pobierz-porady-dla-gastronomii

9 rzeczy, które musisz wiedzieć o menu restauracji  

+ 4
+ 0

Menu restauracji to niezwykle ważny element majÄ…cy wpÅ‚yw na osiÄ…gniÄ™cie sukcesu na rynku gastronomicznym. Chcesz sprawić by Twoje przyciÄ…gaÅ‚o klientów i stanowiÅ‚o jeden z Twoich atutów? Zastosuj kilka podstawowych zasad dotyczÄ…cych tworzenia karty daÅ„ w lokalu gastronomicznym. 9-rzeczy-ktore-musisz-wiedziec-o-menu 

1. Znajdź umiar w rozmiarze - czasem mniej znaczy więcej

JeÅ›li sÄ…dzisz, że wiÄ™ksza iloÅ›ciÄ… daÅ„ w menu zachÄ™cisz wiÄ™kszÄ… ilość klientów do odwiedzin Twojej restauracji to niestety jesteÅ› w bÅ‚Ä™dzie. Im wiÄ™ksza ilość pozycji w menu tym wiÄ™ksze prawdopodobieÅ„stwo marnowania żywnoÅ›ci, czyli generowania strat. Dlatego unikaj pokusy karty zÅ‚ożonej z 30 daÅ„ głównych. Postaw na kilka daÅ„ - tym sposobem uchronisz siÄ™ przed stratami, a także zagwarantujesz swoim klientom zawsze Å›wieże i smaczne potrawy. 

 

2. Zwracaj uwagÄ™ na koszty wytworzenie potrawy (food cost)

Z jednej strony musisz zapewnić sobie odpowiedni zysk, z drugiej natomiast przystępne ceny dla klientów. Dlatego trzeba to odpowiednio wyważyć, tak by każdy był zadowolony, a przy okazji serwowane potrawy miały jak najwyższą jakość. W tworzeniu menu i ustalaniu cen dlatego weź pod uwagę zasadę jednej trzeciej. Ta prosta zasada sprawdza się w każdym przypadku. Zasada jednej trzeciej mówi, że 1/3 ceny potrawy powinny być koszty produkcji, 1/3 stanowić koszty zatrudnienia i opłaty, a 1/3 zysk. Poczytaj więcej o kalkulowaniu food cost-u

  

3. Bądź oryginalny

Kolejna restauracja, w której menu królują dania, które można znaleźć w co drugim lokalu niekoniecznie okaże się strzałem w dziesiątkę. Dlatego musisz się wyróżnić, zaoferować swoim klientom dania, których nie znajdą nigdzie indziej. Jednak nie opieraj menu jedynie na nowościach i unikalnych potrawach. Idealne menu w restauracji to zrównoważenie w odpowiednich proporcjach zarówno nowości, jak i "starych", sprawdzonych i dobrze znanych pozycji

 

4. Wszechstronne menu

Trzymaj siÄ™ ogólnej tematyki Twojej kuchni, ale dodatkowo pamiÄ™taj, żeby w menu znalazÅ‚y siÄ™ dania, które trochÄ™ od niej odbiegajÄ…, ale pozwolÄ… na przykÅ‚ad osobom, które towarzyszÄ… smakoszom Twojej kuchni również zjeść u Ciebie coÅ› pysznego. 

 

5. Pyszne, ale szybkie do przygotowania

Każdego dnia w restauracji na poczÄ…tku dnia przygotowujesz sobie część potraw, tak by byÅ‚o można byÅ‚o szybciej podać klientowi. To konieczność, inaczej Twój gość czekaÅ‚ by na danie godzinÄ™, a czasem nawet dwie. Dlatego w trakcie tworzenia menu pamiÄ™taj również o tym, by potrawy byÅ‚y Å‚atwe do przygotowania. Nie sÄ…dzÄ™ jednak absolutnie, że jest to główna i najważniejsza zasada. PowinieneÅ› jednak wziąć jÄ… pod uwagÄ™. 

 

jak-ulozyc-menu-dla-restauracji

 

6. Potrawy sezonowe i okolicznościowe

Wykorzystaj okazje takie jak Halloween, Święta Bożego Narodzenia czy też nadchodzące Walentynki, by zaskoczyć swoich klientów. Zaproponuj im specjalne menu, a z pewnością docenią twoje starania. Czy podczas takich świąt nie chętniej skorzystamy z oferty restauracji, która zaproponuje nam wyjątkowe pozycje w menu? Czytaj więcej: Jak wykorzystać święta do promocji restauracji??

 

7. Aktualizuj menu

Raz na jakiÅ› czas dokonuj przeglÄ…du menu, sprawdź w systemie gastronomicznym jak sprzedajÄ… siÄ™ poszczególne pozycje z menu. Przeanalizuj wyniki sprzedaży i zastanów siÄ™, co można by w nim zmienić, doÅ‚ożyć nowÄ… potrawÄ™, albo zmienić cenÄ™. 

 

8. Zadbaj o czytelność 

W menu wszystko ma znaczenie ukÅ‚ad, czcionka, kolory. Ważne by nawiÄ…zywaÅ‚o przede wszystkim do wystroju restauracji, ale i wyglÄ…du strony www, jak również do rodzaju serwowanej kuchni i charakteru restauracji. W prostocie siÅ‚a, wiÄ™c unikaj zbyt ozdobnych krojów czcionek, zbyt dużej iloÅ›ci tekstu, czy nazw potraw, które klientów nic nie powiedzÄ… na temat dania. 

 

9. Zawsze sprawdź kilkakrotnie menu przez wydrukiem

Literówki czy  bÅ‚Ä™dy ortograficzne w menu z pewnoÅ›ciÄ… nie bÄ™dÄ… Å›wiadczyÅ‚y dobrze o Twoim lokalu. Dlatego przed wydrukiem zawsze kilkakrotnie sprawdź menu. Dodatkowo daj je kilku innym osobom do przejrzenia. WiÄ™cej osób Å‚atwiej wyÅ‚apie bÅ‚Ä™dy. Tym sposobem unikniesz strat i wstydu.

 

Chcesz siÄ™ wiÄ™cej dowiedzieć na temat tworzenia menu? Czytaj też: Jak uÅ‚ożyć dobre menu? A może masz jeszcze jakieÅ› porady odnoÅ›nie menu? Piszcie, czekam na Wasze propozycje. 

Ekspert-Jacek-dla-gastronomii

Autor artykuÅ‚u: Jacek Jankowski, e-mail: jacek@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Jestem specjalistą ds. rozwiązań dla gastronomii i hotelarstwa. Od lat doradzam w sprawie systemów gastronomicznych: S4H i X2. Posiadam doświadczenie we wdrożeniach tych systemów w lokalach - restauracjach, kawiarniach i hotelach.

Dowiedz się więcej:

Prowadząc restaurację musisz przestrzegać wielu narzuconych na Ciebie obowiązków. Jednym z nich jest konieczność informowania o gości o alergenach zawartych w serwowanych daniach. Informacje muszą być podawane w menu, a brak przestrzegania może zakończyć się karą Izby Handlowej. alergeny restauracja

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież