pobierz-porady-dla-gastronomii

8 cech must have systemu POS  

+ 0
+ 0
Dobrze funkcjonująca restauracja składa się z wielu współgrających elementów. Pracownicy, wysoka jakość produktów, sprzęt, oprogramowanie. To ostatnie zdecydowanie ułatwia prowadzenie lokalu gastronomicznego w czasach, kiedy klienci mają coraz wyższe wymagania, a zwykła kasa fiskalna nie przystaje do oczekiwań. Jak jednak wybrać najlepszy system spośród tak wielu dostępnych na rynku. 8 cech systemu pos

Jest kilka najważniejszych rzeczy, które każdy restaurator powinien wziąć pod uwagę decydując się na zakup systemu gastronomicznego. Zebrałem je dla Was w przejrzystej liście. Poznajcie 8 must have funkcji oprogramowania dla gastronomii.

  1. Łatwość użytkowania – pierwsza i według mnie najważniejsza funkcja. Nie warto bowiem wydawać kilku czy kilkunastu tysięcy złotych na oprogramowanie, które jest mało czytelne i trudne w obsłudze. Ważna kwestia, jeśli decydujesz się na oprogramowanie typu POS nie decyduj się na pozorne oszczędności typu zastąpienie ekranu dotykowego myszką. W rzeczywistości będzie to utrudnienie, bo dotykowy ekran jest zdecydowanie szybszy w obsłudze, niż obsługa zwykłego monitora za pomocą myszy. Musisz pamiętać również, że każde oprogramowanie typu POS jest elastyczne i dobry dostawca skonfiguruje je tak, że będzie jak najłatwiejsze w obsłudze.

  2. Program lojalnościowy – dbałość o klienta i jego lojalność to ważna rzecz w budowaniu marki każdego lokalu gastronomicznego. Dlaczego system sprzedaży nie miał by Ci tego ułatwiać? Szczegółowe raporty sprzedaży pozwolą Ci sprawdzić, jacy klienci ile wydają w Twoim lokalu. Takich klientów możesz nagrodzić kartą lojalnościową, która pozwala np. na zbieranie punktów i wymianę ich na rabaty czy darmowe dania.

  3. Wsparcie techniczne – w przypadku problemów z działaniem oprogramowanie gastronomicznego notujesz straty związane z przestojami lokalu. Żaden lokal nie może sobie na to pozwolić. Oprogramowanie nie jest niestety niezawodne, dlatego konieczny jest wybór dostawcy lub producenta, który zapewnia pomoc w przypadku awarii lub trudności z obsługą systemu. Tutaj ważna jest zarówno pomoc na miejscu, jak i zdalna. Dodatkowo powinieneś mieć możliwość skorzystania z ponownego szkolenia z obsługi przykładowo dla nowego pracownika.

  4. Raporty - Excel to bardzo przydatne narzędzie, ale nie wtedy, kiedy możesz je zamienić na bardziej intuicyjne i szybsze w obsłudze raporty i analizy dostępne w systemie sprzedaży. Każdy dobry system zapewni Ci dostęp do wielu ważnych i potrzebnych raportów w ramach standardowej opcji. Te najlepsze zagwarantują Ci możliwość dokupienia specjalnego modułu, który pozwala na analizę wyników Twojego lokalu w każdym wymiarze.

  5. Elastyczny – dobre systemy mają swój szkielet, a dodatki można dopasować do indywidualnych wymagań użytkownika. Taki musi być Twój system. Dodatkowo zaletą jest możliwość dopasowywania systemu do jego aktualizacji i wdrażanych modułów.

  6. Opinia użytkowników – nikt nie doradzi Ci lepiej niż inny użytkownik, który ma już doświadczenie w użytkowaniu systemu. Często zdarza się, że jeden użytkownik – lokal gastronomiczny miał już styczność z niejednym oprogramowaniem. Zawsze znajdą się jednak osoby, które mają tendencję do nadmiernej dewaluacji lub wartościowania danego produktu. Dlatego ważne jest, by poznać jak najwięcej opinii. Jednak nic raczej nie zastąpi własnej opinii wypracowanej jeszcze przed zakupem oprogramowania - najwłaściwszą opinię wyrobisz sobie Ty sam.

  7. Demo systemu– warto przed zakupem przetestować samodzielnie, by przekonać się czy naprawdę warto zakupić oprogramowanie. Na etapie testów może pojawić się wiele pytań i sugestii do konfiguracji oprogramowania, które ułatwią późniejsze korzystanie z systemu.

  8. Magazyn – dobry system powinien pomagać w prowadzeniu ewidencji zapasów. Z jednej strony pomaga uniknąć sytuacji, w której nagle zaczyna brakować jakiegoś ważnego składnika. Z drugiej pozwala prawidłowo planować zakupy, by nie notować strat poprzez psucie się składników zakupionych nadmiarowo. W systemie typu POS z magazynem możesz zawsze sprawdzić ile i jakich składników potrzebnych Ci jest do prawidłowego funkcjonowania lokalu gastronomicznego.


A Ty jakie funkcje być jeszcze dodał do listy must have systemu POS?

Ekspert-Jacek-dla-gastronomii

Autor artykułu: Jacek Jankowski, e-mail: jacek@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Jestem specjalistą ds. rozwiązań dla gastronomii i hotelarstwa. Od lat doradzam w sprawie systemów gastronomicznych: S4H i X2. Posiadam doświadczenie we wdrożeniach tych systemów w lokalach - restauracjach, kawiarniach i hotelach.

Dowiedz się więcej:

Halloween czy inne święta to dobra okazja do promocji lokalu gastronomicznego. Specjalnie na tą okazję przygotowany wystrój restauracji czy menu pozwoli Ci przyciągnąć klientów. Jakie jeszcze atrakcje możesz zaoferować swoim gościom? Kolacja z duchami, karaoke z upiornymi utworami czy wieczór z czarnym humorem to tylko kilka z pomysłów.  halloween-restauracja-atrakcje 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież