pobierz-porady-dla-gastronomii

Jak wybrać najlepszy kolor do restauracji?  

+ 0
+ 0

Każdemu restauratorowi powinno zależeć na jak największej liczbie zadowolonych klientów. Tacy zazwyczaj wracają do restauracji i pozwalają na dobre jej funkcjonowanie. Jednak czy na pewno tylko jedzenie powoduje, że lubimy odwiedzać dany lokal? Z pewnością nie. Niezbędny jest również wystrój, który zachęci do spędzania czasu w restauracji.

restaurant

Tworząc restaurację niektórzy przyszli restauratorzy zapominają jak ważny jest jej wystrój. Często mając wiele wydatków związanych z otwarciem lokalu jak np. sprzęty gastronomiczne czy zastawy uważają, że na dodatkach w lokalu można oszczędzać. To jednak błędne założenie, bo to dodatki oraz ich kolory, jak i kolory na ścianach tworzą nastrój w lokalu. Ludzie przychodząć do restauracji spędzają w niej sporo czasu. Powinna ona mieć zatem klimat, w którym będzie można się dobrze poczuć. Dobrze, by również było jeśli wystrój restauracji byłby adekwatny do menu. Ideałem byłoby jeśli menu i wystrój tworzyłyby jednolitą całość.

Czy kolory mogą mieć znaczenie w lokalach restauracyjnych? Czy faktycznie niektóre barwy mogą powodować, że czujemy się głodni albo zmniejszyć nasz apetyt? Tak jest, są nawet na to dowody. W związku z tym konieczne jest wybranie właściwych kolorów do restauracji. Ale jakie kolory to będą te właściwe?

Najlepsze kolory do restauracji

Najbardziej na pobudzenie apetytu wpływają kolory: czerwony, żółty i pomarańczowy. Ten pierwszy ogólnie pobudza ludzki organizm oraz kreuje dobry nastrój. Decydująć się na ten kolor musimy jednak wziąć pod uwagę, że należy zachować umiar, bo stosowanie go w nadmiarze może powodować rozdrażnienie u gości i na dłuższą metę być drażniące, a nawet wyzwalać zachowania agresywne. Pomarańczowy podobnie jak czerwony jest szczególnie polecany do lokali gastronomicznych, bo pobudza apetyt i dodaje energii. Tak jak czerwony pomarańczowy należy łączyć z innym bardziej stonowanym kolorem. Trzeci z polecanych kolorów to żółty. Wywołuje on pozytywne odczucia u osób przebywających w pomieszczeniach pomalowanych na ten kolor. Żółty niweluje poczucie zmęczenia i uprzyjemnia spożywanie posiłków. Tu również obowiązuje zasada, że jeśli używamy żółtego to tylko w pewnej części lokalu. W nadmiarze żółty jest drażniący.

Wśród polecanych kolorów można wymienić również zielony. Kolor ten kojarzy się pozytywnie ze zdrowiem i naturą. Ma też odniesienie do tak popularnego ostatnio trendu w gastronomii, jakim jest zrównoważony rozwój. Zielony dobrze komponuje się z pomarańczowym czy brązowym – szczególnie w małych gastronomiach, gdzie serwuje się szybko świeże i nieskomplikowane dania.

Najgorsze kolory do restauracji

Wśród kolorów, których nie polecam szczególnie na pierwszym miejscu znajduje się niebieski. Jest on używany w restauracjach, które nawiązują do marynarskiego stylu, ale naprawdę trzeba z nim uważać. Jednym z powodów jest być może fakt, że nie ma naturalnych niebieskich produktów spożywczych. Większość niebieskich produktów można wymienić sztucznie barwione cukierki, jogurty czy lody. Podobnie sytuacja wygląda z kolorem fioletowym, który kojarzony jest z kościołem czy kolorem zadumy. Te kolory powinny być stosowane jedynie jako małe dodatki.

Kolory neutralne - kolory tła

Biały, beżowy czy szary to doskonałe kolory, które mogą stanowić tło dla dominującej barwy. Zmiękczają wyraziste kolory takie jak czerwień czy pomarańcz. Biały kojarzy się z czystością i przejrzystością.

Przede wszystkim jasno

Stosując różnego rodzaju kolory zwróć uwagę na to, żeby po pomalowaniu lokal był ogólnie jasny. W takich pomieszczeniach czujemy się lepiej i mamy wrażenie, że zawsze jest w nich czysto. Jeśli pomalujemy lokal na kolory zbyt ciemne to spowodujemy, że będzie się on sprawiał wrażenie niskiego, ciasnego, a co gorsze nawet brudnego. Nie oznacza to jednak, że należy cały lokal pomalować na biało. Warto wprowadzić proponowane wyżej barwy. Na pewno jednak z umiarem.

Podsumowanie

Wybierając kolory do restauracji weź pod uwagę ogólny koncept lokalu i pomyśl, jakie doświadczenie chcesz zafundować swojemu gościowi. Czy ma być to lokal, do którego przychodzi się na spokojny obiad czy kolację z rodziną lub przyjaciółmi? Miejsce, gdzie spędza się czas czy lokal do, którego przychodzi się szybko zjeść i rusza w dalszą drogę?

Urządzając lokal warto zwrócić uwagę na kolorystyki szczególnie modne w danej chwili. Warto wybrać jednak kolory ponadczasowe, tak by po kilku sezonach wygląd restauracji nie trącił myszką, a ścian nie trzeba było przemalowywać. Najlepiej zatem zainwestować w pomoc projektanta wnętrz, który doradzi, jak zaaranżować wnętrze.

Kolor restauracji to nie dowolny wybór. Musisz wybrać go rozważnie i wiedzieć, że stanowi on podstawę całego marketingu restauracji. Musisz zadbać o to jak będą czuli się w Twojej restauracji goście. Nawet jeśli Twoim ulubionym kolorem jest turkusowy to nie stosuj go w swojej restauracji, ponieważ nie jest to kolor, który działa dobrze w gastronomii. Najlepsze są jasne i żywe kolory. 

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Spoco Loco, Gryzę i połykam czy Same fusy jako nazwy lokalu gastronomicznego? Dlaczego nie! Ciekawa i niebanalna nazwa restauracji to składowa sukcesu. Bo nazwa restauracji to nie tylko słowo, czy połączenie kilku słów. Nazwa to wizytówka restauracji. Stanowi jej nieodłączny element. Nazwa może nam często powiedzieć więcej, niż moglibyśmy się spodziewać. Świadczy o profilu lokalu, jego kliemacie, pomysłowości właścicieli lub niestety o jej braku. 

 nazwa-dla-restauracji

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież