pobierz-porady-dla-gastronomii

Odpowiedni wystrój w restauracji  

+ 0
+ 0

Wystrój restauracji to jej wizytówka. To nie tylko odpowiednie ustawienie stolików, krzeseÅ‚, rozmieszczenie urzÄ…dzeÅ„ i sprzÄ™tów. Wystrój odzwierciedla charakter i styl lokalu. Dlatego nie może być on przypadkowy. Musi podkreÅ›lać umiejÄ™tność Å‚Ä…czenia dobrego gustu z wykwintnÄ… kuchniÄ…. Dlatego koniecznie przy urzÄ…dzaniu lokalu trzeba mieć pomysÅ‚ i trzymać kilku podstawowych zasad. 

wystroj-gastronomia

Jaki styl, taki wystrój

W zależnoÅ›ci od tego, jakÄ… kuchniÄ™ serwujemy w restauracji powinniÅ›my dostosować do niej wystrój lokalu. Rodzaj kuchni może stać siÄ™, w tym przypadku, motywem przewodnim. JeÅ›li go znajdziemy bÄ™dzie nam Å‚atwiej zbudować atmosferÄ™ lokalu. PrzykÅ‚adowo, jeÅ›li zajmujemy siÄ™ kuchniÄ… indyjskÄ… to powinniÅ›my urzÄ…dzić wnÄ™trze w stylu nawiÄ…zujÄ…cym do tradycji Indii. I tak możemy zastosować przede wszystkim barwnÄ… kolorystykÄ™ tego kraju. Wykorzystać głównie czerwony kolor, zainwestować w odrestaurowane antyki i wyszukać bibeloty, które bÄ™dÄ… niezbÄ™dnym dopeÅ‚nieniem. Dodatkowo wkomponować we wnÄ™trze tradycyjne chusty indyjskie. PamiÄ™tać jednak należy, by we wszystkim zachować umiar. Bo zbyt "przeÅ‚adowane" wnÄ™trze bÄ™dzie powodowaÅ‚o efekt przytÅ‚oczenia u goÅ›ci. Gdy jednak znajdziemy zÅ‚oty Å›rodek to wnÄ™trze może stać siÄ™ swoistym dzieÅ‚em sztuki. 

Planuj przestrzeń

Rozplanowanie przestrzeni to kolejny, ważny element, który koniecznie powinniÅ›my wziąć pod uwagÄ™ urzÄ…dzajÄ…c restauracjÄ™. Musimy pamiÄ™tać, by z jednej strony zapewnić komfort goÅ›ciom, natomiast z drugiej zadbać o bezpieczeÅ„stwo pracowników restauracji. Warto zatem przede wszystkim zadbać o wygodne krzesÅ‚a, fotele, czy kanapy i stoÅ‚y. Powinny one być dopasowane do siebie pod wzglÄ™dem wysokoÅ›ci. Tak, by klient mógÅ‚ wygodnie zjeść nasze dania nie muszÄ…c na przykÅ‚ad nadmiernie siÄ™ pochylać. ProjektujÄ…c wnÄ™trze restauracji powinniÅ›my uwzglÄ™dnić również profil naszych potencjalnych klientów.  Czyli to, w jakim bÄ™dÄ… oni wieku i jak dÅ‚ugo bÄ™dzie trwaÅ‚a ich wizyta w restauracji. JeÅ›li naszymi klientami bÄ™dÄ… starsze osoby to powinniÅ›my pamiÄ™tać, że potrzebujÄ… one wiÄ™cej przestrzeni i wolÄ… raczej siedzieć na krzesÅ‚ach, niż na kanapach. 

Mając na względzie zarówno bezpieczeństwo, jak i komfort pracowników i klientów należy zastosować wytyczne dotyczące dozwolonej przestrzeni. Musimy przede wszystkim zapewnić łatwy dostęp do stolików, tak by kelnerzy nie musieli przeciskać się pomiędzy wąskimi przejściami, a klienci nie przeszkadzali sobie nawzajem. Wśród podstawowych zaleceń można wymienić m.in.:

  • min. 45 cm pomiÄ™dzy oparciami krzeseÅ‚,
  • przejÅ›cie dla obsÅ‚ugi min. 90 cm,
  • ok. 50 cm od krawÄ™dzi stoÅ‚u do tylnej części stoÅ‚u,
  • ok. 30 cm. od krzesÅ‚a do blatu stoÅ‚u. 

Nie warto próbować na siÅ‚Ä™ wstawić jak najwiÄ™kszej ilość stolików w naszym lokalu, bo może to spowodować niewygodnÄ… konsumpcjÄ™. A w efekcie przyczynić siÄ™ do spadku liczby klientów. Zatem czasem jeden stolik mniej, a komfort bÄ™dzie o wiele wyższy. 

Dbaj o detale

Spójna caÅ‚ość, jeÅ›li chodzi o wystrój restauracji, to podstawa. Niezależnie czy jest to zastawa stoÅ‚owa, oÅ›wietlenie, czy roÅ›linność, każdy element w restauracji powinien idealnie współgrać z resztÄ…. Tak, by klient, który wchodzi do restauracji miaÅ‚ przekonanie, że wszytsko zostaÅ‚o w niej starannie przemyÅ›lane. JeÅ›li zatem serwujemy kuchniÄ™ indyjskÄ… i w tym stylu urzÄ…dzamy wnÄ™trze nie starajmy siÄ™ na siÅ‚Ä™ wkomponować w nie nowoczesnych i modnych bibelotów. Warto jednak znaleźć coÅ›, co zainteresuje goÅ›cia, zaskoczy go, a może nawet rozbawi.

Stwórz klimat światłem

W zależnoÅ›ci od rodzaju punktów Å›wietlnych, ich rozmieszczenia, koloru i natężenia Å›wiatÅ‚a możesz zmieniać postrzeganie wnÄ™trz i tworzyć specyficzny ich klimat. OÅ›wietlenie przy stolikach powinno nie tylko akcentować i uwydatniać serwowane potrawy. Powinno również umożliwiać swobodnÄ… rozmowÄ™ i widzenie siÄ™ goÅ›ci nawzajem. Oprócz Å›wiatÅ‚a bezpoÅ›rednio nad stolikiem możesz zastosować również Å›wiece na stolikach czy podÅ‚odze, jak również lampy czy kinkiety na bocznych Å›cianach czy suficie. ProjektujÄ…c oÅ›wietlenie należy również pamiÄ™tać o bezpieczeÅ„stwie personelu i goÅ›ci i dostatecznie doÅ›wietlić przejÅ›cia, dojÅ›cia do toalet, czy wejÅ›cie do restauracji. Pozwoli to na unikniÄ™cie potknięć i upadków. 

Zabawa kolorem i zapachem

Kolor wpÅ‚ywa na nasze samopoczucie. Ma również wpÅ‚yw na postrzeganie wielkoÅ›ci pomieszczenia. Nie bez znaczenia jest też dla postrzegania pomieszczenia jako "ciepÅ‚ego" lub "zimnego". Dodatkowo może również wpÅ‚ynąć na apetyt. Dlatego planujÄ…c wystrój restauracji powinniÅ›my zastanowić siÄ™, jakÄ… atmosferÄ™ chcemy w niej stworzyć. 

Zapach to również ważna kwestia w restauracji. Na etapie projektowania nie sposób go stworzyć. Warto jednak wziąć go pod uwagÄ™ już w trakcie dziaÅ‚ania restauracji. Gdy w samej restauracji i w okolicach jej wejÅ›cia bÄ™dÄ… siÄ™ roznosić smakowite zapachy klienci z pewnoÅ›ciÄ… chÄ™tniej skorzystajÄ… z Twoich usÅ‚ug. Nikt przecież lubi jeść w lokalach zadymionych czy przepeÅ‚nionych zapachem Å›rodków do czyszczenia. Restauracja musi pachnieć kuchniÄ… - smacznÄ… kuchniÄ…. 

Poradź się profesjonalisty

Jeżeli nie czujemy siÄ™ na siÅ‚ach w dekorowaniu wnÄ™trz, to zdecydowanie warto pomyÅ›leć o zatrudnieniu dekoratora. ProfesjonaliÅ›ci doradzÄ… i dobiorÄ… odpowiednie elementy wystroju restauracji. ZadbajÄ… o każdy detal i stworzÄ… wnÄ™trze, do którego bÄ™dzie chciaÅ‚o wracać nie tylko ze wzglÄ™du na pyszne potrawy serwowane przez szefa kuchni. 

Pamiętajmy jednak, że wnętrze powinno ściśle współgrać z odczuwaniem smakiem i dobrej kuchni przez właściciela. Każdy element wystroju ma niebagatelne znaczenie: przestrzeń, dodatki, muzyka czy oświetlenie. Wszystko musi być spójne i harmonizować z rodzajem kuchni serwowanej w lokalu.

 

Czytaj też: Muzyka w lokalu gastronomicznym

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Recepta na sukces w gastronomii. Jaki właściciel restauracji nie chciał by jej mieć? Otwarcie i prowadzenie dobrzej restauracji - z pozoru trudne zadanie, jednak możliwe do wykonania. Szczególnie wtedy, gdy do prowadzenia lokalu podejdziesz naprawdę profesjonalnie i weźmiesz pod uwagę podstawowe zasady. Poznaj te, według mnie najważniejsze. jak otworzyc restauracje

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież