pobierz-porady-dla-gastronomii

Gastronomiczne trendy na 2015 rok  

+ 8
+ 0

Nowy Rok zbliża siÄ™ wielkimi krokami, a wraz z nim nowe trendy w zarzÄ…dzaniu biznesem gastronomicznym i  nowe pomysÅ‚y na menu. Część z nich już dobrze znamy, jak korzystanie z nowoczesnych technologii, powrót do naturalnej i jak najmniej przetworzonej żywnoÅ›ci czy zdrowe żywienie. PojawiÄ… siÄ™ również nowe. Poznajcie, jakie jeszcze trendy zapanujÄ… w gastronomii w 2015 roku. trendy-gastronomia-2015-porady-JNS 

Biznes gastronomiczny rozwija siÄ™ nieustannie i korzysta z coraz to nowszych narzÄ™dzi pracy. Restauratorzy muszÄ… dostosowywać siÄ™ do pojawiajÄ…cych siÄ™ trendów i wdrażać je w swoich lokalach. Tyko takie dziaÅ‚anie pozwoli na ciÄ…gÅ‚e bycie o krok przed konkurencjÄ… i zaspokajanie potrzeb i oczekiwaÅ„ coraz bardziej wymagajÄ…cych klientów. W 2015 roku część trendów z 2014 i poprzednich lat bÄ™dzie kontynuowana, część ulegnie wygaszeniu. PojawiÄ… siÄ™ również nowe, bo biznes gastronomiczny, jak każdy, nie cierpi stagnacji. Szczególnie w czasach, kiedy mamy możliwość bardzo szybkiej i niczym nie skrÄ™powanej komunikacji, a nowoÅ›ci i trendy pojawiajÄ… siÄ™ w niezwykle szybkim tempie. 

Polacy jedzą coraz częściej poza domem

WedÅ‚ug badaÅ„ przeprowadzonych przez Gfk Polonia na zlecenie restauracji Sphinx ponad poÅ‚owa mieszkaÅ„ców dużych miast, takich jak Warszawa, Kraków, PoznaÅ„, GdaÅ„sk czy WrocÅ‚aw jest zdania, że obecnie częściej, niż jeszcze 10 lat temu, organizuje siÄ™ spotkania towarzyskie w lokalach. Dodatkowo aż 85% mieszkaÅ„ców tych miast sÄ…dzi, że lokal gastronomiczny to dobre miejsce na organizacjÄ™ spotkaÅ„ ze znajomymi czy rodzinÄ…. Oznacza to, że Polacy zmieniajÄ… swoje przyzwyczajenia i chÄ™tniej organizujÄ… spotkania poza domem takie jak na przykÅ‚ad spotkania z okazji zbliżajÄ…cych siÄ™ Å›wiÄ…t Bożego Narodzenia.  

WedÅ‚ug Raportu Open Card, którego wyniki zostaÅ‚y opublikowane na Å‚amach internetowego portalu Rzeczpospolita Polacy coraz częściej jadajÄ… poza domem. WÅ›ród głównych bywalców restauracji sÄ… osoby mÅ‚ode, jednak wzrasta również liczba osób w starszym wieku, którzy korzystajÄ… z usÅ‚ug lokali gastronomicznych. Istnieje wyraźna różnica pomiÄ™dzy wydatkami mÅ‚odej grupy klientów, którzy wydajÄ…  Å›rednio 92 zÅ‚ na miesiÄ…c, podczas, gdy starsi wydajÄ… okoÅ‚o 55 zÅ‚ miesiÄ™cznie.  

Dlaczego jadamy częściej w restauracjach? 

  1. Zmiana stylu życia - chętniej spotykamy się ze znajomymi w lokalach gastronomicznych, by zjeść smaczne danie i poznać nowe smaki.
  2. Duża liczba obowiązków i związany z tym brak czasu na przygotowywanie obiadu w domu.
  3. Wzrost świadomości wpływu jedzenie na zdrowie - jadamy coraz częściej w restauracjach niż fast foodach.

DecydujÄ…cy wpÅ‚yw na wybór restauracji majÄ… cena i lokalizacja. Staramy siÄ™ rzecz jasna wybierać lokale, do których nie mamy daleko, do których jest dobry dojazd i które majÄ… wygodny parking lub możliwość bezproblemowego zaparkowanie w okolicy. JeÅ›li chodzi o cenÄ™ to zwracamy na niÄ… uwagÄ™. Jednak jesteÅ›my w stanie zapÅ‚acić kilka zÅ‚otych wiÄ™cej, jeÅ›li danie jest warte swojej ceny. 

Polacy wybierajÄ…:

  • restauracje sieciowe (40%),
  • maÅ‚e klimatyczne lokale (10%),
  • lokale z kuchniÄ… europejskÄ… (10%),
  • lokale z kuchniÄ… egzotycznÄ… (9%),
  • lokale z kuchniÄ… polskÄ… (8%).
  • fast foody (7,3%).

Z badaÅ„ wynika, że na wizyty w restauracjach wydajemy Å›rednio 3,5% budżetu domowego. Podczas gdy, przeciÄ™tny mieszkaniec UE przeznacza na ten cel 9,5%. Jak widać różnica jest ogromna. Jednak trend w naszym kraju, jeÅ›li chodzi o "stoÅ‚owanie siÄ™" w restauracjach jest wzrostowy można wiÄ™c zaryzykować stwierdzenie, że ta różnica bÄ™dzie siÄ™ zmniejszać. W przyszÅ‚ym roku przewidywany jest dalszy wzrost liczby odwiedzajÄ…cych restauracje, wiÄ™c warto powalczyć o nowego klienta. 

20 Top trendów żywieniowych 

AmerykaÅ„skie Stowarzyszenie Restauratorów (National Restaurant Association) pod koniec każdego roku ogÅ‚asza wyniki badaÅ„ trendów w gastronomii na  kolejny rok. Kilka dni temu Stowarzyszenie ogÅ‚osiÅ‚o wyniki tegorocznych badaÅ„ i podaÅ‚o trendy gastronomiczne na rok 2015. W bieżącym roku w badaniach wzięło blisko 1300 szefów kuchni - czÅ‚onków American Culinary Federation (ACF). Wyniki wskazujÄ… dania, rodzaje kuchni, napoje i motywy kulinarne, które bÄ™dÄ… stanowiÅ‚y najgorÄ™tsze trendy gastronomiczne na przyszÅ‚y rok. Jak siÄ™ okazuje porady specjalistów zza oceanu bardzo czÄ™sto majÄ… przeÅ‚ożenie również na to, co dzieje siÄ™ na europejskim i polskim rynku lokali gastronomicznych. WÅ›ród 20 trendów na przyszÅ‚y rok znalazÅ‚y siÄ™ nastÄ™pujÄ…ce:

  1. lokalne mięsa i owoce morza
  2. lokalnie uprawiana żywność
  3. dbanie o środowisko naturalne
  4. zdrowe posiłki dla dzieci
  5. naturalne skÅ‚adniki / Å¼ywność nieprzetworzona
  6. nowe sposoby podziału mięsa
  7. lokalne zaopatrzenie
  8. zrównoważony korzystanie z owoców morza
  9. zmniejszenie marnotrawienia żywności
  10. produkty z gospodarstw loklanych
  11. makaron bez pszenicy 
  12. kuchnia bezglutenowa
  13. powrót do tradycyjnych zbóż
  14. pełnoziarniste posiłkach dla dzieci
  15. unikanie tradycyjnego przygotowywania ryb
  16. zdrowe odżywianie
  17. wprowadzanie etnicznych elementów do śniadania
  18. tradycyjne przygotowywanie lodów
  19. wprowadzanie warzyw i owoców do menu dzieci
  20. wytwarzanie serów tradycyjnymi metodami

Za najważniejszych trendy z powyżej listy można uznać:

  • lokalna żywność - obejmuje ona szerokÄ… gamÄ™ produktów spożywczych. WÅ›ród nich wymienić można owoce, warzywa, miÄ™so, nabiaÅ‚ i zboża. Powodów konsumpcji żywnoÅ›ci lokalnej jest kilka:
    • Å›wieżość,
    • wsparcie lokalnej gospodarki,
    • wiedza o miejscu, w którym produkt byÅ‚ wytwarzany. 

Trend na jedzenie zdrowej żywności ma odbicie również w potrzebach i oczekiwaniach klientów lokali gastronomicznych. Klienci są coraz bardziej zainteresowani restauracjami, które oferują dania wytwarzane z lokalnych produktów spożywczych. Dlatego restauratorzy muszą wziąć to pod uwagę i wprowadzać do swojego menu potrawy z lokalnych produktów;

  • dbaÅ‚ość o Å›rodowisko - jest ono bezpoÅ›rednio zwiÄ…zane z poprzednim. JeÅ›li korzystamy z lokalnych produktów to ograniczamy konieczność dÅ‚ugotrwaÅ‚ego przewozu surowców do produkcji żywnoÅ›ci w restauracji. W efekcie Å›rodowisko jest mniej zanieczyszczone;
  • zdrowe odżywianie - trend na zdrowe żywienie ma odbicie również w restauracjach. Staramy siÄ™ odżywiać coraz zdrowiej, spada liczba konsumentów fast foodów, dlatego w restauracjach poszukujemy tez z zdrowszych i mniej kalorycznych potraw. Dlatego w restauracjach warto w menu wprowadzić nie tylko dania, które pozwolÄ… na zaspokojenie dużego gÅ‚odu, ale i takie, po które siÄ™gajÄ… osoby na diecie i zdrowo siÄ™ odżywiajÄ…ce. Trend ten dotyczy nie tylko żywienia dla dorosÅ‚ych, ale również pozycji z menu dla dzieci. Rodzice coraz częściej starajÄ… siÄ™ dbać o żywienie swoich pociech i niekoniecznie chcÄ… zamawiać dla nich w restauracji sÅ‚odkie naleÅ›niki czy tÅ‚uste frytki;

  • nieprzetworzona żywność - konsumenci i klienci oczekujÄ… żywnoÅ›ci, która ma jak najwiÄ™cej skÅ‚adników odżywczych. Takich najwiÄ™cej jest w żywnoÅ›ci Å›wieżej. W zwiÄ…zku z tym nie jest wskazane dÅ‚ugie przetwarzanie żywnoÅ›ci i poddawanie jej różnego rodzaju obróbkom. IdeaÅ‚em byÅ‚oby bezpoÅ›rednie trafianie żywnoÅ›ci z pola na stół. Do tego ideaÅ‚u jest nam daleko, o ile nie jest on w ogóle dla nas osiÄ…galny. Możemy jednak siÄ™ do niego zbliżać;

  • napoje produkowane tradycyjnie - trend, który pojawiÅ‚ siÄ™ już kilka lat temu, ale caÅ‚y czas przybiera na sile. Coraz bardziej popularne sÄ… na przykÅ‚ad piwa z lokalnych browarów wytwarzane tradycyjnymi, a nie przemysÅ‚owymi metodami. Klienci uważajÄ…, że takie piwa majÄ… wiÄ™kszÄ… wartość. Trend ten pojawiÅ‚ siÄ™ ostatnio nie tylko w odniesieniu do piwa, ale również innych napojów: koktajli, wina i wódki.

