Instrukcja obsługi kalkulatora potraw
Kalkulator potraw - instrukcja
- W kolumnie Składniki wpisujemy wszystkie składniki potrawy np. schabowego z frytkami, czyli mięso schabowe, frytki, surówka. Jeżeli liczba składników naszego dania to więcej niż 3 to klikamy Dodaj Składnik tyle razy, ile będzie nam potrzebnych dodatkowych pól na składniki potrawy.
- W kolumnie Cena netto za szt./kg/l wpisujemy cenę netto składnika potrawy za sztukę / kilogram litr. Np. cena zakupu mięsa schabowego to 19,8 zł to w wierszu dotyczącego tego składnika wpisujemy 19,8.
- Następnie wybieramy jednostkę miary naszego składnika (w przypadku mięsa schabowego będzie to kg).
- Następnie w kolumnie Ilość na 1 porcję wpisujemy ilość składnika, która jest potrzebna do przygotowania potrawy (np. jeśli do przygotowania kotleta schabowego używamy 150 g mięsa schabowego to wpisujemy 0,15.
- Klikamy Przelicz składniki i w kolumnie Koszt 1 porcji otrzymujemy koszt 1 porcji każdego ze składników potrawy.
- Jeśli chcemy obliczyć cenę sprzedaży z marżą i cenę detaliczną dla Klienta to w polu po prawej stronie tabelki ze składnikami wpisujemy w % marżę (np. 150%) i klikamy Przelicz.
- Poniżej otrzymamy pole z wynikami obliczeń naszego dania.
Jeśli chcemy przekalkulować kolejną potrawę, wystarczy kliknąć Wyczyść wszystko i wprowadzić nowe składniki.