Podstawowe zasady układu restauracji


- Szczegóły
- Utworzono: środa, 30, styczeń 2019 12:00
- Odsłony: 52
Każda restauracja, niezależnie od jej rodzaju, ma podstawowy i niezmienny układ. Obejmuje on kilka ogólnych obszarów m in. kuchnia, jadalnia, zaplecze i toalety. Niestety często właściciele koncentrują się w głównej mierze na sali, gdzie ustawione są stoliki pomijając inne przestrzenie typu poczekalnia. Może to powodować niedogodności dla gości, a również negatywnie wpływać na ogólne postrzeganie restauracji. Jak zatem dobrze zaplanować każdą przestrzeń lokalu gastronomicznego? | ![]() |
Czytaj więcej: Podstawowe zasady układu restauracji Dodaj komentarz
Savoir vivre w restauracji


- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 18, grudzień 2018 11:56
- Odsłony: 123
Odwiedziny w restauracji, szczególnie ekskluzywnej mogą u niektórych budzić obawy. Zupełnie niepotrzebnie, warto zapoznać się z zasadami savoir vivre obowiązującymi w lokalach gastronomicznych i sie do nich stosować. Wtedy na pewno nie popełnimy żadnego faux pas. |
![]() |
Tajemniczy klient w restauracji


- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 22, listopad 2018 12:05
- Odsłony: 150
Chcesz sprawdzić i poprawić jakość usług świadczonych w Twoim lokalu? Skorzystaj z usług tajemniczego klienta. "Tajemniczy klient" to jedno z najlepszych rozwiązań kontroli jakości i coraz bardziej popularna metoda zbierania informacji na temat funkcjonowania lokalu gastronomicznego. | ![]() |
Zezwolenie na sprzedaż alkoholu w restauracji


- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 23, październik 2018 16:57
- Odsłony: 224
Otwierasz restaurację i chcesz w niej sprzedawać i podawać alkohol? Musisz wiedzieć, że wymaga to uzyskania zezwolenia na jego sprzedaż. Posiadanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu to obowiązek każdego sprzedawcy, dlatego warto zapoznać się z procedurami uzyskiwania zezwolenia oraz jego rodzajami. | ![]() |
Jak otworzyć małą restaurację?


- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 25, wrzesień 2018 10:26
- Odsłony: 264
Małe restauracje to często spełnienie marzeń o zaistnieniu na rynku gastronomicznym. Mają one wiele zalet w porównaniu do dużych lokali. Co ważne panuje w nich przyjemna, często rodzinna atmosfera. To przytulne miejsca, w których można się odstresować przy filiżance kawy po ciężkim dniu pracy. | ![]() |