pobierz-porady-dla-gastronomii

Rok 2020 w gastronomii - podsumowanie  

+ 0
+ 0

Mijający rok dla wszystkich odbywał się pod znakiem koronawirusa. Zamykanie restauracji, praca tylko na wynos i z dostawą, otwieranie lokali, zmniejszanie liczby osób, które można przyjąć, praktycznie całkowite rozluźnienie, aż po ponowny lockdown. Jaka przyszłość czeka branżę w kolejnym roku? rok 2020 gastronomia

Koronawirus – przyszedł namieszał i trwa

Sytuacja epidemiczna trwa już w naszym kraju od marca. Na początku wszyscy zatrzymaliśmy się na chwilę z nadzieję, że taki stan potrwa 2 tygodnie, maksymalnie miesiąc. Tak się jednak nie stało, wiele branż w tym gastronomiczna zostało zamkniętych z dnia na dzień. I tak lokale były zamknięte przez 2 miesiące. Od połowy maja zostało dopuszczone działanie lokali, ale w dużym reżimie sanitarnym To był czas, kiedy właściciele lokali wymierzali swoje przestrzenie, na nowo ustawiali stoliki i próbowali się dopasować do nowych wytycznych. Dość szybko jednak nastąpiło całkowite rozluźnienie i prawdziwe oblężenie w lokalach gastronomicznych, szczególnie w miejscowościach turystycznych. Polacy naprawdę w tym roku tłumnie ruszyli na wakacje w naszym kraju. Później przyszła jesień, skrócenie godzin otwarcia do 21 (tak jakby koronawirus był groźny tylko po 21). Następnie koniec października, kiedy w pewien piątek ogłoszono, że od soboty będą restauracja działały tylko na wynos. Nikogo nie interesowało, że restauracje miały przygotowane zapasy na weekendowe zwiększenie liczby gości. Zostały po prostu zamknięte z dnia na dzień.

Rok 2020 – spadki, spadki, spadki

Nawet mimo rozluźnienia wakacyjnego i zwiększonych odwiedzin w restauracjach sytuacja branży gastronomicznej jest zła, co by nie powiedzieć, że dramatyczna. W wielu restauracjach zyski spadły o 90%, a szacuje się, że nawet 30% może na stałe zniknąć z rynku gastronomicznego. W szczególnie trudnej sytuacji są restauracje nowe, które rozpoczęły swoją działalność bezpośrednio przed pandemią. Ich właściciele jak w większości przypadków przed otwarciem braki kredyty na sfinansowanie wyposażenia lokalu. Teraz koszty kredytów i wynajmu pomieszczeń szczególnie w popularnych lokalizacjach są naprawdę wysokie, a działalność na wynos pokrywa tylko część przewidywanych kosztów. O ile jeszcze restauracje mogą działać to lokale takie jak puby czy sale bankietowe swoich usług nie dostarczą na wynos. Są restauratorzy, którzy podejmują radykalne kroki, wyprzedają antyki z wyposażenia, meble, obrazy, a nawet sprzedają domy by ratować restaurację i ich pracowników.

Co w 2021 roku

Obecnie lokale gastronomiczne pozostają zamknięte do 17.01. Nie wiadomo co będzie później, ale nie zapowiada się, że po tym okresie restauracje zostaną otwarte. Z informacji przekazywanych przez Ministra Zdrowia lokale gastronomiczne razem z siłowniami będą ostatnie w kolejce do otwarcia. Ta perspektywa nie napawa optymizmem. Dodatkowo ze względu na fakt, że pomoc ze strony państwa jest kroplą w morzu potrzeb, a dodatkowo biorąc pod uwagę ostatnią tarczę jest mocno spóźniona. Być może luty przyniesie odwilż w obostrzeniach dla gastronomii. Oby tak było, bo im dłużej trwa zamknięcie tym mniejsze prawdopodobieństwo, że branża wróci do poziomu sprzed pandemii. Nawet jak nastąpi odwilż o gości też trzeba będzie walczyć mocniej, bo zwyczajnie pandemia odcisnęła swoje piętno na portfelach większości Polaków. Szansa na poprawę na pewno jest i gastronomia się odrodzi, ale potrzeba będzie do tego na pewno wiele czasu, wysiłków i cierpliwości. Zapewne cały rok 2021 upłynie pod znakiem walki o normalność.

Życzę Wam by ten 2021 był lepszy od mijającego roku. Życzę Wam przede wszystkim zdrowia, ale również wytrwałości i optymizmu. Do spotkania przy restauracyjnych stolikach!

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Halloween czy inne święta to dobra okazja do promocji lokalu gastronomicznego. Specjalnie na tą okazję przygotowany wystrój restauracji czy menu pozwoli Ci przyciągnąć klientów. Jakie jeszcze atrakcje możesz zaoferować swoim gościom? Kolacja z duchami, karaoke z upiornymi utworami czy wieczór z czarnym humorem to tylko kilka z pomysłów.  halloween-restauracja-atrakcje 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież