pobierz-porady-dla-gastronomii

Alergeny w restauracji – jak informować o nich klientów?  

+ 1
+ 0

Prowadząc restaurację musisz przestrzegać wielu narzuconych na Ciebie obowiązków. Jednym z nich jest konieczność informowania o gości o alergenach zawartych w serwowanych daniach. Informacje muszą być podawane w menu, a brak przestrzegania może zakończyć się karą Izby Handlowej. alergeny restauracja

Od 13 grudnia 2014 r. RozporzÄ…dzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywnoÅ›ci wÅ‚aÅ›ciciele wszystkich lokali gastronomicznych majÄ… obowiÄ…zek informowania klientów o skÅ‚adzie potraw, a przede wszystkim o ALERGENACH jakie mogÄ… w nich wystÄ™pować.

Musisz mieć świadomość

Zarówno Ty, jak i wszyscy Twoi pracownicy musicie mieć Å›wiadomość i znać każdy skÅ‚adnik, który jest używany do przygotowywania danej potrawy, ponieważ z roku na rok roÅ›nie liczba osób, które zmagajÄ… siÄ™ z nietolerancjÄ… pokarmowÄ… lub alergiÄ…. WedÅ‚ug badaÅ„ liczba osób z alergiÄ… w Polsce siÄ™ga już nawet 15 milionów Polaków. Z zwiÄ…zku z tym prawdopodobieÅ„stwo, że odwiedzi CiÄ™ gość z alergiÄ… jest bardzo duże. Warto zdawać sobie sprawÄ™ z faktu, że dla alergików lub dla osób z nietolerancjÄ… pokarmowÄ… zjedzenia dania z alergenem może skoÅ„czyć siÄ™ wysypkÄ…, migrenÄ…, problemami z ukÅ‚adem pokarmowym, a w skrajnych przypadkach może zakoÅ„czyć siÄ™ nawet Å›mierciÄ….

W rozporządzenia ustalono 14 składników, które najczęściej wywołują alergię i nietolerancję i to o nich musisz informować gości restauracji.

14 alergenów, których dotyczy rozporządzenie

  1. ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazi
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne;
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne (Å‚Ä…cznie z laktozÄ…)
  8. orzechy, tj. migdały,orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Å‚ubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne

Jak informować o alergenach?

Masz na to co najmniej trzy sposoby. Od Ciebie zależy, który wybierzesz:

  1. Menu – warto wprowadzić zmiany w karcie dań. Najlepszy sposób to dodanie piktogramów lub numerów odpowiadających danemu alergenowi. Można również przy opisie wyróżnić składnik alergenny inną czcionką czy dodając inne tło
  2. Oddzielny arkusz z alergenami – jeśli zmiana menu to dla Ciebie zbyt duża rewolucja możesz zastosować oddzielny arkusz, na którym wypiszesz listę alergenów oraz wskażesz dania, które je zawierają. Możesz taki arkusz dołączyć jako ostatnią stronę menu.
  3. Tablica informacyjna -  możesz również w widocznym miejscu zamieÅ›cić tablicÄ™ informacyjnÄ… z alergenami zawartymi w danych potrawach.

Kary za niedopełnienie obowiązku

Państwowa Inspekcja Sanitarna podczas kontroli może sprawdzić przestrzeganie przepisów przez Twoją restaurację, również wywiązywanie się z obowiązku informowania klientów o składzie potraw i potencjalnych alergenów w nich zawartych. Jesli lokal gastronomiczny nie wywiązuje się z nałożonego obowiązku w tym zakresie jego właściciel musi się liczyć z możliwością nałożenia na niego mandatu. Kara pieniężna może być nałożona do pięciokrotnej wartości korzyści majątkowej uzyskanej lub która mogłaby zostać uzyskana przez wprowadzenie tych artykułów rolno-spożywczych do obrotu, nie niższej jednak niż 500 zł.

Gość z alergią to problem?

Jeśli Twoja załoga jest odpowiednio przeszkolona to na pewno nie będzie miała żadnego problemu w bezpośrednim kontakcie z gośćmi. Głównie kelnerzy muszą być otwarci na pytania i wątpliwości klientów oraz mieć wiedzę, by udzielić prawidłowej odpowiedzi. W związku z tym niezbędne tu będzie wspomniane wcześniej poznanie składników dań z karty. Kelner musi nie tylko wiedzieć co i jak jest przygotowywane, ale również musi posiadać informacje na temat możliwych modyfikacji dań tak by nie zawierały danych alergenów. Musi również umieć polecić inne danie, które nie będzie zawierało alergenów.

A Ty jak informujesz swoich klientów o alergenach zawartych w daniach?

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Wyposażenie lokalu gastronomicznego ma ogromny wpływ na jego późniejsze funkcjonowanie. Dlatego rozpoczynając swoją przygodę z gastronomią musisz podjąć trudny wybór dotyczący sprzętu i wyposażenia. Wymaga to ogromnych nakładów. Jak zatem wyposażyć lokal, by na początku nie wpędzić się w nadmierne koszty? jak wyposazyc lokal gastronomiczny

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież