pobierz-porady-dla-gastronomii

System sprzedaży czy kasa fiskalna?  

+ 2
+ 0

Otwierasz restaurację i zastanawiasz się jakie rozwiązanie wybrać? Kasę fiskalną czy profesjonalny system sprzedaży oparty na terminalach dotykowych? Nie wiesz, co będzie dla Ciebie lepsze? To koniecznie przeczytaj porównanie możliwości tych dwóch rozwiązań.  system-sprzedazy-restauracja

Słów kilka o kasie fiskalnej

Kasa rejestrująca, którą powszechnie nazywamy kasa fiskalną to elektroniczne urządzenie rejestrujące służące do prowadzenia zapisu obrotu oraz kwot podatku należnego od sprzedaży. Każda kasa fiskalna posiada unikalny numer tzw. numer unikatowy. Kasy fiskalne stosowane w naszym kraju posiadają pamięć fiskalną. Po zakończeniu doby sprzedażowej zapisywane są w niej informacje o:

  • wysokości kwot netto,
  • podatku według aktualnych stawek VAT,
  • łącznej kwocie podatku,
  • łącznej kwocie należności brutto.

Na rynku mamy duży wybór kas fiskalnych. Różnią się one jednak niewiele od siebie. Główne cechy, jakie wyróżniają poszczególne kasy fiskalne to:

  • rozmiar i ciężar,
  • zasilanie,
  • łatwość obsługi,
  • cena.

Przeciętna kasę fiskalną można kupić za około 800 zł.

Kasa fiskalna a drukarka fiskalna

Kasa fiskalna to inny rodzaj urządzenia, niż drukarka fiskalna i nie należy ich mylić. Kasa fiskalna to bowiem kompletny system do rejestrowania sprzedaży. Może ona funkcjonować samodzielnie, ponieważ zawiera bazę towarów i usług. Z kolei drukarka fiskalna to urządzenie, które by prawidłowo funkcjonowało, należy koniecznie zintegrować z zewnętrznym systemem sprzedażowo-rozliczeniowym tj. z komputerem, który jest wyposażony w odpowiedni system sprzedażowy. Zatem do prowadzenia sprzedaży przy pomocy kasy fiskalnej nie potrzebujemy komputera. Jednak musimy pamiętać, że jeśli w przyszłości będziemy chcieli używać profesjonalnego systemu sprzedaży to nie będziemy mieli takiej możliwości. Istnieją kasy fiskalne, które można połączyć z komputerem, ale nie dają one możliwości wydrukowania paragonu, który został wystawiony na komputerze. 

Z kolei jeśli chodzi o drukarkę fiskalną to konieczny jest komputer, by móc prowadzić za jej pomocą sprzedaż. Drukarka to jedynie urządzenie, które drukuje paragon i zapisuje go na karcie pamięci lub w przypadku starszych urządzeń na dodatkowej rolce papieru. Na drukarce fiskalnej nie można zapisać bazy towarów i usług, dlatego też musi się ona znajdować na komputerze. 

System sprzedaży 

Restauratorzy czy nawet właściciele barów czy kawiarni coraz częściej decydują się na korzystanie z profesjonalnego oprogramowania gastronomicznego. Prowadzenie restauracji bez systemu sprzedażowego jest obecnie bardzo utrudnione. Nie można jednak powiedzieć, że jest ono niemożliwe. Jak najbardziej można prowadzić restaurację i rozliczać sprzedaż przy pomocy kasy fiskalnej. Wiąże się to jednak z koniecznością prowadzenia statystyk i analiz w programach komputerowych typu Excel, jeśli chcemy mieć kontrolę na lokalem. Systemy gastronomiczne mają szereg zalet, a wśród nich pierwszą i najczęściej wymienianą jest usprawnienie obsługi lokalu. Dodatkowo profesjonalny system sprzedaży pozwala na:

  • wyeliminowanie nadużyć za strony pracowników,
  • przyśpieszenie realizacji zamówień,
  • podniesienie prestiżu lokalu,
  • pracę na otwartych rachunkach,
  • łatwe rozliczanie pracowników,
  • szybką analizę i raportowanie sprzedaży,
  • automatyczną analizę stanów magazynowych,
  • zwiększenie efektywności pracowników. 

Czytaj też: Jak szybciej realizować zamówienia w restauracji?

Kasa fiskalna a system sprzedaży - porównanie możliwości 

KASA FISKALNA SYSTEM SPRZEDAŻY
ZALETY
  1. Niska cena
  2. Małe gabaryty
  3. Duży wybór ze względu na rozmiar, ceny i funkcje

 

 

  1. Praca na otwartych rachunkach
  2. Dzielenie i łączenie dowolnych rachunków
  3. Łatwe wprowadzanie programów lojalnościowych
  4. Stosowanie systemów rabatowych
  5. Szybki przepływ informacji między kelnerem a kucharzem
  6. Porównanie sprzedaży z różnych okresów
  7. Współpraca ze specjalistycznymi urządzeniami (waga, systemy monitoringu)
  8. Graficzna reprezentacja układu stolików na sali
  9. Baza klientów: identyfikacja klientów i możliwość rozsyłania korespondencji
  10. Wzrost rentowności i ograniczenie strat
WADY
  1. Brak możliwości wprowadzania systemów rabatowych i lojalnościowych
  2. Brak możliwości pracy na otwartych rachunkach
  3. Utrudnione rozliczanie poszczególnych pracowników
  1. Droższy niż kasa fiskalna
  2. Duża inwestycja na początku prowadzenia restauracji 

Co wybrać?

Kasa fiskalna czy system sprzedaży? Wybór nie jest łatwy. Jeśli jednak naszym jedynym wyznacznikiem będzie cena to bez wątpienia wybierzemy kasę fiskalną. Jednak, już na początku prowadzenia naszej restauracji, warto pomyśleć o tym, jak ułatwić sobie pracę i jak zadbać o naszych klientów. Niestety, gdy zakupimy kasę fiskalną nie będziemy mieli możliwości wykorzystania jej w przypadku, gdy zdecydujemy się prowadzić sprzedaż przy pomocy oprogramowania gastronomicznego. Systemy sprzedaży z naszej oferty mają modułową budowę i pozwalają na łatwą i szybką rozbudowę funkcjonalności na dowolnym etapie korzystania z nich. Zatem na początek, jeśli dysponujemy ograniczonym budżetem, warto postawić na podstawowe funkcjonalności systemu sprzedażowego, a później w miarę możliwości go rozbudowywać. 

System sprzedaży to inwestycja, która zwraca się. Ułatwia ona nie tylko prowadzenie biznesu, ale również pozwala na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy. Z nowoczesnym systemem będziesz miał większą kontrolę nie tylko nad pracownikami, stanami magazynowymi, ale i nad sposobem obsługi klienta. Dodatkowo sam system pozwoli Ci na lepsze zadbanie o klienta. Umożliwi Ci on budowanie lojalności klienta, pomoże zwiększyć koszyk zakupowy, a nawet może przyczynić się do częstszego korzystania z Twoich usług. 

 

Potrzebujesz pomocy w wyborze systemu sprzedaży? Zgłoś się do nas! 

Ekspert-Jacek-dla-gastronomii

Autor artykułu: Jacek Jankowski, e-mail: jacek@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Jestem specjalistą ds. rozwiązań dla gastronomii i hotelarstwa. Od lat doradzam w sprawie systemów gastronomicznych: S4H i X2. Posiadam doświadczenie we wdrożeniach tych systemów w lokalach - restauracjach, kawiarniach i hotelach.

Dowiedz się więcej:

Oszczędności przydają się w każdym biznesie. Również w lokalu gastronomicznym. Sprawdź swoje wydatki i zastanów się na czym mógłbyś oszczędzić. A może menu będzie jednym z pierwszych sposobów na oszczędności? zasady-zarzadzania-restauracja-5

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież