pobierz-porady-dla-gastronomii

Halloweenowe atrakcje w lokalu  

+ 3
+ 0
Halloween czy inne Å›wiÄ™ta to dobra okazja do promocji lokalu gastronomicznego. Specjalnie na tÄ… okazjÄ™ przygotowany wystrój restauracji czy menu pozwoli Ci przyciÄ…gnąć klientów. Jakie jeszcze atrakcje możesz zaoferować swoim goÅ›ciom? Kolacja z duchami, karaoke z upiornymi utworami czy wieczór z czarnym humorem to tylko kilka z pomysłów.  halloween-restauracja-atrakcje 

Halloween

Jest Å›wiÄ™tem o anglosaskich korzeniach. Dla jednych to miÅ‚y sposób na spÄ™dzenie ostatniego wieczoru października, dla innych nieudolne podrabianie zachodnich tradycji. Jednak Halloween już na dobre wpisaÅ‚o siÄ™ w nasz kalendarz. I niezależnie, czy jesteÅ›my zwolennikami tego rodzaju Å›wiÄ…t czy nie, jest to niewÄ…tpliwie doskonaÅ‚a okazja do zorganizowania atrakcji w lokalu gastronomicznym. 

Koniec października to zatem czas, kiedy w wielu restauracjach, pubach, czy klubach organizowane są spotkania, wieczory czy kolacje. Jak się okazuje to bardzo dobry sposób na przyciągnięcie gości do naszego lokalu w ten wieczór. Na tą okazję warto przygotować specjalne menu, które będzie nawiązywało do okazji. Wśród halloweenowych dań mogą znaleźć się między innymi:

  • zupa z dyni,
  • saÅ‚atka z dyniÄ…,
  • ciasto marchewkowe z kremem pomaraÅ„czowym,
  • muffiny z marchewkÄ… lub dyniÄ…,
  • wiÅ›nie na gorÄ…co z imbirem,
  • czy mroczne drinki. 

Wszystkie dania dodatkowo warto specjalnie udekorować, by jeszcze bardziej wprowadzaÅ‚y w atmosferÄ™. 

Dodatkowe atrakcje 

Samo menu to nie wszystko. Warto przygotować cały lokal na ten specjalny wieczór. Światło i rekwizyty skutecznie wprowadzą gości w mroczny nastrój. Dodatkowo dobrym pomysłem jest zorganizowanie specjalnych atrakcji. Wśród nich może być:

  • kolacja z duchami,
  • wieczór z czarnym humorem, 
  • projekcja horrorów,
  • karaoke z upiornymi piosenkami,
  • obdarowywanie goÅ›ci strasznymi niespodziankami,
  • czy konkurs na najlepsze przebranie. 

KolacjÄ™ z duchami można powiÄ…zać dodatkowo z rozwiÄ…zywaniem mrocznych zagadek przez uczestników. Taki pomysÅ‚ z pewnoÅ›ciÄ… bÄ™dzie pozytywnie przyjÄ™ty przez goÅ›ci. Kolacja z duchami to atrakcja, którÄ… wykorzystać nie tylko z okazji Halloween. Można jÄ… zorganizować również na przykÅ‚ad z okazji Andrzejek. Wieczór z czarnym humorem to pomysÅ‚ na wieczór urozmaicony wystÄ™pem kabareciarzy. To propozycja na zorganizowanie bardziej Å›miesznego, niż strasznego Å›wiÄ™towania Halloween. Projekcja filmów z gatunku horrorów to również dobry pomysÅ‚. Musimy jednak wziąć pod uwagÄ™, że na tego rodzaju rozrywkÄ™ skusimy tylko wytrawnych koneserów tego rodzaju kina. Karaoke z upiornymi piosenkami to nic innego jak organizowanie zwykÅ‚ego karaoke. WiÄ™c, jeÅ›li na co dzieÅ„ organizujecie karaoke, to bÄ™dziecie musieli jedynie wybrać specjalne "straszne" piosenki. DodatkowÄ… atrakcjÄ…, którÄ… można z powodzeniem zastosować w poÅ‚Ä…czeniu z którÄ…Å› wczeÅ›niej wspomnianÄ…, jest zorganizowanie konkursu na najlepszy strój. ObowiÄ…zkowo nagrody muszÄ… być z gatunku tych strasznych. JeÅ›li naszÄ… restauracjÄ™ odwiedzajÄ… rodziny z dziećmi to dodatkowo można zorganizować dla najmÅ‚odszych malowanie twarzy farbkami, czy dekorowanie dyÅ„. 

Inne okazje

Tematyczne menu czy atrakcje można organizować z okazji każdego innego Å›wiÄ™ta. Jest to bardzo dobry sposób na wypromowanie lokalu gastronomicznego i zdobycie nowych klientów. GoÅ›cie, którym zorganizowany przez nasz lokal wieczór halloweenowy czy andrzejkowy przypadnie do gustu z pewnoÅ›ciÄ… skorzystajÄ… z naszych usÅ‚ug ponownie. 

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

 kuchnia restauracja Kuchnia to centralne miejsce każdej restauracji. To od poziomu i jakoÅ›ci wyposażenia kuchni zależy szybkość przygotowywania zamówieÅ„ i ich serwowania. MogÄ™ one być  mniejsze i wiÄ™ksze, wyposażone droższym i taÅ„szym sprzÄ™tem. Jednak zawsze muszÄ… być przede wszystkim starannie zaprojektowane i wygodne w użyciu, by personel kuchenny bez zbÄ™dnych przeszkód mógÅ‚ pracować i realizować zamówienia.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież