pobierz-porady-dla-gastronomii

7 najlepszych koncepcji na restaurację  

+ 0
+ 0

Nosisz się z zamiarem otwarcia restauracji, ale nie wiesz jaki rodzaj lokalu gastronomicznego wybrać? Istnieje wiele różnych koncepcji na lokal gastronomiczny, ale koniecznie powinieneś wybrać ten, który przyniesie Ci zysk, jak również zadowolenie. Jaką koncepcję najlepiej wybrać? 

koncepcje na restauracje

Koncepcji restauracji jest wiele. Tylko która będzie odpowiednia dla Ciebie i dla Twojej lokalizacji? Zanim zdecydujesz się na jedną wybraną koncepcję zastanów się najpierw kim będą Twoi odbiorcy? Jaki będzie przedział cenowy dań z Twojego menu? Jakiego rodzaju składniki będą dla Ciebie łatwo dostępne? Jakie restauracje działają w okolicy? Pamiętaj, że Twoja restauracja musi mieć motyw przewodni. Dobre restauracje wyróżniają się swoim charakterem. Serwując schabowego, lazanię, pierogi i hamburgery na pewno nie wyróżnisz się niczym. Poniżej przedstawiam Ci najpopularniejsze koncepcje restauracji. Możesz z nich skorzystać tworząc swój lokal gastronomiczny.

  1. Fast food - najpopularniejszy rodzaj restauracji znany chyba praktycznie przez wszystkich ludzi. Wśród najbardziej popularnych sieci typu fast food możemy wyróżnić McDonald’s, KFC czy Burger King. Restauracje typu fast food przyciągają ze względu na szybkość, wygodę i niskie ceny oferowane na produkty z menu. Z tym ostatnim jest jednak różnie. Często bowiem porcje w takich miejscach są małe i należy zamówić więcej, aby rzeczywiście zaspokoić głód. Co w efekcie da finansowo podobny wynik, jak zamówienie w restauracji tradycyjnej. Bez wątpienia ma tu jednak największe znaczenie szybkość obsługi. Restauracje tego typu powstają najczęściej przy ruchliwych traktach komunikacyjnych. Fast foody są opanowane przez sieci. Jeśli zatem chcesz otworzyć tego typu restaurację będzie ona miała charakter franczyzy. Musisz mieć na uwadze, że tym przypadku początkowe koszty otwarcia będą w większości przypadków wyższe, niż przy otwarciu niezależnej restauracji. Właściciel franczyzy będzie sobie również mógł narzucić swoje zasady, do których Ty będziesz musiał się dostosować. Również w trakcie prowadzenia lokalu będziesz zobowiązany umową franczyzową, a część zysków będziesz zobowiązany oddać właścicielowi franczyzy.

  2. Food truck - to ciągle popularny koncept w branży gastronomicznej. To mobilne lokale gastronomiczne, które nie mają ustalonej jednej lokalizacji. Można nimi dotrzeć wszędzie tam, gdzie są klienci. Zaletami food trucków są również bez wątpienia niskie koszty otwarcia, jak i wiele niższe koszty stałe prowadzenia. W związku z tym jest to jeden z łatwiejszych sposobów na otwarcie lokalu gastronomicznego. W food trucku liczba pracowników jest zawsze o wiele mniejsza, niż w innych lokalach. W przypadku ciężarówki z jedzeniem należy jednak zwrócić uwagę na konieczność zachowania higieny, jak w każdym innym lokalu gastronomicznym. Dodatkowo należy mieć na względzie fakt, że postawienie food trucka w danym miejscu należy mieć zezwolenie. Bez niego nie ma możliwości prowadzenia sprzedaży. Mimo, że food truck to tak mały „lokal” należy mieć na uwadze, że jest to nadal firma, która wymaga dużo pracy i uwagi, szczególnie na początku funkcjonowania. Więcej o food truckach znajdziesz tutaj: Food trucki, czyli restauracje na kółkach

  3. Restauracja – bufet - to bodaj jeden z najstarszych konceptów na restaurację. Kojarzy się trochę ze szkolną czy pracowniczą stołówką. Może faktycznie coś takiego przypominać. Zgodnie z definicją jest to miejsce, gdzie serwuje się dania czy przekąski. W takim lokalu gastronomicznym goście samodzielnie nakładają sobie wybrane dania, a następnie podchodzą do kasy i uiszczają stosowną opłatę zgodnie z wybranymi rodzajami dań. Aby taki rodzaj restauracji odniósł sukces najlepiej by było gdyby został zlokalizowany w okolicach uczelni wyższej czy biurowców. Głównymi klientami byli zatem studenci i pracownicy wykorzystujący przerwę na lunch. W miejscu takim należy jednak odpowiednio dopasować ceny i ofertę do docelowej grupy klientów. Jeśli w przeważającej części będą to studenci ceny nie mogą być zbyt wygórowane. Z kolei, jeśli chodzi o grupę pracowników, tu może się okazać ważniejsze zróżnicowanie oferty, niż niska cena.

  4. Restauacja pop-up – choć jednorazowe restauracje cieszą się coraz większą popularnością w Londynie, Nowym Jorku czy w Berlinie u nas nadal nie jest to zbyt popularny koncept. Zasadą restauracji pop-up jest fakt, że pojawia się nagle w nieoczywistym miejscu i tak jak szybko się pojawiła jeszcze szybciej znika. O istnieniu restauracji można się dowiedzieć zazwyczaj poprzez pocztę pantoflową z blogów kulinarnych, Facebooka, Twittera czy Instagrama. Często znany jest tylko szef kuchni i menu. Adres jest zazwyczaj owiany tajemnicą. Zdarza się, że takim miejscem może być prywatne mieszkanie, biuro, sklep obuwniczy czy nawet zajezdnia tramwajowa. Zasadą jest atmosfera tajemnicy, która zachęca do skosztowania czegoś wyjątkowego i krótkotrwałego. Pop-up to też dobry sposób na sprawdzenie się w roli właściciela restauracji. Można ugotować coś dla dużej grupy ludzi, sprzedać dania i sprawdzić ich reakcję na smaki. To może być swego rodzaju sposób na przetestowanie konceptu przed wykonaniem dużych inwestycji. Jeśli próba się uda można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że warto spróbować z otwarciem lokalu w normalnym wymiarze.

  5. Kawiarnia – to lokal w którym co do zasady serwuje się kawę, herbatę i ciasto. Czasem pojawiają się również drobne przekąski np. kanapki. Zazwyczaj w kawiarniach panuje samoobsługa i klienci składają zamówienia bezpośrednio przy barze. Kawiarnia to miejsce, w którym można porozmawiać w miłej i intymnej atmosferze. Dlatego też należy odpowiednio rozstawić stoliki, by goście czuli się komfortowo. W okresie letnim kawiarnie mają również swoje ogródki letnie. Miejscem odpowiednim na kawiarnię może być na przykład główny deptak w mieście, rynek czy inna lokalizacja, w której jest duży ruch pieszy.

  6. Restauracja exclusive – typ restauracji na najwyższym poziomie. Zazwyczaj kelner pełni w takim lokalu pełny zakres opieki i obsługi przy gościach. Wita ich przy wejściu, odbiera okrycia wierzchnie, a w końcu prowadzi do stolika. Kelner musi być nienaganie ubrany, zazwyczaj w smoking, a nakrycie stołów zazwyczaj stanowią białe obrusy. Tego rodzaju restauracja oferuje wykwitną kuchnię oraz wyjątkowe dania ze składników z najwyższej półki i często trudno dostępnych. Cechuje ją również unikatowy charakter, a nawet jeśli dany właściciel prowadzi ich kilka to każda z nich ma swój wyjątkowy klimat. To najwyżej ceniony rodzaj restauracji. Należy jednak pamiętać, że grupa klientów będzie również ograniczona i specyficzna. Dlatego koniecznie taka restauracja musi być otwarta w dobrej lokalizacji, gdzie będzie można takich gości pozyskać.

  7. Restauracja rodzinna – rodzaj restauracji, który jest skierowany szczególnie do rodzin. Jest to lokal, który jest przyjazny dla całej rodziny, również dla dzieci, a szczególnie małych. Charakteryzuje się poszanowaniem gościa w postaci dziecka. Przejawia się to na przykład w dostępie do przewijaka w łazience, kącika zabaw dla dzieci czy dań w menu dedykowanych specjalnie dla dzieci. W restauracji rodzinnej cała rodzina na pewno poczuje się dobrze, a żaden z jej członków nie będzie czuł się jak intruz. Jeśli chodzi o lokalizację to dobrym wyborem będzie zapewne bliskość osiedli mieszkaniowych czy atrakcji rodzinnych.

Podsumowanie

Powyższe zestawienie oczywiście nie wyczerpuje listy koncepcji lokali gastronomicznych. Z pewnością można też wyróżnić inne. Postanowiłem się jednak skupić na tych najbardziej popularnych. Jeśli właśnie przygotowujesz się do otwarcia restauracji powyższa lista na pewno Ci się przyda. Niezależnie jednak, od tego na którą koncepcję lokalu się zdecydujesz musisz się do tego odpowiednio przygotować. 

Ekspert-Jacek-dla-gastronomii

Autor artykułu: Jacek Jankowski, e-mail: jacek@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Jestem specjalistą ds. rozwiązań dla gastronomii i hotelarstwa. Od lat doradzam w sprawie systemów gastronomicznych: S4H i X2. Posiadam doświadczenie we wdrożeniach tych systemów w lokalach - restauracjach, kawiarniach i hotelach.

Dowiedz się więcej:

Poszukujesz sposobów na usprawnienie obsługi, zmniejszenie liczby popełnianych pomyłek, wzrost zadowolenia klientów z Twoich usług? Postaw na nowoczesne i innowacyjne technologie, które mogą w łatwy i szybki, co najważniejsze niedrogi sposób zwiększyć efektywność Twojej restauracji. 10-zalet-mobilnych-pos-w-restauracji

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież