pobierz-porady-dla-gastronomii

Jak wybrać najlepszy kolor do restauracji?  

+ 0
+ 0

Każdemu restauratorowi powinno zależeć na jak największej liczbie zadowolonych klientów. Tacy zazwyczaj wracają do restauracji i pozwalają na dobre jej funkcjonowanie. Jednak czy na pewno tylko jedzenie powoduje, że lubimy odwiedzać dany lokal? Z pewnością nie. Niezbędny jest również wystrój, który zachęci do spędzania czasu w restauracji.

restaurant

Tworząc restaurację niektórzy przyszli restauratorzy zapominają jak ważny jest jej wystrój. Często mając wiele wydatków związanych z otwarciem lokalu jak np. sprzęty gastronomiczne czy zastawy uważają, że na dodatkach w lokalu można oszczędzać. To jednak błędne założenie, bo to dodatki oraz ich kolory, jak i kolory na ścianach tworzą nastrój w lokalu. Ludzie przychodząć do restauracji spędzają w niej sporo czasu. Powinna ona mieć zatem klimat, w którym będzie można się dobrze poczuć. Dobrze, by również było jeśli wystrój restauracji byłby adekwatny do menu. Ideałem byłoby jeśli menu i wystrój tworzyłyby jednolitą całość.

Czy kolory mogą mieć znaczenie w lokalach restauracyjnych? Czy faktycznie niektóre barwy mogą powodować, że czujemy się głodni albo zmniejszyć nasz apetyt? Tak jest, są nawet na to dowody. W związku z tym konieczne jest wybranie właściwych kolorów do restauracji. Ale jakie kolory to będą te właściwe?

Najlepsze kolory do restauracji

Najbardziej na pobudzenie apetytu wpływają kolory: czerwony, żółty i pomarańczowy. Ten pierwszy ogólnie pobudza ludzki organizm oraz kreuje dobry nastrój. Decydująć się na ten kolor musimy jednak wziąć pod uwagę, że należy zachować umiar, bo stosowanie go w nadmiarze może powodować rozdrażnienie u gości i na dłuższą metę być drażniące, a nawet wyzwalać zachowania agresywne. Pomarańczowy podobnie jak czerwony jest szczególnie polecany do lokali gastronomicznych, bo pobudza apetyt i dodaje energii. Tak jak czerwony pomarańczowy należy łączyć z innym bardziej stonowanym kolorem. Trzeci z polecanych kolorów to żółty. Wywołuje on pozytywne odczucia u osób przebywających w pomieszczeniach pomalowanych na ten kolor. Żółty niweluje poczucie zmęczenia i uprzyjemnia spożywanie posiłków. Tu również obowiązuje zasada, że jeśli używamy żółtego to tylko w pewnej części lokalu. W nadmiarze żółty jest drażniący.

Wśród polecanych kolorów można wymienić również zielony. Kolor ten kojarzy się pozytywnie ze zdrowiem i naturą. Ma też odniesienie do tak popularnego ostatnio trendu w gastronomii, jakim jest zrównoważony rozwój. Zielony dobrze komponuje się z pomarańczowym czy brązowym – szczególnie w małych gastronomiach, gdzie serwuje się szybko świeże i nieskomplikowane dania.

Najgorsze kolory do restauracji

Wśród kolorów, których nie polecam szczególnie na pierwszym miejscu znajduje się niebieski. Jest on używany w restauracjach, które nawiązują do marynarskiego stylu, ale naprawdę trzeba z nim uważać. Jednym z powodów jest być może fakt, że nie ma naturalnych niebieskich produktów spożywczych. Większość niebieskich produktów można wymienić sztucznie barwione cukierki, jogurty czy lody. Podobnie sytuacja wygląda z kolorem fioletowym, który kojarzony jest z kościołem czy kolorem zadumy. Te kolory powinny być stosowane jedynie jako małe dodatki.

Kolory neutralne - kolory tła

Biały, beżowy czy szary to doskonałe kolory, które mogą stanowić tło dla dominującej barwy. Zmiękczają wyraziste kolory takie jak czerwień czy pomarańcz. Biały kojarzy się z czystością i przejrzystością.

Przede wszystkim jasno

Stosując różnego rodzaju kolory zwróć uwagę na to, żeby po pomalowaniu lokal był ogólnie jasny. W takich pomieszczeniach czujemy się lepiej i mamy wrażenie, że zawsze jest w nich czysto. Jeśli pomalujemy lokal na kolory zbyt ciemne to spowodujemy, że będzie się on sprawiał wrażenie niskiego, ciasnego, a co gorsze nawet brudnego. Nie oznacza to jednak, że należy cały lokal pomalować na biało. Warto wprowadzić proponowane wyżej barwy. Na pewno jednak z umiarem.

Podsumowanie

Wybierając kolory do restauracji weź pod uwagę ogólny koncept lokalu i pomyśl, jakie doświadczenie chcesz zafundować swojemu gościowi. Czy ma być to lokal, do którego przychodzi się na spokojny obiad czy kolację z rodziną lub przyjaciółmi? Miejsce, gdzie spędza się czas czy lokal do, którego przychodzi się szybko zjeść i rusza w dalszą drogę?

Urządzając lokal warto zwrócić uwagę na kolorystyki szczególnie modne w danej chwili. Warto wybrać jednak kolory ponadczasowe, tak by po kilku sezonach wygląd restauracji nie trącił myszką, a ścian nie trzeba było przemalowywać. Najlepiej zatem zainwestować w pomoc projektanta wnętrz, który doradzi, jak zaaranżować wnętrze.

Kolor restauracji to nie dowolny wybór. Musisz wybrać go rozważnie i wiedzieć, że stanowi on podstawÄ™ caÅ‚ego marketingu restauracji. Musisz zadbać o to jak bÄ™dÄ… czuli siÄ™ w Twojej restauracji goÅ›cie. Nawet jeÅ›li Twoim ulubionym kolorem jest turkusowy to nie stosuj go w swojej restauracji, ponieważ nie jest to kolor, który dziaÅ‚a dobrze w gastronomii. Najlepsze sÄ… jasne i żywe kolory. 

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Kelner to wizytówka każdego lokalu gastronomicznego. Ktoś, kto powinien od progu witać i zachęcać klientów do skorzystania z usług. To osoba, od której wymaga się wielu umiejętności przede wszystkim sprzedażowych. Kelner sprzedaje bowiem lokal i to, co może on Gościom zaoferować. Nie z bez przyczyny porównywany jest często z psychologiem, ponieważ powinien wiedzieć, kiedy i jakie pytanie klientowi, zadać by zaspokoić jego potrzeby. kelnerskie savoi vivre

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież