Jak wybrać najlepszy kolor do restauracji?
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 30, październik 2017 11:46
- Odsłony: 5329
Każdemu restauratorowi powinno zależeć na jak największej liczbie zadowolonych klientów. Tacy zazwyczaj wracają do restauracji i pozwalają na dobre jej funkcjonowanie. Jednak czy na pewno tylko jedzenie powoduje, że lubimy odwiedzać dany lokal? Z pewnością nie. Niezbędny jest również wystrój, który zachęci do spędzania czasu w restauracji. |
Tworząc restaurację niektórzy przyszli restauratorzy zapominają jak ważny jest jej wystrój. Często mając wiele wydatków związanych z otwarciem lokalu jak np. sprzęty gastronomiczne czy zastawy uważają, że na dodatkach w lokalu można oszczędzać. To jednak błędne założenie, bo to dodatki oraz ich kolory, jak i kolory na ścianach tworzą nastrój w lokalu. Ludzie przychodząć do restauracji spędzają w niej sporo czasu. Powinna ona mieć zatem klimat, w którym będzie można się dobrze poczuć. Dobrze, by również było jeśli wystrój restauracji byłby adekwatny do menu. Ideałem byłoby jeśli menu i wystrój tworzyłyby jednolitą całość.
Czy kolory mogą mieć znaczenie w lokalach restauracyjnych? Czy faktycznie niektóre barwy mogą powodować, że czujemy się głodni albo zmniejszyć nasz apetyt? Tak jest, są nawet na to dowody. W związku z tym konieczne jest wybranie właściwych kolorów do restauracji. Ale jakie kolory to będą te właściwe?
Najlepsze kolory do restauracji
Najbardziej na pobudzenie apetytu wpływają kolory: czerwony, żółty i pomarańczowy. Ten pierwszy ogólnie pobudza ludzki organizm oraz kreuje dobry nastrój. Decydująć się na ten kolor musimy jednak wziąć pod uwagę, że należy zachować umiar, bo stosowanie go w nadmiarze może powodować rozdrażnienie u gości i na dłuższą metę być drażniące, a nawet wyzwalać zachowania agresywne. Pomarańczowy podobnie jak czerwony jest szczególnie polecany do lokali gastronomicznych, bo pobudza apetyt i dodaje energii. Tak jak czerwony pomarańczowy należy łączyć z innym bardziej stonowanym kolorem. Trzeci z polecanych kolorów to żółty. Wywołuje on pozytywne odczucia u osób przebywających w pomieszczeniach pomalowanych na ten kolor. Żółty niweluje poczucie zmęczenia i uprzyjemnia spożywanie posiłków. Tu również obowiązuje zasada, że jeśli używamy żółtego to tylko w pewnej części lokalu. W nadmiarze żółty jest drażniący.
Wśród polecanych kolorów można wymienić również zielony. Kolor ten kojarzy się pozytywnie ze zdrowiem i naturą. Ma też odniesienie do tak popularnego ostatnio trendu w gastronomii, jakim jest zrównoważony rozwój. Zielony dobrze komponuje się z pomarańczowym czy brązowym – szczególnie w małych gastronomiach, gdzie serwuje się szybko świeże i nieskomplikowane dania.
Najgorsze kolory do restauracji
Wśród kolorów, których nie polecam szczególnie na pierwszym miejscu znajduje się niebieski. Jest on używany w restauracjach, które nawiązują do marynarskiego stylu, ale naprawdę trzeba z nim uważać. Jednym z powodów jest być może fakt, że nie ma naturalnych niebieskich produktów spożywczych. Większość niebieskich produktów można wymienić sztucznie barwione cukierki, jogurty czy lody. Podobnie sytuacja wygląda z kolorem fioletowym, który kojarzony jest z kościołem czy kolorem zadumy. Te kolory powinny być stosowane jedynie jako małe dodatki.
Kolory neutralne - kolory tła
Biały, beżowy czy szary to doskonałe kolory, które mogą stanowić tło dla dominującej barwy. Zmiękczają wyraziste kolory takie jak czerwień czy pomarańcz. Biały kojarzy się z czystością i przejrzystością.
Przede wszystkim jasno
Stosując różnego rodzaju kolory zwróć uwagę na to, żeby po pomalowaniu lokal był ogólnie jasny. W takich pomieszczeniach czujemy się lepiej i mamy wrażenie, że zawsze jest w nich czysto. Jeśli pomalujemy lokal na kolory zbyt ciemne to spowodujemy, że będzie się on sprawiał wrażenie niskiego, ciasnego, a co gorsze nawet brudnego. Nie oznacza to jednak, że należy cały lokal pomalować na biało. Warto wprowadzić proponowane wyżej barwy. Na pewno jednak z umiarem.
Podsumowanie
Wybierając kolory do restauracji weź pod uwagę ogólny koncept lokalu i pomyśl, jakie doświadczenie chcesz zafundować swojemu gościowi. Czy ma być to lokal, do którego przychodzi się na spokojny obiad czy kolację z rodziną lub przyjaciółmi? Miejsce, gdzie spędza się czas czy lokal do, którego przychodzi się szybko zjeść i rusza w dalszą drogę?
Urządzając lokal warto zwrócić uwagę na kolorystyki szczególnie modne w danej chwili. Warto wybrać jednak kolory ponadczasowe, tak by po kilku sezonach wygląd restauracji nie trącił myszką, a ścian nie trzeba było przemalowywać. Najlepiej zatem zainwestować w pomoc projektanta wnętrz, który doradzi, jak zaaranżować wnętrze.
Kolor restauracji to nie dowolny wybór. Musisz wybrać go rozważnie i wiedzieć, że stanowi on podstawę całego marketingu restauracji. Musisz zadbać o to jak będą czuli się w Twojej restauracji goście. Nawet jeśli Twoim ulubionym kolorem jest turkusowy to nie stosuj go w swojej restauracji, ponieważ nie jest to kolor, który działa dobrze w gastronomii. Najlepsze są jasne i żywe kolory.
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Nie ma znaczenia, jak dobre jest Twoje jedzenie, jak dobrą lokalizację znalazłeś dla swojego lokalu, jeśli Twój personel nie jest kompetentny i przyjazny dla gości. Wtedy klienci na pewno nie będą wracać. Jesteś właścicielem, sam gotujesz, jesteś własnym szefem. Nie obędzie się jednak bez dobrych pracowników, którzy pozwolą na normalne funkcjonowanie restauracji. |