Food trucki, czyli restauracje na kółkach


- Szczegóły
- Utworzono: środa, 13, kwiecień 2016 20:10
- Odsłony: 3942
Food trucki to jeden z najgorętszych trendów branży spożywczej ostatnich lat. Żywienie się w nich to już nie tylko sposób zaspokojenie głodu jedzeniem typu fast food. Food trucki stały się pełnoprawnymi przenośnymi lokalami gastronomicznymi, z których można zjeść naprawdę dobry i pełnowartościowy posiłek w dobrej cenie. Food trucki zyskują na popularności od kilku lat, coraz więcej restauratorów decyduje się na taką inwestycję i nic nic wskazuje na to, że to miałoby się w najbliższym czasie zmienić. | ![]() |
Skąd bierze się popularność food truck-ów?
Powodów jest co najmniej kilka. Pierwszy – najbardziej oczywisty to koszty. W przypadku food trucków nakłady na założenie obwoźnego lokalu są o wiele niższe, niż w przypadku tradycyjnej restauracji. Food trucki dodatkowo nie muszą się ograniczać co do rodzaju menu. Obecnie możemy w nich spotkać dania, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych gości. Od najbardziej oczywistych pozycji kuchni typu fast food, czyli burgerów i hot dogów (wbrew pozorom nie są to typowe hot dogi czy burgery z niskiej jakości produktów, ale naprawdę wysokiej jakości pełnowartościowe dania), dań kuchni amerykańskiej, meksykańskiej, francuskiej, włoskiej, kuchni dla wegetarian, czy deserów – lodów i gofrów.
Historia food trucków
Wywodzą się aż ze starożytności, kiedy warunki życia nie były zbyt dobre, a wielu ludzie nie miało miejsca i możliwości by gotować we własnym zakresie. Często zdarzało się zatem gotowanie na wozach czy kuchniach ulicznych i sprzedawanie posiłków. Kolejny etap rozwoju obwoźnych restauracji to okres końca XIX wieku, kiedy w Teksasie hodowcy bydła miesiącami podróżowali ze swoimi stadami od jednego stanu do drugiego. By mieli co jeść w swoich wozach przygotowywali proste posiłki. Kolejny etap ich rozwoju i zwiększania popularności to okres kryzysu finansowego, który rozpoczął się w 2008 roku. Jedzenie z food trucków było tańsze, niż restauracjach bo w ich przypadku odchodzi wiele kosztów utrzymania lokalu. W czasie kryzysu wielu dobrych szefów kuchni straciło pracę i szukało innego zajęcia. Dla wielu z nich stały się nimi food trucki, które serwowały dania takie jak w restauracji, ale zdecydowanie tańsze. Wiele dobrego dla restauracji uczyniły media społecznościowe, które pozwoliły na szeroką reklamę i pozyskiwanie coraz szerszego grona klientów.
Food trucki modne na całym świecie
Ciężarówki z jedzeniem są popularne na całym świecie. Zazwyczaj niezależnie od kraju serwowane są w nich proste dania, które można przygotować łatwo i szybko bez koniczności używania wielu narzędzi kuchennych. Zarówno w Stanach Zjednoczonych, w Polsce czy we Włoszech food trucki ustawiają się głównie w centrach miast, w miejscach, gdzie przechadza się wielu ludzi, którzy mogą poczuć głód i chęć szybkiego zaspokojenia go – niekoniecznie wchodząc do restauracji. Jednak z drugiej strony coraz częściej food trucki parkują również na obrzeżach miast czy obszarach wiejskich. Dodatkowo pojawiają się one często ja jarmarkach czy targach. W Polsce coraz częściej organizowane są zloty food trucków nazywane Street Food Festivalami.
8 rzeczy, które musisz wiedzieć zanim zaczniesz swoją przygodą z Food Truckami
-
Miejsca do zaparkowania Food Trucka – ustalenie, gdzie można parkować food truckiem to pierwszy krok w rozpoczęciu działalności gospodarczej. Niektóre miasta mają ograniczenia dla mobilnych restauracji.
-
Koszty rozpoczęcia biznesu – jak każdy biznes food trucki również związane są z koniecznością poczynienia nakładów na początek. Nie są to na pewno tak wysokie koszty jak w przypadku tradycyjnej restauracji. Na pewno trzeba wziąć pod uwagę jednak fakt, że biznesplan i posiadanie zasobu gotówki na początek to podstawa myślenia o osiągnięciu sukcesu.
-
Zezwolenia i licencje – by móc postawić swój food truck w danym miejscu trzeba mieć zezwolenie. Często zdarza się tak, że w danym miejscu liczba dostępnych zezwoleń jest ograniczona i trzeba będzie szukać innego miejsca, w którym będzie można postawić swojego food trucka.
-
Utrzymanie bezpieczeństwa pracowników i higieny przygotowywania posiłków – food truck musi uzyskać zezwolenie na działalność od Sanepidu. Posiłki niezależnie od rodzaju lokalu gastronomicznego bowiem muszą być bowiem zawsze przygotowywane w warunkach, które spełniają wymogi higieny.
-
Konkurencja – mając food truck i możliwość przemieszczania się musisz wziąć pod uwagę konkurencję, która niekoniecznie może być zadowolona z Twojego zaparkowania w niedalekiej odległości od ich lokalu.
-
Wybór odpowiedniego miejsca – jeśli chcesz odnieść sukces to musisz koniecznie wybrać dobre miejsce, w którym ustawisz swój food truck. Wybór miejsca zależy przede wszystkim od możliwości prawnych ustawienia w danej lokalizacji, jak również od ilości ludzi którzy poruszają się w pobliżu potencjalnej lokalizacji.
-
Wysoka jakość dań – tylko najwyższej jakości dania zagwarantują ciągle wysoką ilość klientów, a co za tym idzie zyski z prowadzenia biznesu.
-
Wykorzystuj social media – dla food trucków fan page na Facebook to najlepsza i praktycznie bezkosztowa forma promocji i reklamy. Za pomocą social media można dotrzeć do naprawdę szerokiego grona klientów.
A Ty co sądzisz o food truckach? To dobry sposób na biznes?
![]() |
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Halloween czy inne święta to dobra okazja do promocji lokalu gastronomicznego. Specjalnie na tą okazję przygotowany wystrój restauracji czy menu pozwoli Ci przyciągnąć klientów. Jakie jeszcze atrakcje możesz zaoferować swoim gościom? Kolacja z duchami, karaoke z upiornymi utworami czy wieczór z czarnym humorem to tylko kilka z pomysłów. | ![]() |
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.