pobierz-porady-dla-gastronomii

8 największych błędów marketingu dla restauracji  

+ 0
+ 0

Marketing dla restauracji. Cóż to takiego trudnego? Strona www, fanpage na Facebook i gotowe. Jak będziemy dobrze gotować to goście przyjdą i na pewno rozkręci się samo. Nic bardziej mylnego. W dzisiejszych czasach działania marketingowe trzeba prowadzić wieloma kanałami oraz nieustannie. W przeciwnym razie może się to skończyć długami, a ostatecznie zamknięciem restauracji zanim na dobre się rozkręci. marketing bledy restauracja

Otwarcie restauracji to dla wielu restauratorów długo wyczekiwany moment. Oczami wyobraźni już widzą jak wielka ilość gości chce odwiedzić lokal i sprawdzić jego ofertę. Wraz z otwarciem następują wielkie przygotowania, wszystkie jest dopięte na ostatni guzik, organizujemy imprezę powitalną. Wielkie oczekiwania, a później z każdym dniem w restauracji mniej gości niż oczekiwano. Dlaczego tak się dzieje? Niestety wielu restauratorów, nie tylko otwierających dopiero restaurację, ale i tych działających z lepszym lub gorszym skutkiem na rynku już od wielu lat popełnia podstawowe błędy w marketingu. Tym sposobem skazuje swój lokal na porażkę, a już na pewno na brak możliwości osiągnięcia zysków, jakie byłyby możliwe, gdyby wdrożyli kilka zmian, niekoniecznie bardzo kosztownych. 

1. Nieaktualna strona www lub jej brak

Jeśli ktoś sądzi, że w obecnych czasach strona www dla restauracji to zbędny dodatek to jest w błędzie. Własna witryna to miejsce, które możesz stworzyć od samego początku do końca tak, jak tylko Ty tego zechcesz. Tam masz pełną kontrolę nad treściami oraz formą, w jakich są wyświetlane. Jednak samo posiadanie strony internetowej to nie wszystko. Jeśli jest ona przestarzała i zaniedbana to niestety świadczy tylko i wyłącznie źle o Twoim lokalu. Witryna z aktualnościami sprzed kilku lat, starymi zdjęciami lub zupełnie nie nawiązująca wyglądem do lokalu może naprawdę zaważyć na Twoim sukcesie. Na niego składa się naprawdę bardzo wiele, nawet drobnych elementów. Czego nie robić na stronie www? Menu w PDF, stare, słabej jakości zdjęcia, ich brak lub darmowe zdjęcia pobrane z Internetu, ściany tekstu czy brak aktualnych danych kontaktowych to największe grzechy, ale niestety nadal spotykane nagminnie na stronach www lokali gastronomicznych.

2. Ignorowanie mediów społecznościowych

Każda, naprawdę każda restauracja obowiązkowo musi działać w mediach społecznościowych tj. na Facebooku czy Instagramie. To podstawa by restauracja zaistniała w Internecie. Tym sposobem zapewnimy jej rozpoznawalność i osiągniemy sukces. Pamiętaj, samo założenie konta w mediach społecznościowych to nawet nie pół sukcesu. Musisz być aktywny i dostarczać angażujących oraz wartościowych treści. Estetyczne i wysokiej jakości zdjęcia potraw, wnętrza restauracji, wydarzenia organizowane w restauracji czy dostępne promocje to prosty przepis na sukces w mediach społecznościowych. Na początku możesz podpatrzeć, jak robi to konkurencja lub inne firmy niekoniecznie z branży gastronomicznej. 

3. Zdjęcia słabej jakości

Przestarzałe zdjęcia, słabej jakości jakby były robione telefonem sprzed dziesięciu lat. Goście Twojego lokalu naprawdę chcą zobaczyć co pysznego macie do zaoferowania. Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami. Jeśli chcecie zaoszczędzić i pobrać zdjęcia darmowe z Internetu darujcie sobie to, naprawdę. Teraz nikt już nie chce oglądać stockowych zdjęć potraw, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, jaka ma miejsce w lokalu. Jeśli sami nie czujecie się na siłach by wykonać zdjęcia to koniecznie zatrudnijcie fotografa, przynajmniej do wykonania zdjęć na stronę www.

4. Ignorowanie opinii gości, kłótnie z gośćmi w social mediach

Jeśli pojawia się jakaś negatywna opinia o Twoim lokalu musisz na nią niezwłocznie zareagować i spróbować przenieść kontakt na prywatną komunikację. Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego jak bardzo się starasz i dbasz o wysoką jakość serwowanych dań oraz obsługi to i tak znajdą się osoby, które będą wyraźnie niezadowolone z wizyty w Twojej restauracji. Taka jest już ludzka natura, nie każdemu da się dogodzić, bo ile osób tyle charakterów i oczekiwań. Jednak czasem faktycznie kelner czy szef kuchni ma gorszy dzień i coś po prostu nie do końca zagrało. Wtedy koniecznie musisz się przyznać do winy. Musisz starać się załagodzić nerwy klienta. Agresja i twarda obrona własnego zdania nigdy nie prowadzi do niczego dobrego. Ostatecznie odbija się negatywnie na ogólnych relacjach z gośćmi.

5. Usuwanie/blokowanie opinii

To chyba jeszcze gorsze postępowanie, niż ignorowanie negatywnych opinii gości. Musisz wiedzieć, że nie ma znaczenia czy dostajesz pochwałę czy krytykę każdą opinię musisz przyjąć i się do niej odnieść. Jeśli sądzisz, że usuwając opinię szybko załatwisz sprawę to możesz się naprawdę zdziwić, bo często negatywne opinie wracają ze zdwojoną siłą. Wtedy na własne życzenie doprowadzisz do utraty klientów. W obecnych czasach szuka się miejsca na posiłek wpierw czytając opinie w Internecie. 

6. Powielanie treści w mediach społecznościowych

Jeśli codziennie wstawiasz na Facebook tego samego rodzaju post to wiedz, że znudzisz swoich odbiorców szybciej, niż Ci się wydaje. Jeśli cały czas stosujesz te same metody trudno oczekiwać zmiany rezultatów. Przepraszam, możesz oczekiwać zmiany rezultatu, ale tylko na gorszy. Mniej odbiorców, mniej potencjalnych gości. Musisz zaskakiwać, serwować obserwującym newsy oraz smaczki z życia Twojej restauracji. Ludzie to lubią i zwyczajnie będą oczekiwać na Twoje kolejne wpisy.

7. Brak mierzenia wyników marketingu

Wszystkie działania, które podejmujesz i na które przeznaczasz nakłady finansowe muszą być mierzone. Jeśli nie przynoszą efektu trzeba je zmienić. To niewątpliwa zaleta marketingu on-line, że jego wyniki są mierzalne. W przeciwieństwie do tradycyjnych metod, jak na przykład popularne kiedyś ulotki reklamowe czy reklamy w prasie. W marketingu internetowym można mierzyć liczbę kliknięć w reklamę, odwiedzin strony www czy liczbę obserwujących na fanpage. 

8. Brak dedykowanej osoby do obsługi marketingu restauracji

Jeśli myślisz, że to zbędny wydatek to możesz już na wstępie pogodzić się z tym, że Twoje działania nie przyniosą takich rezultatów, jakby mogły. Zawsze trzeba zainwestować, ale mądrze, aby móc liczyć na zyski. Działania marketingowe nie mogą być prowadzone z doskoku, wtedy kiedy akurat jest na to chwila czasu. To musi być strategia, która będzie realizowana punkt po punkcie i regularnie. Marketing restauracji to naprawdę ciężka praca, która wymaga czasu, wielu pomysłów oraz ciągłej weryfikacji podejmowanych działań.  

Działania marketingowe to klucz do sukcesu Twojej restauracji. Nie popełniaj powyższych błędów, a na pewno go osiągniesz. Co byś jeszcze dodał od siebie? Napisz koniecznie w komentarzu.

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Otwierasz restaurację i zastanawiasz się jakie rozwiązanie wybrać? Kasę fiskalną czy profesjonalny system sprzedaży oparty na terminalach dotykowych? Nie wiesz, co będzie dla Ciebie lepsze? To koniecznie przeczytaj porównanie możliwości tych dwóch rozwiązań.  system-sprzedazy-restauracja

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież