Najlepsza nazwa dla restauracji


- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 16, październik 2014 14:52
- Odsłony: 9630
Spoco Loco, Gryzę i połykam czy Same fusy jako nazwy lokalu gastronomicznego? Dlaczego nie! Ciekawa i niebanalna nazwa restauracji to składowa sukcesu. Bo nazwa restauracji to nie tylko słowo, czy połączenie kilku słów. Nazwa to wizytówka restauracji. Stanowi jej nieodłączny element. Nazwa może nam często powiedzieć więcej, niż moglibyśmy się spodziewać. Świadczy o profilu lokalu, jego kliemacie, pomysłowości właścicieli lub niestety o jej braku. |
|
Otwierasz restaurację? Zastanów się nad nazwą!
Nazwa restauracji to zazwyczaj pierwszy element, z którym stykają się klienci. Wybierając nazwę dla lokalu gastronomicznego powinniśmy zatem dokładnie ją przemyśleć. Nie warto robić tego pochopnie. Nazwa restauracji to coś, na co będziemy pracować przez najbliższe lata. Nazwa to jak reputacja, która w efekcie stanie się najcenniejszą wartością gastronomicznego biznesu. Dobra nazwa pozwoli być restauracją jedyną w swoim rodzaju i będzie przyciągała klientów. Co powinno się zatem wziąć pod uwagę decydując o nazwie? Jak wybrać tą najlepszą? Z pewnością należy zwrócić uwagę na:
- rodzaj lokalu,
- serwowanÄ… w nim kuchniÄ™,
- wystrój i klimat,
- nazwy lokali z okolic,
Jaka powinna być nazwa restauracji?
- łatwa do zapamiętania,
- łatwa do wymówienia,
- w miarę krótka i treściwa,
- pobudzać apetyty klientów,
- wyróżniać się na tle konkurencji.
Dodatkowo nazwa powinna podobać się nie tylko właściielowi, ale również, a może przede wszystkim, potencjalnym klientom.
Garść dobrych rad
-
Myślenie globalne to podstawa - nadawanie nazw nawiązujących do nazwy ulicy czy miejscowości, w której otwieramy restaurację jest ryzykowne. To, że zaczynamy nasza przygodę z gastronomią otwierając małą restaurację nie znaczy, że za kilka lat nie będziemy właścicielem sieci lokali gastronomicznych. Wtedy nazwa restauracji związana z nazwą ulicy, gdzie mieścił się pierwszy lokal może stać się dla nas niemałym utrudnieniem.
-
Czerp inspirację z najlepszych pomysłów - poszukaj godnych naśladowania przykładów nazw restauracji. Przetestuj je na swoich znajomych i najbliższych i zobacz, jaka będzie ich reakcja. Zapamiętaj te, które wywołały szczególnie pozytywne skojarzenia. Wtedy będziesz wiedział, w którą stronę warto zmierzać i jaki rodzaj nazwy może Ci pomóc odnieść sukces.
-
Unikaj trudnych nazw - nie ulega wątpliwości, że nazwa restauracji ma ogromne znaczenie. Nie należy jednak jej przeceniać. Jest to bowiem jedna ze składowych sukcesu. Nie warto się zatem silić na wyróżnianie się na siłę. Często może to bowiem przynieść wręcz odwrotny skutek. Trudna nazwa może sprawić, że nasi klienci będą mieli problem z zapamiętaniem jej, a nawet wymówieniem. Przed zdecydowaniem się na nazwę warto przeprowadzić mały test. Wypowiedzieć jednokrotnie naszą potencjalną nazwę i poprosić kogoś, kto będzie ją słyszał po raz pierwszy, o jej powtórzenie, a nawet przeliterowanie. Jeśli będzie miał z tym problem to należy się poważnie zastanowić, czy nadawanie takiej nazwy to dobry pomysł.
-
Unikaj zbyt krótkich nazw - krótka trzyliterowa nazwa, która będzie skrótem dłuższego określenia to poważne ryzyko. Skróty są łatwe do zapamiętania, ułatwiają komunikację, ale zazwyczaj niewiele mówią. Na etapie rozpoczynania prowadzenia biznesu gastronomicznego warto postawić na dłuższą nazwę, która pozwoli nam na budowanie naszego wizerunku.
-
Unikaj nazw w stylu "U X" - gdy właściciel nie ma pomysłu na nazwę restauracji nazywa ją np. U Zdzicha, czy U Kasi. Taką nazwą na pewno się nie wyróżnisz. Dodatkowo będzie Ci trudno rozwijać swój biznes i proponować np. nawiązanie współpracy franczyzowej.
-
Nie kopiuj - sprawdzenie legalności nazwy to konieczność. Nie warto narażać się na problemy z prawem i wykorzystywać czy modyfikować nazw znanych marek. Może się to skończyć odebraniem prawa do używania nazwy. A to już poważny problem, z którym niełatwo będzie sobie poradzić.
Jak nazwa restauracji wpływa na liczbę klientów?
Ciekawa nazwa działa jak magnes przyciągający klientów. Często, jeśli mamy do wyboru kilka podobnych restauracji elementem decydującym o tym, z usług której skorzystamy jest nazwa. Nie ulega wątpliwości, że chętniej chodzimy do restauracji, których nazwy to zdecydowanie objaw kreatywności właściciela, niż tych, których właśccielom zdecydowanie jej zabrakło. Modne jeszcze kilka lat temu nadawanie nazw anglojęzycznych powoli mija. Obecnie obserwujemy powrót do prostych, a czasem nawet pospolitych nazw. Ciekawe i niebanalne słowa, czy połączenie dwóch pozornie sprzecznych określeń to przepis na sukces. Wśród nazw, które mnie szczególnie urzekły są:
- Raz na wozie
- Graciarnia
- Spoco Loco
- Niebieskie Migdały
- Gryzę i połykam
- Przegryź
- Słodki… Słony
- Same fusy
- Jak PragnÄ™ Wina
- KRO WARZYWA
- podWieczorki poRanki
Jednak sama nazwa to jeden z wielu elementów składających się na sukces lokalu gastronomicznego. Klienci przyciągnięci nazwą restauracji, w której na niskim poziomie są wnętrze, karta menu i, co szczególnie ważne, jakość potraw z pewnością będą jednorazowymi gości. Jeśli chcemy się cieszyć z dużej liczby klientów, powinniśmy zadbać o każdy szczegół restauracji, nie tylko o jej nazwę.
A Wy znacie jakieś ciekawe nazwy restauracji? Piszcie, chętnie poznam Wasze typy. Podzielcie się ze mną również swoimi przemyśleniami na temat tworzenia nazw restauracji.
Czytaj też: Jak założyć własną restaurację?
![]() |
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
W gastronomii problem ze stałą załogą istniał od zawsze. Problemy, które w tej chwili piętrzą się w lokalach nie są zatem nowe. Teraz jednak ich nasilenie jest zdecydowanie większe, niż normalnie. Niepewna sytuacja z COVID spowodowała, że zainteresowanie zatrudnieniem w gastronomii radykalnie spadło. | ![]() |