubi masło maślane..chyba nikt.
Pozdrawiam
Cytować
0 #1 Kara 2015-10-05 00:22
Niezwykle ciekawa wypowiedź, serdecznie polecam. Myślę, że zainteresuje kogoś podobnie
mocno jak mnie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież