Jak zbudować najlepszą stronę www dla restauracji?
- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 31, marzec 2016 21:41
- Odsłony: 3287
Internet opanował naszą rzeczywistość. Nie ma praktycznie dziedziny, w której nie byłby on używany. Szukając miejsca, w którym chcemy spędzić nocleg podczas weekendu za miastem czy lokalu, do którego wybierzemy się na obiad sięgamy po Internet. W związku z tym prowadząc restaurację koniecznie powinieneś zadbać o widoczność swojej oferty w sieci. |
Dlaczego musisz mieć stronę www?
Każdego roku zwiększa się liczba osób korzystających z Internetu na różnego rodzaju urządzeniach: komputerach stacjonarnych, tabletach i smartfonach. Poszukiwania miejsc, gdzie można dobrze zjeść rozpoczynamy od wpisania kilku słów kluczowych w wyszukiwarkę, sprawdzamy opinie i wybieramy najlepszy lokal. Widocznością w sieci budujesz swój wizerunek jako lokalu, który nadąża za wymaganiami klientów i odpowiada na ich potrzeby. Brak widoczności w sieci w postaci strony www z kolei powoduje, że lokal zmniejsza sobie potencjalną liczbę klientów. W obecnych czasach po prostu nie opłaca się brak strony www, bo nawet najmniejsze bary czy puby mają strony internetowe, na których prezentują swoje menu, dojazd i dane kontaktowe.
Czego unikać na stronie www?
- Brak podstawowych danych kontaktowych – wchodząc na stronę www lokalu gastronomicznego zazwyczaj jedną z głównych rzeczy, jakich poszukujemy są dane kontaktowe – nr tel i dokładny adres – ich brak to kardynalny błąd.
- Brak menu lub trudny dostęp do niego – brak menu na stronie www sprawia, że staje się ona bezużyteczna.
- Brak pełnej informacji o menu (brak zdjęć, cen) - sam spis dostępnych w lokalu dań to za mało – na stronie musisz umieścić również dokładne ceny, gramaturę i dodatkowo fotografie.
- Trudne poruszanie się po stronie www – strony www powinny być użyteczne dla odwiedzających, powinna ona być tak zbudowana, żeby ułatwiała poruszanie się po niej i zachęcała do odwiedzin lub złożenia zamówienia.
- Strona www niepasująca do wizerunku restauracji – wystrój restauracji swoją drogą, natomiast layout strony internetowej swoją drogą, tak dzieje się w wielu przypadkach – to na pewno nie jest dobry sposób na budowanie marki.
- Brak strony mobilnej/responsywnej – coraz większa liczba użytkowników urządzeń mobilnych wymusza dostosowywanie stron www do przeglądania ich na tych urządzeniach.
- Powolne działanie – odwiedzający stronę www nie chce czekać na jej długie ładowanie się. Według badań wzrost czasu ładowania się strony www o 1 sekundę wpływa na zmniejszenie zadowolenia klientów aż o 16%, a liczba odsłon zmniejsza się o 11%.
- Nieaktualne treści – nie ma nic gorszego, niż nieaktualne promocje, które widnieją na stronie www i straszą klientów.
- Nieuzupełnione zakładki – strona www, która funkcjonuje jako nieuzupełniona w pełni źle świadczy o jej właścicielu, może oznaczać lekceważenie klienta.
Jak przygotować się do tworzenia strony www?
Budowa strony internetowej to ważne przedsięwzięcie, do którego trzeba się odpowiednio przygotować. Na początek na pewno warto zastanowić się nad budżetem, jaki chcemy przeznaczyć na jej przygotowanie. Budżet jest ściśle związany z faktem, czy strona ma mieć indywidualny szablon graficzny czy zbudowana ma być na gotowym szablonie. Warto mieć wcześniej jakąś wizję strony, by przedstawić grafikowi oczekiwania. Dodatkowo warto określić jakie zakładki powinny się znaleźć na stronie.
Według mnie najważniejsze to:
- O nas,
- Menu,
- Galeria,
- Aktualności,
- Kontakt.
Podstawa nowoczesnych stron www to wysokiej jakości zdjęcia. Takie fotografie mogą znacząco wpłynąć na zwiększenie zainteresowania Twoim lokalem, a co za tym idzie zwiększenie przychodów. Tworząc stronę www warto pamiętać o pozostałych elementach wizerunkowych tj. ulotki, menu, profile w mediach społecznościowych. Muszą one tworzyć spójną całość.
A Ty jak przygotujesz się do budowy/odświeżenia strony www dla swojego lokalu?
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Słońce świeci coraz mocniej, temperatura coraz wyższa - nie ma na co czekać! Czas uruchomić restauracyjny ogródek. W ciepłe dni to najczęściej wybierane miejsce podczas wizyty w restauracji. Przeczytaj, o czym musisz pamiętać i zainspiruj się przy tworzeniu swojego ogródka. |