Wśród nieuwzględnionych przez Amerykańskie Stowarzyszenie trendów na rok 2015 wymienić można również:

  • nowoczesne narzÄ™dzia pracy restauratorów - wÅ›ród nich pierwsze miejsce zajmujÄ… systemy sprzedaży, jak na przykÅ‚ad S4H czy X2. Bez takiego systemu profesjonalne prowadzenie zarzÄ…dzanie restauracjÄ… jest coraz trudniejsze, a w niektórych przypadkach nawet niemożliwe. Jak branża gastronomiczne siÄ™ zmienia tak i systemy ulegajÄ… ciÄ…gÅ‚ym zmianom. SÄ… one ulepszanie i dostosowywane do coraz wyższych wymagaÅ„, zarówno restauratorów, jaki klientów lokali gastronomicznych. Do nowinek mijajÄ…cego roku w naszym kraju na pewno należaÅ‚o wprowadzenie przez producenta systemu X2 stołów multimedialnych, na których zainstalowany jest system i który umożliwia samodzielne zÅ‚ożenie zamówienia na danie w restauracji czy pizzerii. Do nowinek na pewno nie należą już aplikacje na smartfony do zamawiania posiÅ‚ków, komunikacja z klientem przy pomocy wysyÅ‚ki SMS, czy zamawianie posiÅ‚ków on-line przez stronÄ™. Wszystko to bÄ™dzie jeszcze bardziej popularne i częściej wykorzystywane przez wÅ‚aÅ›cicieli restauracji. Dlatego i Ty już dziÅ› zastanów siÄ™, jakie możesz zyskać profity na wprowadzeniu tych udogodnieÅ„ dla swoich pracowników i klientów;
  • posiÅ‚ek w restauracji jako wydarzenie - wizyta w restauracji to dla coraz wiÄ™kszej liczby klientów powód do pochwalenia siÄ™ na portalu spoÅ‚ecznoÅ›ciowym. Zdarza siÄ™ też coraz częściej opisywanie wizyty, opiniowanie potraw i samego lokalu na portalu opiniotwórczym lokali gastronomicznych, czy na wÅ‚asnym blogu. Dlatego tak ważne jest dbanie o jak najwyższy poziom obsÅ‚ugi i zadowolenie klienta. Szczególnie teraz, gdy zÅ‚e wieÅ›ci rozchodzÄ… siÄ™ z pomocÄ… Internetu z lotem bÅ‚yskawicy jest to niezwykle ważne;

  • egzotyczne potrawy, nowe smaki - klienci lubiÄ… eksperymentować i coraz chÄ™tniej siÄ™gajÄ… po nowe potrawy, smakujÄ… nowe kuchnie. Coraz bardziej popularne stajÄ… siÄ™ smaki Bliskiego Wschodu i Azji. Warto zatem zastanowić siÄ™ czy wprowadzić coÅ› z tych kuchni do swojego menu. Jednak zawsze miejmy na uwadze nasze umiejÄ™tnoÅ›ci i możliwoÅ›ci zdobycia oryginalnych produktów, z których takie dania sÄ… produkowane.

Konsumenci, a co za tym idzie również klienci restauracji mają coraz wyższą świadomość, skąd żywność pochodzi i jak jest ona wytwarzana. Mają coraz wyższe oczekiwania. Restaurator chcąc ze swoim lokalem zostać jedną z chętniej odwiedzanych restauracji z mieście czy regionie musi starać się je zaspokajać. Jednak zawsze robić to "z głową", by zwyczajnie nie sprawić, że restauracja straci swój wyraz, a jej menu stanie się zlepkiem niepasujących do siebie pozycji.

 

Czytaj też: 10 zasad zarzÄ…dzania restauracjÄ…

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

15 maja lokale gastronomiczne po ponad pól roku wznowią stacjonarną działalność. Na początku jedynie w ogródkach restauracyjnych. Od 29 maja wewnątrz lokali. Jak będzie wyglądała branża gastronomiczna? Czy wystarczy pracowników do obsłużenia gości? odmrozenie gastronomii

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież