pobierz-porady-dla-gastronomii

8 najwiÄ™kszych błędów marketingu dla restauracji  

+ 1
+ 0

Marketing dla restauracji. Cóż to takiego trudnego? Strona www, fanpage na Facebook i gotowe. Jak będziemy dobrze gotować to goście przyjdą i na pewno rozkręci się samo. Nic bardziej mylnego. W dzisiejszych czasach działania marketingowe trzeba prowadzić wieloma kanałami oraz nieustannie. W przeciwnym razie może się to skończyć długami, a ostatecznie zamknięciem restauracji zanim na dobre się rozkręci. marketing bledy restauracja

Otwarcie restauracji to dla wielu restauratorów dÅ‚ugo wyczekiwany moment. Oczami wyobraźni już widzÄ… jak wielka ilość goÅ›ci chce odwiedzić lokal i sprawdzić jego ofertÄ™. Wraz z otwarciem nastÄ™pujÄ… wielkie przygotowania, wszystkie jest dopiÄ™te na ostatni guzik, organizujemy imprezÄ™ powitalnÄ…. Wielkie oczekiwania, a później z każdym dniem w restauracji mniej goÅ›ci niż oczekiwano. Dlaczego tak siÄ™ dzieje? Niestety wielu restauratorów, nie tylko otwierajÄ…cych dopiero restauracjÄ™, ale i tych dziaÅ‚ajÄ…cych z lepszym lub gorszym skutkiem na rynku już od wielu lat popeÅ‚nia podstawowe błędy w marketingu. Tym sposobem skazuje swój lokal na porażkÄ™, a już na pewno na brak możliwoÅ›ci osiÄ…gniÄ™cia zysków, jakie byÅ‚yby możliwe, gdyby wdrożyli kilka zmian, niekoniecznie bardzo kosztownych. 

1. Nieaktualna strona www lub jej brak

Jeśli ktoś sądzi, że w obecnych czasach strona www dla restauracji to zbędny dodatek to jest w błędzie. Własna witryna to miejsce, które możesz stworzyć od samego początku do końca tak, jak tylko Ty tego zechcesz. Tam masz pełną kontrolę nad treściami oraz formą, w jakich są wyświetlane. Jednak samo posiadanie strony internetowej to nie wszystko. Jeśli jest ona przestarzała i zaniedbana to niestety świadczy tylko i wyłącznie źle o Twoim lokalu. Witryna z aktualnościami sprzed kilku lat, starymi zdjęciami lub zupełnie nie nawiązująca wyglądem do lokalu może naprawdę zaważyć na Twoim sukcesie. Na niego składa się naprawdę bardzo wiele, nawet drobnych elementów. Czego nie robić na stronie www? Menu w PDF, stare, słabej jakości zdjęcia, ich brak lub darmowe zdjęcia pobrane z Internetu, ściany tekstu czy brak aktualnych danych kontaktowych to największe grzechy, ale niestety nadal spotykane nagminnie na stronach www lokali gastronomicznych.

2. Ignorowanie mediów społecznościowych

Każda, naprawdÄ™ każda restauracja obowiÄ…zkowo musi dziaÅ‚ać w mediach spoÅ‚ecznoÅ›ciowych tj. na Facebooku czy Instagramie. To podstawa by restauracja zaistniaÅ‚a w Internecie. Tym sposobem zapewnimy jej rozpoznawalność i osiÄ…gniemy sukces. PamiÄ™taj, samo zaÅ‚ożenie konta w mediach spoÅ‚ecznoÅ›ciowych to nawet nie pół sukcesu. Musisz być aktywny i dostarczać angażujÄ…cych oraz wartoÅ›ciowych treÅ›ci. Estetyczne i wysokiej jakoÅ›ci zdjÄ™cia potraw, wnÄ™trza restauracji, wydarzenia organizowane w restauracji czy dostÄ™pne promocje to prosty przepis na sukces w mediach spoÅ‚ecznoÅ›ciowych. Na poczÄ…tku możesz podpatrzeć, jak robi to konkurencja lub inne firmy niekoniecznie z branży gastronomicznej. 

3. Zdjęcia słabej jakości

Przestarzałe zdjęcia, słabej jakości jakby były robione telefonem sprzed dziesięciu lat. Goście Twojego lokalu naprawdę chcą zobaczyć co pysznego macie do zaoferowania. Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami. Jeśli chcecie zaoszczędzić i pobrać zdjęcia darmowe z Internetu darujcie sobie to, naprawdę. Teraz nikt już nie chce oglądać stockowych zdjęć potraw, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, jaka ma miejsce w lokalu. Jeśli sami nie czujecie się na siłach by wykonać zdjęcia to koniecznie zatrudnijcie fotografa, przynajmniej do wykonania zdjęć na stronę www.

