pobierz-porady-dla-gastronomii

10 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o otwieraniu restauracji  

+ 0
+ 0

 

Przygotowanie do otwarcia restauracji to niełatwe zadanie. Jest wiele spraw, o które należy zadbać – od finansowania po zatrudnienie. Poznaj 10 podstawowych obszarów, którymi musisz się koniecznie zająć zanim przyjmiesz pierwszych gości. restauracja 10 zasad

Może Ci się na początku wydawać, że prowadzenie restauracji to taka łatwa i prosta rzecz. Nic bardziej mylnego. Wszystko to co składa się na osiągnięcie sukcesu to naprawdę ciężka praca. Wystarczy zapytać kogoś, kto otworzył własną restaurację, by wyjść z błędnego założenia. Otwarcie restauracji to naprawdę ciężka i wielogodzinna praca. Jako właściciel dodatkowo jesteś odpowiedzialny za wszystko i musisz się na wszystkim znać. Później w miare rozwoju biznesu oczywiście będziesz mógł sobie zatrudnić pracowników, którzy zadbają o Twoje finanse, marketing, reklamę. Jednak na początku musisz zadbać o wszystko sam.

10 najważniejszych zasad

Poznaj teraz zasady, które obowiązują przy otwieraniu restauracji. Są to zasady wybrane subiektywnie przeze mnie. Można ich z pewnością wypisać więcej, jednak uważam, że właśnie te są najważniejsze i dlatego postanowiłam właśnie o nich napisać.

  1. Posiadanie restauracji to niekończąca się praca – jeśli jesteś sam sobie szefem to musisz mieć świadomość, że nie będziesz miał wolnego. Będziesz pracować codziennie – od poniedziałku do niedzieli. Bez żadnego wolnego dnia, nieważne czy będzie to sobota, niedziela czy ważna dla Ciebie rocznica. Nie będzie żadnych wyjątków – nieważne czy będą to Walentynki czy Sylwester. To akurat dni, w które szczególnie można zarobić i należy zapomnieć o własnym odpoczynku. Chyba że zdecydujesz się zamknąć na jakiś dzień restaurację. Jednak na początku działalności, kiedy będziesz dopiero zdobywał renomę na pewno nie będzie to dobry pomysł.

  2. Nie zakładaj, że będziesz mieć gości – założenie z góry, że goście i tak przyjdą może się dla Ciebie skończyć źle. Samo otwarcie restauracji, zatrudnienie dobrego kucharza, sprawnych kelnerów, duże inwestycje w wyposażenie to niestety nie jest gwarancja sukcesu. Ludzie muszą chcieć do Ciebie przychodzić. A Ty musisz o to sam zadbać. Konieczne będzie zainwestowanie w reklamę, opracowanie programu lojalnościowego, promocja w mediach społecznościowych.

  3. Unikaj zatrudniania rodziny i przyjaciół – wspólna praca z rodziną czy przyjaciółmi może być naprawdę trudna. Mimo, że istnieje wiele udanych przedsięwzięć rodzinnych warto wziąć pod uwagę fakt, że bliskimi osobami się trudniej zarządza. O ile osobom niespokrewnionym z nami łatwiej wydawać polecenia i je egzekwować, w stosunkach z bliskimi nie jest to z pewnością takie łatwe. Powiązania rodzinne czy przyjacielskie mogą przenosić się na grunt pracy i odwrotnie. Wtedy nietrudno o pogorszenie relacji czy nawet ich całkowite zerwanie w skrajnych przypadkach. Często się jest również nieobiektywnym w stosunku do bliskich, co z kolei wpływa na morale całego zespołu i może wpłynąć negatywnie na ogólny poziom współpracy.

  4. Napisz biznesplan – dobry biznesplan to podstawa każdego przedsięwzięcia biznesowego. Bez niego nie powinieneś zabierać do żadnego biznesu. Biznesplan to swoisty plan, który pozwoli Ci na poradzenie sobie z ewentualnymi problemami, bo będzie zawierał plan awaryjny. Tworzenie biznesplanu zmusi Cię również do zapoznania się z lokalnym rynkiem i konkurencją, opracujesz sposoby reklamowania, grupę docelową dla swojego biznesu oraz opracujesz styl restauracji i rodzaj serwowanej kuchni.

