Jak wyeliminować nadużycia pracownicze?
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 10, luty 2016 11:24
- Odsłony: 3282
Kontrola pracy pracowników to konieczność. Jest ona bardziej wydajna, gdy możemy korzystać z rozwiązań ku temu dedykowanych. Jednym z nich są liczniki do piwa lanego, które montowane są na beczkach typu KEG. To doskonałe rozwiązane dla wszelkiego typu lokalów gastronomicznych, w których serwuje się piwo wprost z beczki tj. puby, bary, restauracje, kluby, dyskoteki. |
Kontrola pracowników
Praktycznie każdy pracownik, który nie jest pilnowany, znajdzie sobie sposób na złamanie zasad panujących w pracy. Dlatego musisz sprawdzać, monitorować i kontrolować pracę. Kradzieże pracownicze w lokalach gastronomicznych, nadal wbrew pozorom, wcale nie należą do rzadkości. Powiesz, że przecież nie możesz być w każdym miejscu i skontrolować każdej czynności każdego pracownika. To się zgadza, choć oczywiście nie zmienia to faktu, że w swoim lokalu powinieneś pojawiać się jak najczęściej.
Jak zatem kontrolować jeszcze skuteczniej? Warto skorzystać z rozwiązań, które w tym wyraźnie pomagają, a często nawet zastępują człowieka. Na pierwszym miejscu należy na pewno wymienić system gastronomiczny – podstawa działania każdego dzisiejszego biznesu gastronomicznego. Kolejne to monitoring, który pomaga kontrolować pracę, ale działa również jako motywator. Warto również pomyśleć o rozwiązaniach dedykowanych stricte do danego rodzaju zadań wykonywanych przez pracowników. Jedynym z nich są liczniki do piwa lanego.
Jak działają liczniki do piwa?
Pozwalają one na monitoring przepływu ilości piwa sprzedawanego ze zbiorczych opakowań. Sposób działania tego typu liczników jest prosty. Na przewodzie, którym płynie piwo do szklanki montowany jest czujnik, który przekazuje impulsy do urządzenia głównego. Informacje dotyczące ilości płynu, który został pobrany z beczki znajdują się na wyświetlaczu lub mogą być przekazywane do systemu gastronomicznego takiego jak np. X2 System, Gastro czy S4H.
Liczniki pozwalają na sprawdzenie w każdej chwili ilości sprzedanego piwa. Ułatwiają przeprowadzenie inwentaryzacji i porównananie sprzedaży dla danego barmana, danego okresu i danego nalewaka. Co ważne pozwalają na raportowanie na bieżąco ilości piwa już wylanego z beczki oraz ilości i wielkości wydanych z niego porcji. Większośc dostępnych na rynku rozwiązań oferuje również rozliczanie promocji. Zaprogramowanie promocji na dane dni czy godziny to gwarancja, że faktycznie tylko w tym czasie piwo będzie sprzedawane po promocyjnych cenach czy w promocyjnych ilościach.
Ważną zaletą tego typu urządzeń jest również monitorowanie czasu, w którym danego dnia zostało nalane pierwsze i ostatnie piwo. To pozwala na dokładne sprawdzenie czy piwo z nalewaka pobierane jest jedynie podczas godzin otwarcia lokalu. W systemach można sprawdzić każdy ruch nalewaka, co praktycznie eliminuje możliwość jakiegokolwiek nadużycia.
Podsumowanie
Dlaczego inwestycja w liczniki do piwa się opłaca?
- pełna kontrola nad faktyczną ilością piw wydawanych z nalewaka,
- możliwość zintegrowania z popularnymi systemami gastronomicznymi,
- bardzo dokładny pomiar
- łatwa obsługa.
W efekcie uzyskasz:
- wzrost jakości sprzedaży,
- Å‚atwe i szybkie inwentaryzacje,
- eliminację nadużyć pracowniczych,
- możliwość porównania rzeczywistych nalań z zabonowanymi.
Co sÄ…dzisz o licznikach do piwa? Czy to przydatne urzÄ…dzenia? Masz je w swoim lokalu?
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Prowadzenie restauracji bez systemu gastronomicznego jest obecnie nie tyle utrudnione, co praktycznie niemożliwe biorąc pod uwagę konkurencję, która go ma. Chcesz jak najlepiej obsługiwać swoich klientów? Poznaj 10 zalet wdrożenia systemu w restauracji. |