Halloweenowe atrakcje w lokalu
- Szczegóły
- Utworzono: piątek, 31, październik 2014 10:29
- Odsłony: 3861
Halloween czy inne święta to dobra okazja do promocji lokalu gastronomicznego. Specjalnie na tą okazję przygotowany wystrój restauracji czy menu pozwoli Ci przyciągnąć klientów. Jakie jeszcze atrakcje możesz zaoferować swoim gościom? Kolacja z duchami, karaoke z upiornymi utworami czy wieczór z czarnym humorem to tylko kilka z pomysłów. |
Halloween
Jest świętem o anglosaskich korzeniach. Dla jednych to miły sposób na spędzenie ostatniego wieczoru października, dla innych nieudolne podrabianie zachodnich tradycji. Jednak Halloween już na dobre wpisało się w nasz kalendarz. I niezależnie, czy jesteśmy zwolennikami tego rodzaju świąt czy nie, jest to niewątpliwie doskonała okazja do zorganizowania atrakcji w lokalu gastronomicznym.
Koniec października to zatem czas, kiedy w wielu restauracjach, pubach, czy klubach organizowane są spotkania, wieczory czy kolacje. Jak się okazuje to bardzo dobry sposób na przyciągnięcie gości do naszego lokalu w ten wieczór. Na tą okazję warto przygotować specjalne menu, które będzie nawiązywało do okazji. Wśród halloweenowych dań mogą znaleźć się między innymi:
- zupa z dyni,
- sałatka z dynią,
- ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym,
- muffiny z marchewkÄ… lub dyniÄ…,
- wiśnie na gorąco z imbirem,
- czy mroczne drinki.
Wszystkie dania dodatkowo warto specjalnie udekorować, by jeszcze bardziej wprowadzały w atmosferę.
Dodatkowe atrakcje
Samo menu to nie wszystko. Warto przygotować cały lokal na ten specjalny wieczór. Światło i rekwizyty skutecznie wprowadzą gości w mroczny nastrój. Dodatkowo dobrym pomysłem jest zorganizowanie specjalnych atrakcji. Wśród nich może być:
- kolacja z duchami,
- wieczór z czarnym humorem,
- projekcja horrorów,
- karaoke z upiornymi piosenkami,
- obdarowywanie gości strasznymi niespodziankami,
- czy konkurs na najlepsze przebranie.
Kolację z duchami można powiązać dodatkowo z rozwiązywaniem mrocznych zagadek przez uczestników. Taki pomysł z pewnością będzie pozytywnie przyjęty przez gości. Kolacja z duchami to atrakcja, którą wykorzystać nie tylko z okazji Halloween. Można ją zorganizować również na przykład z okazji Andrzejek. Wieczór z czarnym humorem to pomysł na wieczór urozmaicony występem kabareciarzy. To propozycja na zorganizowanie bardziej śmiesznego, niż strasznego świętowania Halloween. Projekcja filmów z gatunku horrorów to również dobry pomysł. Musimy jednak wziąć pod uwagę, że na tego rodzaju rozrywkę skusimy tylko wytrawnych koneserów tego rodzaju kina. Karaoke z upiornymi piosenkami to nic innego jak organizowanie zwykłego karaoke. Więc, jeśli na co dzień organizujecie karaoke, to będziecie musieli jedynie wybrać specjalne "straszne" piosenki. Dodatkową atrakcją, którą można z powodzeniem zastosować w połączeniu z którąś wcześniej wspomnianą, jest zorganizowanie konkursu na najlepszy strój. Obowiązkowo nagrody muszą być z gatunku tych strasznych. Jeśli naszą restaurację odwiedzają rodziny z dziećmi to dodatkowo można zorganizować dla najmłodszych malowanie twarzy farbkami, czy dekorowanie dyń.
Inne okazje
Tematyczne menu czy atrakcje można organizować z okazji każdego innego święta. Jest to bardzo dobry sposób na wypromowanie lokalu gastronomicznego i zdobycie nowych klientów. Goście, którym zorganizowany przez nasz lokal wieczór halloweenowy czy andrzejkowy przypadnie do gustu z pewnością skorzystają z naszych usług ponownie.
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Kuchnia to centralne miejsce każdej restauracji. To od poziomu i jakości wyposażenia kuchni zależy szybkość przygotowywania zamówień i ich serwowania. Mogę one być mniejsze i większe, wyposażone droższym i tańszym sprzętem. Jednak zawsze muszą być przede wszystkim starannie zaprojektowane i wygodne w użyciu, by personel kuchenny bez zbędnych przeszkód mógł pracować i realizować zamówienia. |