  5. Finansowanie restauracji – jeśli decyzja o otwarciu restauracji została już podjęta to musisz również zastanowić się nad budżetem, który na ten cel przeznaczysz. Musisz przeprowadzić dogłębną analizę finansową i zaplanować wydatki w najdrobniejszych szczegółach, tak aby nic Cię nie zaskoczyło. Warto jednak pamiętać, że należy zostawić sobie zapas na nieprzewidziane wydatki, które na pewno się pojawią. Należy tutaj uwzględnić, w jaki sposób będą pozyskiwane fundusze – z własnych zasobów, z dotacji, jak również z pożyczek i kredytów. W przypadku kredytów musisz zaplanować, jaki poziom obrotów pozwoli Ci na ich bezpieczne spłacanie i po jakim czasie z założonymi przychodami restauracja zacznie na siebie zarabiać. Tak dokładnie! Nie spodziewaj się bowiem, że nastąpi to w ciągu pierwszych kilku tygodni czy miesięcy. Może to potrwać nawet kilkanaście miesięcy, a w skrajnych przypadkach nawet do kilku lat.

  6. Poznaj konkurencję – jeśli chcesz otworzyć restaurcję to musisz poznać swoją konkurencję. Koniecznie sprawdź jakiego rodzaju restauracje działają w okolicy, jakie mają menu i jakie ceny oferują. Ważne również do jakiej grupy docelowej kierują swoją ofertę, jakie udogodnienia oferują swoim klientom np. telewizor, na którym można obejrzeć mecz, kącik dla dzieci, bar czy parking. Zastanów się, co klientów przyciąga do oferty konkurencji. Dlaczego chętnie ją odwiedzają lub wręcz przeciwnie, dlaczego nie ma ona gości. Żeby lepiej poznać ofertę możesz się również wybrać jako tajemniczy klient, by bezpośrednio przekonać jak wygląda oferta. Następnie na tej podstawie będziesz mógł stworzyć w swojej restauracji atmosferę i zrobić coś wyjątkowego, czego nikt inny nie oferuje.

  7. Stwórz unikalne menu – idealne menu dla restauracji to połączenie potraw nowoczesnych i sprawdzonych. Musisz jednak znaleźć myśl przewodnią dla swojej kuchni – określić jej rodzaj. Jeśli będziesz chciał serwować pizzę, burgery, naleśniki i pierogi z pieca to na pewno nie wyjdziesz na tym dobrze. Każda restauracja i każdy rodzaj kuchni ma swój unikalny charakter, którego na pewno nie uda Ci się oddać, jeśli będziesz serwował dania tak pomieszane. Swoją drogą rzadko który kucharz będzie miał aż tak szerokie umiejętności co z kolei spowoduje, że wszystkie dania będą co najwyżej przeciętne.

  8. Opracuj koncepcję restauracji – musisz ustalić dla swojej restauracji jej koncepcję. Musisz zatem wiedzieć jaki rodzaj kuchni chcesz w niej serwować. Wyposażenie powinno nawiązywać do koncepcji restauracji, tak by klient wchodząc w progi lokalu gastronomicznego od razu wiedział jakiej kuchni może się spodziewać. To pozwoli zachować również spójność i jasny przekaz zrozumiały przez gości.

  9. Idealna lokalizacja – lokalizacja dla restauracji powinna zostać określona jeszcze zanim utworzysz biznesplan, ustalisz menu czy złożysz wniosek o kredyt. Wbrew pozorom lokalizacja to chyba najważniejszy aspekt funkcjonowania restauracji. Znaczenie może mieć nawet kilka metrów. Z położeniem restauracji nierozerwalnie związana jest dostępność z pasa drogowego czy ruchu pieszego, miejsca parkingowe, czy jej widoczność. Należy również wziąć pod uwagę populację, jaka może skorzystać z oferty. Tu warto wziąć pod uwagę charakterystykę okolicznych mieszkańców czy użytkowników przestrzeni np. pracowników biur, studentów, kierowców.

  10. Nie twórz błędnych założeń – nigdy nie zakładaj niczego na temat funkcjonowania restauracji. Bycie dla siebie szefem jest z jednej strony bardzo korzystne, z drugiej należy jednak pamiętać, że ma poważne wady. Sam musisz siebie kontrolować i nakładać na siebie obowiązki. Musisz też wiedzieć, że nikt Ci nie da wolnego dnia. Takiego możesz sobie udzielić jedynie sam.

Podsumowanie

Może Ci się wydawać, że zasad jest tak dużo, że otwarcie własnej restauracji z sukcesem praktycznie graniczy z cudem. Nic bardziej mylnego – codziennie możesz się przecież przekonać, że funkcjonują restauracje, które mają wielu gości. Musisz mieć jednak świadomość, że otwarcie i prowadzenie restauracji, szczególnie na początku to ciężka praca.

A Wy jak sobie poradziliście z otwarciem swojego lokalu?

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Prowadząc restaurację musisz przestrzegać wielu narzuconych na Ciebie obowiązków. Jednym z nich jest konieczność informowania o gości o alergenach zawartych w serwowanych daniach. Informacje muszą być podawane w menu, a brak przestrzegania może zakończyć się karą Izby Handlowej. alergeny restauracja

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież