Food trucki, czyli restauracje na kółkach
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 13, kwiecień 2016 20:10
- Odsłony: 3740
Food trucki to jeden z najgorętszych trendów branży spożywczej ostatnich lat. Żywienie się w nich to już nie tylko sposób zaspokojenie głodu jedzeniem typu fast food. Food trucki stały się pełnoprawnymi przenośnymi lokalami gastronomicznymi, z których można zjeść naprawdę dobry i pełnowartościowy posiłek w dobrej cenie. Food trucki zyskują na popularności od kilku lat, coraz więcej restauratorów decyduje się na taką inwestycję i nic nic wskazuje na to, że to miałoby się w najbliższym czasie zmienić. |
Skąd bierze się popularność food truck-ów?
Powodów jest co najmniej kilka. Pierwszy – najbardziej oczywisty to koszty. W przypadku food trucków nakłady na założenie obwoźnego lokalu są o wiele niższe, niż w przypadku tradycyjnej restauracji. Food trucki dodatkowo nie muszą się ograniczać co do rodzaju menu. Obecnie możemy w nich spotkać dania, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych gości. Od najbardziej oczywistych pozycji kuchni typu fast food, czyli burgerów i hot dogów (wbrew pozorom nie są to typowe hot dogi czy burgery z niskiej jakości produktów, ale naprawdę wysokiej jakości pełnowartościowe dania), dań kuchni amerykańskiej, meksykańskiej, francuskiej, włoskiej, kuchni dla wegetarian, czy deserów – lodów i gofrów.
Historia food trucków
Wywodzą się aż ze starożytności, kiedy warunki życia nie były zbyt dobre, a wielu ludzie nie miało miejsca i możliwości by gotować we własnym zakresie. Często zdarzało się zatem gotowanie na wozach czy kuchniach ulicznych i sprzedawanie posiłków. Kolejny etap rozwoju obwoźnych restauracji to okres końca XIX wieku, kiedy w Teksasie hodowcy bydła miesiącami podróżowali ze swoimi stadami od jednego stanu do drugiego. By mieli co jeść w swoich wozach przygotowywali proste posiłki. Kolejny etap ich rozwoju i zwiększania popularności to okres kryzysu finansowego, który rozpoczął się w 2008 roku. Jedzenie z food trucków było tańsze, niż restauracjach bo w ich przypadku odchodzi wiele kosztów utrzymania lokalu. W czasie kryzysu wielu dobrych szefów kuchni straciło pracę i szukało innego zajęcia. Dla wielu z nich stały się nimi food trucki, które serwowały dania takie jak w restauracji, ale zdecydowanie tańsze. Wiele dobrego dla restauracji uczyniły media społecznościowe, które pozwoliły na szeroką reklamę i pozyskiwanie coraz szerszego grona klientów.
Food trucki modne na całym świecie
Ciężarówki z jedzeniem są popularne na całym świecie. Zazwyczaj niezależnie od kraju serwowane są w nich proste dania, które można przygotować łatwo i szybko bez koniczności używania wielu narzędzi kuchennych. Zarówno w Stanach Zjednoczonych, w Polsce czy we Włoszech food trucki ustawiają się głównie w centrach miast, w miejscach, gdzie przechadza się wielu ludzi, którzy mogą poczuć głód i chęć szybkiego zaspokojenia go – niekoniecznie wchodząc do restauracji. Jednak z drugiej strony coraz częściej food trucki parkują również na obrzeżach miast czy obszarach wiejskich. Dodatkowo pojawiają się one często ja jarmarkach czy targach. W Polsce coraz częściej organizowane są zloty food trucków nazywane Street Food Festivalami.
8 rzeczy, które musisz wiedzieć zanim zaczniesz swoją przygodą z Food Truckami
-
Miejsca do zaparkowania Food Trucka – ustalenie, gdzie można parkować food truckiem to pierwszy krok w rozpoczęciu działalności gospodarczej. Niektóre miasta mają ograniczenia dla mobilnych restauracji.
-
Koszty rozpoczęcia biznesu – jak każdy biznes food trucki również związane są z koniecznością poczynienia nakładów na początek. Nie są to na pewno tak wysokie koszty jak w przypadku tradycyjnej restauracji. Na pewno trzeba wziąć pod uwagę jednak fakt, że biznesplan i posiadanie zasobu gotówki na początek to podstawa myślenia o osiągnięciu sukcesu.
-
Zezwolenia i licencje – by móc postawić swój food truck w danym miejscu trzeba mieć zezwolenie. Często zdarza się tak, że w danym miejscu liczba dostępnych zezwoleń jest ograniczona i trzeba będzie szukać innego miejsca, w którym będzie można postawić swojego food trucka.
-
Utrzymanie bezpieczeństwa pracowników i higieny przygotowywania posiłków – food truck musi uzyskać zezwolenie na działalność od Sanepidu. Posiłki niezależnie od rodzaju lokalu gastronomicznego bowiem muszą być bowiem zawsze przygotowywane w warunkach, które spełniają wymogi higieny.
-
Konkurencja – mając food truck i możliwość przemieszczania się musisz wziąć pod uwagę konkurencję, która niekoniecznie może być zadowolona z Twojego zaparkowania w niedalekiej odległości od ich lokalu.
-
Wybór odpowiedniego miejsca – jeśli chcesz odnieść sukces to musisz koniecznie wybrać dobre miejsce, w którym ustawisz swój food truck. Wybór miejsca zależy przede wszystkim od możliwości prawnych ustawienia w danej lokalizacji, jak również od ilości ludzi którzy poruszają się w pobliżu potencjalnej lokalizacji.
-
Wysoka jakość dań – tylko najwyższej jakości dania zagwarantują ciągle wysoką ilość klientów, a co za tym idzie zyski z prowadzenia biznesu.
-
Wykorzystuj social media – dla food trucków fan page na Facebook to najlepsza i praktycznie bezkosztowa forma promocji i reklamy. Za pomocą social media można dotrzeć do naprawdę szerokiego grona klientów.
A Ty co sądzisz o food truckach? To dobry sposób na biznes?
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Celem każdego właściciela jest zadowolenie klienta. Zadbaj o nie koniecznie. To gwarancja przetrwania w naprawdę silnej konkurencyjnie branży gastronomiczno-hotelarskiej. Pamiętaj, że zaspokojenie potrzeb klientów to Twój jedyny sposób na sukces. |
|
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.