pobierz-porady-dla-gastronomii

Jak wyeliminować nadużycia pracownicze?  

+ 0
+ 0
Kontrola pracy pracowników to konieczność. Jest ona bardziej wydajna, gdy możemy korzystać z rozwiÄ…zaÅ„ ku temu dedykowanych. Jednym z nich sÄ… liczniki do piwa lanego, które montowane sÄ… na beczkach typu KEG. To doskonaÅ‚e rozwiÄ…zane dla wszelkiego typu lokalów gastronomicznych, w których serwuje siÄ™ piwo wprost z beczki tj. puby, bary, restauracje, kluby, dyskoteki. eliminacja naduzyc pracowniczych

Kontrola pracowników

Praktycznie każdy pracownik, który nie jest pilnowany, znajdzie sobie sposób na zÅ‚amanie zasad panujÄ…cych w pracy. Dlatego musisz sprawdzać, monitorować i kontrolować pracÄ™. Kradzieże pracownicze w lokalach gastronomicznych, nadal wbrew pozorom, wcale nie należą do rzadkoÅ›ci. Powiesz, że przecież nie możesz być w każdym miejscu i skontrolować każdej czynnoÅ›ci każdego pracownika. To siÄ™ zgadza, choć oczywiÅ›cie nie zmienia to faktu, że w swoim lokalu powinieneÅ› pojawiać siÄ™ jak najczęściej.


Jak zatem kontrolować jeszcze skuteczniej? Warto skorzystać z rozwiÄ…zaÅ„, które w tym wyraźnie pomagajÄ…, a czÄ™sto nawet zastÄ™pujÄ… czÅ‚owieka. Na pierwszym miejscu należy na pewno wymienić system gastronomiczny – podstawa dziaÅ‚ania każdego dzisiejszego biznesu gastronomicznego. Kolejne to monitoring, który pomaga kontrolować pracÄ™, ale dziaÅ‚a również jako motywator. Warto również pomyÅ›leć o rozwiÄ…zaniach dedykowanych stricte do danego rodzaju zadaÅ„ wykonywanych przez pracowników. Jedynym z nich sÄ… liczniki do piwa lanego.

 

Jak działają liczniki do piwa?

PozwalajÄ… one na monitoring przepÅ‚ywu iloÅ›ci piwa sprzedawanego ze zbiorczych opakowaÅ„. Sposób dziaÅ‚ania tego typu liczników jest prosty. Na przewodzie, którym pÅ‚ynie piwo do szklanki montowany jest czujnik, który przekazuje impulsy do urzÄ…dzenia głównego. Informacje dotyczÄ…ce iloÅ›ci pÅ‚ynu, który zostaÅ‚ pobrany z beczki znajdujÄ… siÄ™ na wyÅ›wietlaczu lub mogÄ… być przekazywane do systemu gastronomicznego takiego jak np. X2 System, Gastro czy S4H.


Liczniki pozwalają na sprawdzenie w każdej chwili ilości sprzedanego piwa. Ułatwiają przeprowadzenie inwentaryzacji i porównananie sprzedaży dla danego barmana, danego okresu i danego nalewaka. Co ważne pozwalają na raportowanie na bieżąco ilości piwa już wylanego z beczki oraz ilości i wielkości wydanych z niego porcji. Większośc dostępnych na rynku rozwiązań oferuje również rozliczanie promocji. Zaprogramowanie promocji na dane dni czy godziny to gwarancja, że faktycznie tylko w tym czasie piwo będzie sprzedawane po promocyjnych cenach czy w promocyjnych ilościach.


WażnÄ… zaletÄ… tego typu urzÄ…dzeÅ„ jest również monitorowanie czasu, w którym danego dnia zostaÅ‚o nalane pierwsze i ostatnie piwo. To pozwala na dokÅ‚adne sprawdzenie czy piwo z nalewaka pobierane jest jedynie podczas godzin otwarcia lokalu. W systemach można sprawdzić każdy ruch nalewaka, co praktycznie eliminuje możliwość jakiegokolwiek nadużycia.

Podsumowanie

Dlaczego inwestycja w liczniki do piwa się opłaca?

  • peÅ‚na kontrola nad faktycznÄ… iloÅ›ciÄ… piw wydawanych z nalewaka,
  • możliwość zintegrowania z popularnymi systemami gastronomicznymi,
  • bardzo dokÅ‚adny pomiar
  • Å‚atwa obsÅ‚uga.

W efekcie uzyskasz:

  • wzrost jakoÅ›ci sprzedaży,
  • Å‚atwe i szybkie inwentaryzacje,
  • eliminacjÄ™ nadużyć pracowniczych,
  • możliwość porównania rzeczywistych nalaÅ„ z zabonowanymi.

Co sÄ…dzisz o licznikach do piwa? Czy to przydatne urzÄ…dzenia? Masz je w swoim lokalu?

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Prowadzenie restauracji bez systemu gastronomicznego jest obecnie nie tyle utrudnione, co praktycznie niemożliwe biorąc pod uwagę konkurencję, która go ma. Chcesz jak najlepiej obsługiwać swoich klientów? Poznaj 10 zalet wdrożenia systemu w restauracji. system-gastronomiczny-dla-restauracji

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież