Odpowiedni wystrój w restauracji
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 18, sierpień 2014 08:38
- Odsłony: 6157
Wystrój restauracji to jej wizytówka. To nie tylko odpowiednie ustawienie stolików, krzeseł, rozmieszczenie urządzeń i sprzętów. Wystrój odzwierciedla charakter i styl lokalu. Dlatego nie może być on przypadkowy. Musi podkreślać umiejętność łączenia dobrego gustu z wykwintną kuchnią. Dlatego koniecznie przy urządzaniu lokalu trzeba mieć pomysł i trzymać kilku podstawowych zasad. |
Jaki styl, taki wystrój
W zależności od tego, jaką kuchnię serwujemy w restauracji powinniśmy dostosować do niej wystrój lokalu. Rodzaj kuchni może stać się, w tym przypadku, motywem przewodnim. Jeśli go znajdziemy będzie nam łatwiej zbudować atmosferę lokalu. Przykładowo, jeśli zajmujemy się kuchnią indyjską to powinniśmy urządzić wnętrze w stylu nawiązującym do tradycji Indii. I tak możemy zastosować przede wszystkim barwną kolorystykę tego kraju. Wykorzystać głównie czerwony kolor, zainwestować w odrestaurowane antyki i wyszukać bibeloty, które będą niezbędnym dopełnieniem. Dodatkowo wkomponować we wnętrze tradycyjne chusty indyjskie. Pamiętać jednak należy, by we wszystkim zachować umiar. Bo zbyt "przeładowane" wnętrze będzie powodowało efekt przytłoczenia u gości. Gdy jednak znajdziemy złoty środek to wnętrze może stać się swoistym dziełem sztuki.
Planuj przestrzeń
Rozplanowanie przestrzeni to kolejny, ważny element, który koniecznie powinniśmy wziąć pod uwagę urządzając restaurację. Musimy pamiętać, by z jednej strony zapewnić komfort gościom, natomiast z drugiej zadbać o bezpieczeństwo pracowników restauracji. Warto zatem przede wszystkim zadbać o wygodne krzesła, fotele, czy kanapy i stoły. Powinny one być dopasowane do siebie pod względem wysokości. Tak, by klient mógł wygodnie zjeść nasze dania nie musząc na przykład nadmiernie się pochylać. Projektując wnętrze restauracji powinniśmy uwzględnić również profil naszych potencjalnych klientów. Czyli to, w jakim będą oni wieku i jak długo będzie trwała ich wizyta w restauracji. Jeśli naszymi klientami będą starsze osoby to powinniśmy pamiętać, że potrzebują one więcej przestrzeni i wolą raczej siedzieć na krzesłach, niż na kanapach.
Mając na względzie zarówno bezpieczeństwo, jak i komfort pracowników i klientów należy zastosować wytyczne dotyczące dozwolonej przestrzeni. Musimy przede wszystkim zapewnić łatwy dostęp do stolików, tak by kelnerzy nie musieli przeciskać się pomiędzy wąskimi przejściami, a klienci nie przeszkadzali sobie nawzajem. Wśród podstawowych zaleceń można wymienić m.in.:
- min. 45 cm pomiędzy oparciami krzeseł,
- przejście dla obsługi min. 90 cm,
- ok. 50 cm od krawędzi stołu do tylnej części stołu,
- ok. 30 cm. od krzesła do blatu stołu.
Nie warto próbować na siłę wstawić jak największej ilość stolików w naszym lokalu, bo może to spowodować niewygodną konsumpcję. A w efekcie przyczynić się do spadku liczby klientów. Zatem czasem jeden stolik mniej, a komfort będzie o wiele wyższy.
Dbaj o detale
Spójna całość, jeśli chodzi o wystrój restauracji, to podstawa. Niezależnie czy jest to zastawa stołowa, oświetlenie, czy roślinność, każdy element w restauracji powinien idealnie współgrać z resztą. Tak, by klient, który wchodzi do restauracji miał przekonanie, że wszytsko zostało w niej starannie przemyślane. Jeśli zatem serwujemy kuchnię indyjską i w tym stylu urządzamy wnętrze nie starajmy się na siłę wkomponować w nie nowoczesnych i modnych bibelotów. Warto jednak znaleźć coś, co zainteresuje gościa, zaskoczy go, a może nawet rozbawi.
Stwórz klimat światłem
W zależności od rodzaju punktów świetlnych, ich rozmieszczenia, koloru i natężenia światła możesz zmieniać postrzeganie wnętrz i tworzyć specyficzny ich klimat. Oświetlenie przy stolikach powinno nie tylko akcentować i uwydatniać serwowane potrawy. Powinno również umożliwiać swobodną rozmowę i widzenie się gości nawzajem. Oprócz światła bezpośrednio nad stolikiem możesz zastosować również świece na stolikach czy podłodze, jak również lampy czy kinkiety na bocznych ścianach czy suficie. Projektując oświetlenie należy również pamiętać o bezpieczeństwie personelu i gości i dostatecznie doświetlić przejścia, dojścia do toalet, czy wejście do restauracji. Pozwoli to na uniknięcie potknięć i upadków.
Zabawa kolorem i zapachem
Kolor wpływa na nasze samopoczucie. Ma również wpływ na postrzeganie wielkości pomieszczenia. Nie bez znaczenia jest też dla postrzegania pomieszczenia jako "ciepłego" lub "zimnego". Dodatkowo może również wpłynąć na apetyt. Dlatego planując wystrój restauracji powinniśmy zastanowić się, jaką atmosferę chcemy w niej stworzyć.
Zapach to również ważna kwestia w restauracji. Na etapie projektowania nie sposób go stworzyć. Warto jednak wziąć go pod uwagę już w trakcie działania restauracji. Gdy w samej restauracji i w okolicach jej wejścia będą się roznosić smakowite zapachy klienci z pewnością chętniej skorzystają z Twoich usług. Nikt przecież lubi jeść w lokalach zadymionych czy przepełnionych zapachem środków do czyszczenia. Restauracja musi pachnieć kuchnią - smaczną kuchnią.
Poradź się profesjonalisty
Jeżeli nie czujemy się na siłach w dekorowaniu wnętrz, to zdecydowanie warto pomyśleć o zatrudnieniu dekoratora. Profesjonaliści doradzą i dobiorą odpowiednie elementy wystroju restauracji. Zadbają o każdy detal i stworzą wnętrze, do którego będzie chciało wracać nie tylko ze względu na pyszne potrawy serwowane przez szefa kuchni.
Pamiętajmy jednak, że wnętrze powinno ściśle współgrać z odczuwaniem smakiem i dobrej kuchni przez właściciela. Każdy element wystroju ma niebagatelne znaczenie: przestrzeń, dodatki, muzyka czy oświetlenie. Wszystko musi być spójne i harmonizować z rodzajem kuchni serwowanej w lokalu.
Czytaj też: Muzyka w lokalu gastronomicznym
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Recepta na sukces w gastronomii. Jaki właściciel restauracji nie chciał by jej mieć? Otwarcie i prowadzenie dobrzej restauracji - z pozoru trudne zadanie, jednak możliwe do wykonania. Szczególnie wtedy, gdy do prowadzenia lokalu podejdziesz naprawdę profesjonalnie i weźmiesz pod uwagę podstawowe zasady. Poznaj te, według mnie najważniejsze. |