pobierz-porady-dla-gastronomii

Przygotuj restauracjÄ™ na wiosnÄ™  

+ 1
+ 0

Połowa lutego to dobry czas, by pomyśleć o wiosennej odsłonie restauracji. Co prawda do prawdziwej wiosny mamy jeszcze trochę czasu. Jednak wcześniejsze zaplanowanie wystroju lokalu pozwoli na szybkie wdrożenie zmian. Koniecznie musisz wykorzystać tą wiosenną okazję. wiosna w restauracji

Wiosna w restauracji

Wiosna to czas, kiedy więcej osób decyduje się na wyjście do restauracji ze znajomymi czy rodziną. Wiosna niesie bowiem powiew optymizmu i radości, której często brakuje w szarych zimowych miesiącach. Wiosną budzi się do życia, nie tylko przyroda, ale również ludzie zmęczeni brakiem promyków słońca i cieplejszych powiewów wiatru.

Koniecznie zatem zadbaj również o powiew świeżości w swojej restauracji i zaplanuj dla niej detoks. Zrób inwentaryzację wyglądu sprzętu, wyposażenia i dekoracji oraz czystości restauracyjnych pomieszczeń. Po zimie szczególnie wygląd tych ostatnich mógł zostać nadszarpnięty. Czyste otoczenie na pewno ma ważny wpływ na ogólną opinię o restauracji. Jest podstawą do utrzymania pozytywnych ocen wśród klientów. Jeśli chodzi o czystość koniecznie należy zwrócić uwagę na ściany na sali jadalnej, jak i wygląd stołów, dekoracji, czy toalety. Te ostatnie wydaję się najważniejsze, bo jak w soczewce pokazują jak wygląda całe zaplecze higieniczne lokalu.

Jeśli toalety pozostawiają wiele do życzenia to z pewnością kuchnia również nie grzeszy czystością. Zaniedbane toalety to praktycznie 100% pewności, że posiłki nie są przygotowywane w czystych pomieszczeniach i przy użyciu sprzętów i narzędzi regularnie i dokładnie czyszczonych. Koniec końców, jeśli klient widzi bałagan w toaletach często po prostu rezygnuje z jedzenia. Do tego na pewno nie możemy dopuszczać. Co również ważne, jeśli gość zawiedzie się na danej restauracji to z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy założyć, że opisze to w sieci – czy to na naszym fan page na Facebook lub na portalach z opiniami typu Trip Advisor czy Zomato.

Jak zadbać o czystość w lokalu?

Jeśli nie masz możliwości by przeprowadzić gruntowny remont swojej restauracji to możesz wyeliminować największe problemy niedużym nakładem sił i środków.

Szybkie malowanie – malowanie ścian to niezbyt duży koszt, a można je zrobić nawet w jeden dzień. Na jeden dzień z pewnością będziesz mógł zamknąć restaurację. Nie obawiaj się, że będzie to dla Ciebie dzień stracony. Inwestycja w malowanie zwróci się zapewne z nawiązką. Warto się zastanowić również nad wyborem farb, które być może będą droższe, ale w dłuższej perspektywie czasu okaże się, że są lepsza inwestycją. Do takich na pewno należą farby zmywalne. Te szczególnie będą przydatne w kuchni. O ile w kuchni nie musisz tak bardzo zwracać uwagi na kolor to na sali restauracyjnej kolor lub jego mnogość ma ogromne znaczenie. Musisz dopasować go do ogólnego wyglądu restauracji i zadbać, by wprowadził gości w dobry nastrój.

Warto zatroszczyć się również o czystość toalet. Tam z pewnością przydadzą się suszarki do rąk - zamiast ręczników papierowych, które szybko, przy dużej ilości gości powodują powstawanie bałaganu. Dodatkowo warto pomyśleć o automatycznym odświeżaczu powietrza, który co kilka minut psika przyjemnych zapachem. Koniecznie też w damskiej toalecie nie zapominaj o koszu na odpadki higieniczne. Nic jednak nie zastąpi osoby, która co jakiś czas sprawdza stan czystości toalet i sprząta na bieżąco.

Pamiętaj - sprzątanie w restauracji nie powinno się tylko ograniczyć do wiosennych porządków. Musisz wdrożyć plan stałych działań mających na celu utrzymanie czystości w lokalu przez cały rok.

Wiosna w dekoracjach

Wiosna to odÅ›wieżenie przede wszystkim kolorów w Twojej restauracji. JesieniÄ…  w lokalach królujÄ… brÄ…zy zÅ‚oto, czerwieÅ„ i bordo idealnie pasujÄ…ce do ocieplania lokalu i tworzenia nastroju. Na wiosnÄ™ musisz zagrać kolorami. ZieleÅ„, żółć, soczysta czerwieÅ„ czy pomaraÅ„cz to z pewnoÅ›ciÄ… barwy, których nie możesz pominąć. Warto jednak pamiÄ™tać, że sÄ… to mocne i żywe kolory. W zwiÄ…zku z tym trzeba uważać z ich stosowaniem, bo Å‚atwo można przesadzić. Warto zainwestować w dodatki w tych kolorach, a one z pewnoÅ›ciÄ… stworzÄ… nam wiosenny nastrój. W pierwszej kolejnoÅ›ci należy zadbać o wystrój stołów. Tutaj doskonale sprawdzÄ… siÄ™ Å›wiece, Å›wieczniki, serwetki z motywem kwiatowym Dodatkowo koniecznie musisz zainwestować w Å›wieże kwiaty, najlepiej sezonowe uÅ‚ożone w efektowne zestawy, a umieszczone w prostych wazonach.

Zmiany w menu – wiosna na talerzu

Wraz ze zmianami w wystroju powinny iść zmiany w menu. Zdrowe, wiosenne potrawy pełne kolorów i witamin powinny królować w Twojej karcie. Wiosną nasz organizm nie potrzebuje już tylu kalorii i ciężkie potrawy powinny pójść w odstawkę. Warto do menu wprowadzić sezonowe warzywa i owoce. Dodatkowo zaproponować dania na bazie nowalijek: zupy, sałatki i desery. Koniecznie zatem wykorzystać bogactwo, jakie o tej porze roku daje nam natura.

Wraz z nadejściem wiosny za oknem pozwól by zagościła ona również na dobre w Twojej restauracji. Nie pozwól, by Twojemu lokalowi zabrakło w tym okresie świeżości i dobrej energii. To przyciągnie w Twoje progi gości zmęczonych zimą i chcących odetchnąć w wiosennym nastroju, który stworzysz.

A Ty jakie masz pomysły na wiosenna odsłonę lokalu?

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Za chwilę Święta Bożego Narodzenia, w po nich zakończenie starego roku i Nowy 2016 Rok. Wraz z nim w gastronomii nadchodzą nowe trendy i wyzwania. Specjalnie dla Was wybraliśmy te naszym zdaniem najważniejsze i najbardziej adekwatne do polskiego rynku restauracyjnego. trendy gastronomiczne 2016

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież