9 rzeczy, które musisz wiedzieć o menu restauracji
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 28, styczeń 2015 09:32
- Odsłony: 6899
Menu restauracji to niezwykle ważny element mający wpływ na osiągnięcie sukcesu na rynku gastronomicznym. Chcesz sprawić by Twoje przyciągało klientów i stanowiło jeden z Twoich atutów? Zastosuj kilka podstawowych zasad dotyczących tworzenia karty dań w lokalu gastronomicznym. |
1. Znajdź umiar w rozmiarze - czasem mniej znaczy więcej
Jeśli sądzisz, że większa ilością dań w menu zachęcisz większą ilość klientów do odwiedzin Twojej restauracji to niestety jesteś w błędzie. Im większa ilość pozycji w menu tym większe prawdopodobieństwo marnowania żywności, czyli generowania strat. Dlatego unikaj pokusy karty złożonej z 30 dań głównych. Postaw na kilka dań - tym sposobem uchronisz się przed stratami, a także zagwarantujesz swoim klientom zawsze świeże i smaczne potrawy.
2. Zwracaj uwagÄ™ na koszty wytworzenie potrawy (food cost)
Z jednej strony musisz zapewnić sobie odpowiedni zysk, z drugiej natomiast przystępne ceny dla klientów. Dlatego trzeba to odpowiednio wyważyć, tak by każdy był zadowolony, a przy okazji serwowane potrawy miały jak najwyższą jakość. W tworzeniu menu i ustalaniu cen dlatego weź pod uwagę zasadę jednej trzeciej. Ta prosta zasada sprawdza się w każdym przypadku. Zasada jednej trzeciej mówi, że 1/3 ceny potrawy powinny być koszty produkcji, 1/3 stanowić koszty zatrudnienia i opłaty, a 1/3 zysk. Poczytaj więcej o kalkulowaniu food cost-u.
3. Bądź oryginalny
Kolejna restauracja, w której menu królują dania, które można znaleźć w co drugim lokalu niekoniecznie okaże się strzałem w dziesiątkę. Dlatego musisz się wyróżnić, zaoferować swoim klientom dania, których nie znajdą nigdzie indziej. Jednak nie opieraj menu jedynie na nowościach i unikalnych potrawach. Idealne menu w restauracji to zrównoważenie w odpowiednich proporcjach zarówno nowości, jak i "starych", sprawdzonych i dobrze znanych pozycji.
4. Wszechstronne menu
Trzymaj się ogólnej tematyki Twojej kuchni, ale dodatkowo pamiętaj, żeby w menu znalazły się dania, które trochę od niej odbiegają, ale pozwolą na przykład osobom, które towarzyszą smakoszom Twojej kuchni również zjeść u Ciebie coś pysznego.
5. Pyszne, ale szybkie do przygotowania
Każdego dnia w restauracji na początku dnia przygotowujesz sobie część potraw, tak by było można było szybciej podać klientowi. To konieczność, inaczej Twój gość czekał by na danie godzinę, a czasem nawet dwie. Dlatego w trakcie tworzenia menu pamiętaj również o tym, by potrawy były łatwe do przygotowania. Nie sądzę jednak absolutnie, że jest to główna i najważniejsza zasada. Powinieneś jednak wziąć ją pod uwagę.
6. Potrawy sezonowe i okolicznościowe
Wykorzystaj okazje takie jak Halloween, Święta Bożego Narodzenia czy też nadchodzące Walentynki, by zaskoczyć swoich klientów. Zaproponuj im specjalne menu, a z pewnością docenią twoje starania. Czy podczas takich świąt nie chętniej skorzystamy z oferty restauracji, która zaproponuje nam wyjątkowe pozycje w menu? Czytaj więcej: Jak wykorzystać święta do promocji restauracji??
7. Aktualizuj menu
Raz na jakiś czas dokonuj przeglądu menu, sprawdź w systemie gastronomicznym jak sprzedają się poszczególne pozycje z menu. Przeanalizuj wyniki sprzedaży i zastanów się, co można by w nim zmienić, dołożyć nową potrawę, albo zmienić cenę.
8. Zadbaj o czytelność
W menu wszystko ma znaczenie układ, czcionka, kolory. Ważne by nawiązywało przede wszystkim do wystroju restauracji, ale i wyglądu strony www, jak również do rodzaju serwowanej kuchni i charakteru restauracji. W prostocie siła, więc unikaj zbyt ozdobnych krojów czcionek, zbyt dużej ilości tekstu, czy nazw potraw, które klientów nic nie powiedzą na temat dania.
9. Zawsze sprawdź kilkakrotnie menu przez wydrukiem
Literówki czy błędy ortograficzne w menu z pewnością nie będą świadczyły dobrze o Twoim lokalu. Dlatego przed wydrukiem zawsze kilkakrotnie sprawdź menu. Dodatkowo daj je kilku innym osobom do przejrzenia. Więcej osób łatwiej wyłapie błędy. Tym sposobem unikniesz strat i wstydu.
Chcesz się więcej dowiedzieć na temat tworzenia menu? Czytaj też: Jak ułożyć dobre menu? A może masz jeszcze jakieś porady odnośnie menu? Piszcie, czekam na Wasze propozycje.
Autor artykułu: Jacek Jankowski, e-mail: jacek@dla-gastronomii.pl O mnie: Jestem specjalistą ds. rozwiązań dla gastronomii i hotelarstwa. Od lat doradzam w sprawie systemów gastronomicznych: S4H i X2. Posiadam doświadczenie we wdrożeniach tych systemów w lokalach - restauracjach, kawiarniach i hotelach. |
Dowiedz się więcej:
Prowadząc restaurację musisz przestrzegać wielu narzuconych na Ciebie obowiązków. Jednym z nich jest konieczność informowania o gości o alergenach zawartych w serwowanych daniach. Informacje muszą być podawane w menu, a brak przestrzegania może zakończyć się karą Izby Handlowej. |