pobierz-porady-dla-gastronomii

Jak radzić sobie z nietrzeźwymi klientami w restauracji?

+ 0
+ 0
Sprzedaż alkoholu oferuje wysokie marże przy stosunkowo niskim koszcie ogólnym. Wielką wada jest jednak konieczność radzenia sobie z gośćmi, którzy nadużyli alkoholu i sprawiają obsłudze lokalu problemy. Jak sobie radzić z takimi klientami? Jak działać, by nie łamać obowiązujących przepisów prawa? alkohol w restauracji

Wakacje w restauracji

+ 0
+ 0

Sezon letnich wakacji to trudny czas dla lokali gastronomicznych. Restauracje w miejscowościach turystycznych przeżywają oblężenie, z kolei te w miastach, gdzie ruchu turystycznego jest mniej muszą radzić sobie ze zmniejszonym zainteresowaniem ich ofertą. W kurortowych miastach i miasteczkach panuje wszechobecny pośpiech, podenerwowanie i chęć zjedzenia byle szybciej, byle taniej. Z kolei w tych drugich w lokalach wieje pustką, a zainteresowanych szukać ze świecą. Jak sobie z tym radzić? Mamy kilka pomysłów.

wakacje w restauracji

10 najdziwniejszych restauracji

+ 0
+ 0
Restauracje są różne. Jedne małe, inne duże. Jedne zwyczajne, inne oryginalne. Dziś chciałabym Wam przedstawić zestawienie najbardziej oryginalnych, a może najdziwniejszych restauracji z całego świata. W zestawieniu znalazły się też lokale gastronomiczne z Polski. W restauracjach tych można zjeść obok ogromnego wodospadu czy w ciemności.  dinner sky

Zero waste w gastronomii

+ 0
+ 0

Śmiecimy. Tworzymy coraz więcej odpadów. Produkcja odpadów rośnie z roku na roku. Trzeba sobie to powiedzieć otwarcie, jeśli nie zmienimy swojego postępowania, niebawem odpady zaczną wyzierać z każdego miejsca na naszej planecie. Z pomocą przychodzi nam filozofia „zero waste”. Popularna zagranicą i coraz popularniejsza u nas. Ostatnio wkracza też za progi lokali gastronomicznych. To miejsca, gdzie śmieci produkuje się bardzo dużo, a często też jedzenie się po prostu marnuje. zero waste w gastronomii

5 najczęstszych błędów restauratorów

+ 0
+ 0

Co wpływa na odniesienie sukcesu w branży gastronomicznej? Co powoduje, że niektóre restauracje cieszą się niesłabnącą popularnością, a inne zamykają się w krótkim czasie po ich otwarciu? Początkujący restauratorzy często nie zdają sobie sprawy, że otwarcie restauracji to ogromne wyzwanie. Poznajcie kilka najczęstszych błędów, których należy unikać, by utrzymać się na gastronomicznym rynku.

najczestsze bledy restauratorow