4. Ignorowanie opinii gości, kłótnie z gośćmi w social mediach

Jeśli pojawia się jakaś negatywna opinia o Twoim lokalu musisz na nią niezwłocznie zareagować i spróbować przenieść kontakt na prywatną komunikację. Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego jak bardzo się starasz i dbasz o wysoką jakość serwowanych dań oraz obsługi to i tak znajdą się osoby, które będą wyraźnie niezadowolone z wizyty w Twojej restauracji. Taka jest już ludzka natura, nie każdemu da się dogodzić, bo ile osób tyle charakterów i oczekiwań. Jednak czasem faktycznie kelner czy szef kuchni ma gorszy dzień i coś po prostu nie do końca zagrało. Wtedy koniecznie musisz się przyznać do winy. Musisz starać się załagodzić nerwy klienta. Agresja i twarda obrona własnego zdania nigdy nie prowadzi do niczego dobrego. Ostatecznie odbija się negatywnie na ogólnych relacjach z gośćmi.

5. Usuwanie/blokowanie opinii

To chyba jeszcze gorsze postÄ™powanie, niż ignorowanie negatywnych opinii goÅ›ci. Musisz wiedzieć, że nie ma znaczenia czy dostajesz pochwałę czy krytykÄ™ każdÄ… opiniÄ™ musisz przyjąć i siÄ™ do niej odnieść. JeÅ›li sÄ…dzisz, że usuwajÄ…c opiniÄ™ szybko zaÅ‚atwisz sprawÄ™ to możesz siÄ™ naprawdÄ™ zdziwić, bo czÄ™sto negatywne opinie wracajÄ… ze zdwojonÄ… siłą. Wtedy na wÅ‚asne życzenie doprowadzisz do utraty klientów. W obecnych czasach szuka siÄ™ miejsca na posiÅ‚ek wpierw czytajÄ…c opinie w Internecie. 

6. Powielanie treści w mediach społecznościowych

Jeśli codziennie wstawiasz na Facebook tego samego rodzaju post to wiedz, że znudzisz swoich odbiorców szybciej, niż Ci się wydaje. Jeśli cały czas stosujesz te same metody trudno oczekiwać zmiany rezultatów. Przepraszam, możesz oczekiwać zmiany rezultatu, ale tylko na gorszy. Mniej odbiorców, mniej potencjalnych gości. Musisz zaskakiwać, serwować obserwującym newsy oraz smaczki z życia Twojej restauracji. Ludzie to lubią i zwyczajnie będą oczekiwać na Twoje kolejne wpisy.

7. Brak mierzenia wyników marketingu

Wszystkie dziaÅ‚ania, które podejmujesz i na które przeznaczasz nakÅ‚ady finansowe muszÄ… być mierzone. JeÅ›li nie przynoszÄ… efektu trzeba je zmienić. To niewÄ…tpliwa zaleta marketingu on-line, że jego wyniki sÄ… mierzalne. W przeciwieÅ„stwie do tradycyjnych metod, jak na przykÅ‚ad popularne kiedyÅ› ulotki reklamowe czy reklamy w prasie. W marketingu internetowym można mierzyć liczbÄ™ kliknięć w reklamÄ™, odwiedzin strony www czy liczbÄ™ obserwujÄ…cych na fanpage. 

8. Brak dedykowanej osoby do obsługi marketingu restauracji

JeÅ›li myÅ›lisz, że to zbÄ™dny wydatek to możesz już na wstÄ™pie pogodzić siÄ™ z tym, że Twoje dziaÅ‚ania nie przyniosÄ… takich rezultatów, jakby mogÅ‚y. Zawsze trzeba zainwestować, ale mÄ…drze, aby móc liczyć na zyski. DziaÅ‚ania marketingowe nie mogÄ… być prowadzone z doskoku, wtedy kiedy akurat jest na to chwila czasu. To musi być strategia, która bÄ™dzie realizowana punkt po punkcie i regularnie. Marketing restauracji to naprawdÄ™ ciężka praca, która wymaga czasu, wielu pomysłów oraz ciÄ…gÅ‚ej weryfikacji podejmowanych dziaÅ‚aÅ„.  

Działania marketingowe to klucz do sukcesu Twojej restauracji. Nie popełniaj powyższych błędów, a na pewno go osiągniesz. Co byś jeszcze dodał od siebie? Napisz koniecznie w komentarzu.

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Jak powinna wyglÄ…dać dobra karta menu w restauracji? Niejeden z poczÄ…tkujÄ…cych restauratorów z pewnoÅ›ciÄ… zadaje sobie to pytanie. Karta musi być przede wszystkim przemyÅ›lana. A dodatkowo interesujÄ…ca, różnorodna i zwiÄ™zÅ‚a. Jak jednak każdÄ… z tych cech zmieÅ›cić w jednym menu? 

karta-menu-gastronomia

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież