Instrukcja obsÅ‚ugi kalkulatora potraw  

Kalkulator potraw - instrukcja

  1. W kolumnie SkÅ‚adniki wpisujemy wszystkie skÅ‚adniki potrawy np. schabowego z frytkami, czyli miÄ™so schabowe, frytki, surówka. Jeżeli liczba skÅ‚adników naszego dania to wiÄ™cej niż 3 to klikamy Dodaj SkÅ‚adnik tyle razy, ile bÄ™dzie nam potrzebnych dodatkowych pól na skÅ‚adniki potrawy.
  2. W kolumnie Cena netto za szt./kg/l wpisujemy cenÄ™ netto skÅ‚adnika potrawy za sztukÄ™ / kilogram litr. Np. cena zakupu miÄ™sa schabowego to 19,8 zÅ‚ to w wierszu dotyczÄ…cego tego skÅ‚adnika wpisujemy 19,8. 
  3. Następnie wybieramy jednostkę miary naszego składnika (w przypadku mięsa schabowego będzie to kg).
  4. NastÄ™pnie w kolumnie Ilość na 1 porcjÄ™ wpisujemy ilość skÅ‚adnika, która jest potrzebna do przygotowania potrawy (np. jeÅ›li do przygotowania kotleta schabowego używamy 150 g miÄ™sa schabowego to wpisujemy 0,15.
  5. Klikamy Przelicz skÅ‚adniki i w kolumnie Koszt 1 porcji otrzymujemy koszt 1 porcji każdego ze skÅ‚adników potrawy. 
  6. JeÅ›li chcemy obliczyć cenÄ™ sprzedaży z marżą i cenÄ™ detalicznÄ… dla Klienta to w polu po prawej stronie tabelki ze skÅ‚adnikami wpisujemy w % marżę (np. 150%) i klikamy Przelicz.
  7. Poniżej otrzymamy pole z wynikami obliczeÅ„ naszego dania. 

JeÅ›li chcemy przekalkulować kolejnÄ… potrawÄ™, wystarczy kliknąć Wyczyść wszystko i wprowadzić nowe skÅ‚adniki.