pobierz-porady-dla-gastronomii

Kalkulator food cost  

Co to jest food cost?

Food cost to prosty, łatwy a zarazem niezwykle skuteczny sposób na obliczenie kosztu surowców zużytych do  przygotowania potraw. Wyraża się go w procentach w stosunku do cen sprzedaży. Z powodzeniem stosuje się go do:

  • pojedynczych dań,
  • całej produkcji w lokalu gastronomicznym.

 

Oblicz food cost dla swoich dań

Będąc managerem lub właścicielem restauracji z pewnością wiesz jak ważna jest analiza kosztu surowca. Food cost to bowiem bezpośrednie koszty usługi gastronomicznej. Determinuje on pozostałe koszty. To co zostaje nam po odjęciu kosztu surowca od przychodu powinno wystarczyć na pozostałekoszty prowadzenia lokalu i zysk.

Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kalkulator, na którym w szybki sposób możesz obliczyć food cost dla pojedynczego dania np. schabowego z frytkami czy globalnej sprzedaży w danym miesiącu.

 

Instrukcja kalkulatora food cost

1. Wypełnij następujące pola:

  • koszt surowca - koszt zakupienia produktów do wykonania dania - schabowy z frytkami,
  • sprzedaż - cena po jakiej sprzedajesz danie - schabowy z frytkami.

2. Kliknij przycisk oblicz.

3. Otrzymasz obliczony food cost dla Twojego dania.

 

Koszt surowca (PLN):

Sprzedaż (PLN):

 


 
CHCESZ LEPIEJ ZARZĄDZAĆ SWOJĄ RESTAURACJĄ?
porady-dla-gastronomii-1
PORADNIK GASTRONOMICZNY