pobierz-porady-dla-gastronomii

Jak poprawnie przechowywać wino?  

+ 2
+ 0

Wino może uÅ›wietnić każdÄ… okazjÄ™. Wykwintny obiad czy romantyczna kolacja nie może obejść siÄ™ bez tego trunku. Jednak, aby wydobyÅ‚o ono najwyższe walory smakowe spożywanych potraw potrzebne jest wino dobrej jakoÅ›ci. A takie musi być odpowiednio przechowywane. W przeciwnym razie może pogorszyć swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Jak zatem wydobyć z wina jego potencjaÅ‚ z wina i zachować smak? A w koÅ„cu jak przechowywać wino, gdy nie mamy wÅ‚asnej piwniczki?

wino-gastronomia

Wpływ warunków przechowywania na smak wina

Wpływ na smak wina mają:

  • uÅ‚ożenie butelek,
  • poziom wilgotnoÅ›ci w miejscu przechowywania,
  • ilość Å›wiatÅ‚a w pomieszczeniu,
  • wentylacja,
  • temperatura przechowywania.

Każda z tych cech ma różny wpÅ‚yw na smak przechowywanego przez nas alkoholu. Nawet te, wydajÄ…ce siÄ™ najbardziej bÅ‚ahe, takie jak uÅ‚ożenie butelek, sÄ… bardzo istotne, gdyż mogÄ… wpÅ‚ynąć na pogorszenie walorów smakowych wina.

Dlatego też butelki z winem kładzie się w poziomie. Taka pozycja sprawia, że korek jest ciągle zamoczony, a co za tym idzie, powietrze nie przedostaje się do wnętrza butelki. W przeciwnym razie może nastąpić reakcja oksydacji, czyli utleniania wina. Powoduje ona, że wino traci posmak owoców oraz świeżość.

Wilgotność w miejscu przechowywania powinna być utrzymywana na poziomie 70-75%. W przypadku mniejszego poziomu korki wysychajÄ…, kurczÄ… siÄ™ i do wina dostaje siÄ™ powietrze. Zbyt wysoki poziom wilgotnoÅ›ci nie powoduje, aż tak negatywnych skutków, jak zbyt niski. W tym przypadku możemy siÄ™ jednak narazić na pleÅ›nienie i odklejanie siÄ™ etykiet. 

W miejscu, gdzie przechowujemy nasze butelki z trunkiem musi być ciemno. Ponieważ wino pod wpÅ‚ywem dużej iloÅ›ci sÅ‚oÅ„ca, czy też sztucznego Å›wiatÅ‚a traci swój kolor. Dodatkowo Å›wiatÅ‚o przyspiesza dojrzewanie wina i powoduje wytwarzanie siÄ™ w nim zwiÄ…zków siarki, które majÄ… negatywny wpÅ‚yw na smak wina i jego zapach. 

KolejnÄ… istotnym czynnikiem majÄ…cym wpÅ‚yw na smak wina jest wentylacja. Musimy pamiÄ™tać, że wino jest podatne na zapachy. Dlatego miejsce jego przechowywania powinno być wolne od intensywnych zapachów, które mogÄ… wpÅ‚ynąć na posmak naszego trunku. 

Nie bez znaczenia jest również temperatura przechowywania. Szczególnie niekorzystne dla wina są jej nagłe i duże wahania. Najlepsza temperatura przechowywania to około 12°C, jednak powszechnie uznaje się, że może ona oscylować pomiędzy 10 a 14°C. Temperatura ma wpływ głównie na dojrzewanie wina. Zbyt wysoka powoduje za szybkie dojrzewanie, z kolei zbyt niska jego spowolnienie.

Co jeśli nie mam odpowiedniego pomieszczenia?

JeÅ›li nie posiadamy pomieszczenia do przechowywania wina, które speÅ‚nia każdÄ… z powyższych norm mamy to możemy skorzystać z rozwiÄ…zania zastÄ™pczego. Jest nim klimatyzowana szafa na wino. Wiele z nich ma regulowanÄ… temperaturÄ™ i wilgotność dla różnych stref chÅ‚odzenia, czy też przyciemnione szyby, by Å›wiatÅ‚o nie zmieniaÅ‚o smaku alkoholu. Jest to rozwiÄ…zanie stosowane z powodzeniem w wielu restauracjach. 

 

Dobre wino, przechowywane przez wiele lat wedÅ‚ug powyższych zasad, może być źródÅ‚em zysku dla restauracji. Klientom, którzy skosztujÄ… w Twojej restauracji wieloletniego, odpowiednio przechowywanego wina zapewnisz wspaniaÅ‚e doznania smakowe. W poÅ‚Ä…czeniu ze smacznym potrawami możesz zapewnić sobie renomÄ™ na rynku gastronomicznym i zyskać opiniÄ™ restauracji dbajÄ…cej o najwyższÄ… jakość serwowanych potraw i trunków. A wtedy z pewnoÅ›ciÄ… nie bÄ™dziesz siÄ™ martwiÅ‚ o nadmiernÄ… ilość pustych stolików w restauracji. 

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Połowa lutego to dobry czas, by pomyśleć o wiosennej odsłonie restauracji. Co prawda do prawdziwej wiosny mamy jeszcze trochę czasu. Jednak wcześniejsze zaplanowanie wystroju lokalu pozwoli na szybkie wdrożenie zmian. Koniecznie musisz wykorzystać tą wiosenną okazję. wiosna w restauracji

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież