pobierz-porady-dla-gastronomii

10 najdziwniejszych restauracji  

+ 0
+ 0
Restauracje są różne. Jedne małe, inne duże. Jedne zwyczajne, inne oryginalne. Dziś chciałabym Wam przedstawić zestawienie najbardziej oryginalnych, a może najdziwniejszych restauracji z całego świata. W zestawieniu znalazły się też lokale gastronomiczne z Polski. W restauracjach tych można zjeść obok ogromnego wodospadu czy w ciemności.  dinner sky

Dark Fusion Poznań

To nasza rodzima restauracja będąca ewenementem. W lokalu tym wszystko odbywa się w zupełnej ciemności. Jest zakaz używania telefonów komórkowych, czy innych przedmiotów będących źródłem światła. Dark Restaurant to miejsce dla ludzi odważnych i ciekawych świata oraz lubiących wyzwania. W restauracji przy wejściu czeka kelner, który używa noktowizora i prowadzi gości do stolika. Aby przywołać kelnera goście używają dzwonków.  

 

dark resturant

azjatoholicy.blogspot.com

 

W restauracji nie widzimy dokładnie tego, co podaje nam kelner. Restauracja działa na zasadzie pobudzania zmysłów takich jak węch, słuch i smak. Podobno danie smakuje, kiedy go nie widzimy i nie jemy oczami. 

Co ciekawe jest to jedyna tego typu restauracja w Polsce, założona już 2002 roku. Nazwa i procedura jest chroniona prawnie. 

 

Dick's Last Resort

Amerykańska restauracja znana z tego, że zatrudnia delikatnie mówiąc niezbyt kulturalną obsługę. Kelnerzy zamiast stosować zasady savoir vivre robią wszystko, by wyśmiać i zdenerwować klienta. Przy serwowaniu potraw rzucają sztućcami, czy nawet talerzami.

 

dick resort

www.facebook.com/dickslastresort/

 

Dochodzi często do sytuacji, że kelnerzy wypisują żartobliwe, a nawet ironiczne czy uszczypliwe komentarze na temat gościa na specjalnej czapce, a następnie zakładają ją klientowi. Przy tym wszystkim w restauracji panuje atmosfera radosnej zabawy. Nikt, kto przychodzi do tego lokalu nie bierze na poważnie zachowania obsługi. Taka jest po prostu konwencja tego lokalu. 

 

Lodowa restauracja Finlandia

W Wiosce Świętego Mikołaja działa restauracja lodowa. Została ona zbudowana ze śniegu i lodu. To prawdziwa gratka dla fanów zimowej aury. Co ważne restauracja jest typowo sezonowa i cieszy się bardzo dużym zainteresowanie turystów odwiedzających Finlandię. Lokal wykonany jest w całości z lodu, obejmuje to również stoły i krzesła. Restauracja serwuje jedynie dania zimne, czyli nawet zimą nie ogrzejemy się tu ciepłą zupką. 

 

ice restaurant

freestylerapid.blogspot.com

 

 Ithaa Undersea Restaurant, Malediwy

Restauracja umiejscowiona 5 metrów pod ziemią, w wodzie. W lokalu znajduje się zaledwie 14 miejsc i jest czynna tylko przez godzinę dziennie. W związku z tym rezerwacje trzeba robić z ogromnym wyprzedzeniem. Ściany restauracji zbudowane są z akrylowego szkła, które pozwalają na podziwianie podwodnego życia podczas posiłku.

 

ithaa restaurant

www.flickr.com

 

Cena za posiłek w takich okolicznościach kosztuje ponad 300 dolarów. Restauracja powstała w 2005 roku, a jej wytrzymałość jest obliczona na 20 lat. Jeśli zatem chcecie zjeść coś w takich okolicznościach to musicie się pospieszyć. 

 

The Heart Attack Grill 

To oczywiście amerykańska restauracja. Nazwa jest nie bez powodu taka, ponieważ jedzenie tak kalorycznie jak w tej restauracji może naprawdę doprowadzić do ataku serca. Menu tej restauracji zawiera najbardziej niezdrowe i wysokokaloryczne dania na świecie. Tu został również pobity rekord w kaloryczności burgera - osiągnął on aż 9982 kcal. Najbardziej popularne danie to Bypass Burger. Można zamówić pojedynczego, podwójnego, potrójnego, a nawet poczwórnego burgera z nielimitowaną ilością frytek.

 

attack grill

www.heartattackgrill.com

 

Ciekawostką jest fakt, że każdy klient, który waży więcej niż 350 funtów (158 kg) je za darmo. Dodatkowo w lokalu nie są akceptowane karty płatnicze. Restauracja wychodzi z założenia, że klient może umrzeć, zanim lokal otrzyma pieniądze z konta. Takie rzeczy tylko w Ameryce :)

 

Restauracja Modern Toilet, Tajwan 

Pomysł można rzec naprawdę szalony. Wystrój lokalu jest typowo łazienkowy, stoły wykonane są ze zlewów, a za krzesła służą sedesy (!) Same dania są również bardzo oryginalne, podawane są w minisedesach czy pisuarach. Najgorszy, jak dla mnie, jest chyba jednak fakt, że samo jedzenie ma wyglądem, a nawet konsystencją przypominać zawartość ludzkich jelit... W naszej kulturze taka restauracja na pewno nie miałaby racji bytu. 

 

modern toilet

www.telegraph.co.uk

 

The Stinking Rose, San Francisco

Restauracja dla miłośników czosnku. W tym lokalu nie znajdziesz prawdopodobnie niczego, bez dodatku czosnku. Na przystawkę pesto z dodatkiem czosnku podawane z pieczywem czosnkowym. Głównym daniem jest kurczak w czosnku, na deser lody czosnkowe i martini o smaku czosnku. Taką restaurację mogli założyć jedynie wielbiciele czosnku. Lokal jest zapewne przesiąknięty czosnkiem, a zapach może nie być przyjemny. Z pewnością nie jest to miejsce, które nadaje się na romantyczną randkę. 

 

rose stinking

www.sfgate.com

The Labassin Waterfall Restaurant, Filipiny

Restauracja u stóp wodospadu. Dania serwowane są na ręcznie plecionych bambusowych stołach, znajdujących się w wodzie. Podczas posiłku goście moczą stopy w spienionej wodzie. Restauracja ma w menu dania kuchni regionalnej, które przyciągają tłumy turystów ciekawych tej niezwykłej atrakcji. Lokal poleca również picie wody prosto ze strumienia, która jest krystalicznie czysta. 

 

 waterfall

 www.destenaire.com

 

Clothing Optional Dinners, Nowy Jork

Nie jest to typowa restauracja tylko rodzaj spotkań organizowanych przez nudystyczna organizację. Co miesiąc w wybranych restauracjach odbywają się obiady dla nudystów. Chętni mogą zjeść swój posiłek nago, a przy okazji posłuchać występu kabaretowego czy recitalu. 

 

clothing optional dinner

www.nydailynews.com

 

Dinner in the Sky

Kolacja czy obiad w chmurach? to możliwe w tej mobilnej restauracji. Stół zawieszony jest 55 metrów nad ziemią. Na specjalnej platformie jest miejsce dla 22 gości i 3 osób z obsługi. Klienci, w zależności od swoich preferencji mogą wybrać różne dania, pełen zestaw lub niewielki poczęstunek. Podniebne kolacje organizuje międzynarodowa firma Total Events.

 

dinner in the sky

www.dinnerinthesky.com.hr

 

Która restauracja podoba Ci się najbardziej? 

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Zyskowna restauracja, która przetrwa na rynku wiele lat - kto o takiej nie marzy? Aby to osiągnąć trzeba działać w sposób efektywny i skuteczny. Jednym ze sposobów osiągnięcia zysku jest redukcja kosztów. W tym artykule dowiesz się między innymi o tym, czym jest Food Cost i jak go wyliczać. A także jak ważne jest magazynowanie oraz zaopatrzenie w gastronomii.

koszty-gastronomia

 

Tu menu zawiera najbardziej niezdrowe i kaloryczne posiłki na świecie, których spożycie grozi wręcz zawałem!

 



Czytaj więcej na https://menway.interia.pl/styl-zycia/news-heart-attack-grill-tu-menu-grozi-smiercia,nId,1713995#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież