pobierz-porady-dla-gastronomii

Jak urzÄ…dzić ogródek restauracyjny?  

+ 5
+ 0
SÅ‚oÅ„ce Å›wieci coraz mocniej, temperatura coraz wyższa - nie ma na co czekać! Czas uruchomić restauracyjny ogródek. W ciepÅ‚e dni to najczęściej wybierane miejsce podczas wizyty w restauracji. Przeczytaj, o czym musisz pamiÄ™tać i zainspiruj siÄ™ przy tworzeniu swojego ogródka.  jak-urzadzic-ogrodek-restauracyjny

WÅ‚aÅ›nie nadszedÅ‚ tak dÅ‚ugo wyczekiwany przez klientów i restauratorów czas. Czas wystawienia ogródków restauracyjnych, a  razem z nim stołów, mebli,  zadaszeÅ„ w postaci markiz czy parasoli, a także kwiatów i innego typu ozdób. Ważne jest jednak by przystÄ…pić do realizacji "ogródka z gÅ‚owÄ…". Nie wystarczy bowiem wystawienie jakiegokolwiek ogródka. Tutaj ważna jest jakość. Ogródek jest bowiem przedÅ‚użeniem przestrzeni Twojej restauracji i stanowi zarówno dodatkowÄ… atrakcjÄ™, jak i dodatkowe źródÅ‚o dochodów. Dlatego musisz sobie zdawać sprawÄ™, że stanowi on TwojÄ… wizytówkÄ™, która nie może odstraszać swoim wyglÄ…dem. Stare, zniszczone meble czy wyblakÅ‚e parasole na pewno nie zachÄ™cÄ… do odwiedzin Twojego lokalu i nie bÄ™dÄ… przyciÄ…gać uwagi klientów. Dlatego potraktuj ogródek i jego estetykÄ™ ogródka jako chwyt marketingowy, którym możesz przyciÄ…gnąć do swojej restauracji rzesze klientów. 

Formalności - jak spełnić wymogi prawne?

Chcąc wystawić ogródek restauracyjny musimy wziąć pod uwagę wymogi prawne, które musimy spełnić. Nie wymaga to załatwiania formalności budowlanych. Niezbędna okaże się jednak wizyta w urzędzie miasta i u zarządcy drogi. Chodnik jest częścią drogi przeznaczoną do ruchu pieszych i jest częścią pasa drogowego, dlatego właściciel restauracji chcący wystawić ogródek musi uzyskać zgodę od zarządcy drogi na jego zajęcie. Musi zatem złożyć wniosek do niego wraz z wymaganymi elementami. Należy pamiętać, że ogródek restauracyjny nie może zajmować całości chodnika. Dla pieszych musi zostać wolna przestrzeń chodnika o szerokości 1,5 m.

Trzeba wziąć również pod uwagÄ™ opÅ‚aty, jakie sÄ… zwiÄ…zane z wystawieniem ogródka, a tym samym zajÄ™cie pasa drogowego. OpÅ‚aty zwiÄ…zane z uzyskaniem zezwolenia na ogródek restauracyjny sÄ… okreÅ›lone przepisami Ustawy o drogach publicznych. OpÅ‚atÄ™ tÄ… ustala siÄ™ jako iloczyn liczby metrów kwadratowych zajÄ™tej powierzchni pasa drogowego, stawki opÅ‚aty za zajÄ™cie 1 m2 pasa drogowego i liczby dni zajmowania pasa drogowego. Stawki opÅ‚aty ustalane sÄ… przez RadÄ™ Gminy lub Miasta w drodze uchwaÅ‚y. Zezwolenie na ogródek restauracyjny jest wydawane w drodze decyzji administracyjnej. W razie odmowy na rozstawienie ogródka można siÄ™ odwoÅ‚ać od decyzji do SamorzÄ…dowego Kolegium OdwoÅ‚awczego. 

Jak urządzić ogródek?

Na pewno ogródek musi nawiązywać do klimatu wnętrza, jakie mamy w restauracji. Nie może być tak, że w środku mamy piękny, stylowy wystrój z idealnie współgrającymi dodatkami, które uzupełniają i tworzą charakter lokalu, a na zewnątrz zniszczone meble czy parasole z logo producentów piwa jakich setki w naszym kraju. Takie rozwiązania sprawdzą się być może w podmiejskim pubie, ale na pewno nie w restauracji, która zlokalizowana jest w zabytkowej części miasta czy pretenduje do miana restauracji typu premium. W tym przypadku musimy postawić na wysoką jakość i harmonię powiększonej przestrzeni restauracyjnej. Każda restauracja musi mieć zatem na własne potrzeby zaprojektowany ogródek. Odpowiednia aranżacja sprawi, że goście z pewnością chętniej będą spędzać w niej czas.

 

 

Koniecznie należy zadbać o najwyższej jakości:

  • meble - odporne na dziaÅ‚anie czynników atmosferycznych takich jak wiatr, deszcz, sÅ‚oÅ„ce, wahania temperatur. Ważne by posÅ‚użyÅ‚y nam przez kilka lat i ciÄ…gle zachowywaÅ‚y Å‚adny wyglÄ…d. KrzesÅ‚a i stoÅ‚y powinny być również wygodne dla goÅ›ci, ale również Å‚atwe w konserwacji i utrzymaniu w czystoÅ›ci;

  • nakrycia - mam tu na myÅ›li nakrycia stołów i ewentualnie krzeseÅ‚. JeÅ›li chodzi o stoÅ‚y to możemy poÅ‚ożyć na nim jedynie podkÅ‚adki lub zainwestować w obrusy przeznaczone do nakrycia stołów na zewnÄ…trz. Wskazane by byÅ‚o, by obrusy byÅ‚y w takiej samej lub bardzo zbliżonej kolorystyc, jak w wewnÄ…trz restauracji. Musimy pamiÄ™tać, by przy stosowaniu obrusów zainwestować w klipsy utrzymujÄ…ce tkaninÄ™ na wÅ‚aÅ›ciwym miejscu. JeÅ›li mamy zamiar rozstawić meble rattanowe to koniecznie należy pamiÄ™tać o zakupie poduszek, by goÅ›cie mogli komfortowo i wygodnie usiąść na fotelu i skorzystać z oferty lokalu;

  • zadaszenie - warto przy tworzeniu ogródka wziąć pod uwagÄ™ zmienne warunki atmosferyczne - piekÄ…ce sÅ‚oÅ„ce czy deszcz i ochronić swoich goÅ›ci przed nimi. Najpopularniejszymi rozwiÄ…zaniami sÄ… parasole i markizy. Musimy jednak wziąć pod uwagÄ™ to, jakÄ… tkaninÄ… sÄ… one pokryte. Ważne by byÅ‚a ona odporna na blakniÄ™cie. JeÅ›li mamy do tego możliwoÅ›ci można również zainwestować w otwierane zadaszenia;

  • oÅ›wietlenie - to element dekoracyjny w ciÄ…gu dnia, a wieczorem i nocÄ… źródÅ‚o Å›wiatÅ‚a dla goÅ›ci korzystajÄ…cych z naszych usÅ‚ug. Ważne by ono również współgraÅ‚o z aranżacjÄ… ogródka, jak i caÅ‚ej restauracji. Musimy tu zwrócić nie tylko uwagÄ™ na estetykÄ™, ale również na funkcjonalność i zapewnienie bezpieczeÅ„stwa naszym klientom;

  • dodatki - ogrodzenie to ważna część ogródka, musimy wyznaczyć bowiem dokÅ‚adnie miejsce, które zajmujemy. Powinno ono nawiÄ…zywać do wystroju ogródka i stanowić jego uzupeÅ‚nienie. Zwróć również uwagÄ™ na roÅ›linność - żywe kwiaty czy drzewka w donicach powinny koniecznie znaleźć siÄ™ w ogródku. Ożywi to przestrzeÅ„ sprawi, że stanie siÄ™ ona bardziej przytulna;

  • ogrzewacze - w postaci koców czy bardziej zaawansowanych rozwiÄ…zaÅ„, jak lampy grzewcze czy promienniki ciepÅ‚a. SprawdzÄ… siÄ™ one w chÅ‚odniejsze dni i pozwolÄ… na przedÅ‚użenie sezonu ogródkowego. Dodatkowo zwiÄ™kszÄ… wykorzystywanie miejsc w ogródku, co z kolei przeÅ‚oży siÄ™ na wiÄ™ksze zyski. 

Musimy pamiÄ™tać by w ogródku restauracyjnym stosować takie same zasady, jeÅ›li chodzi o planowanie przestrzeni, jak wewnÄ…trz restauracji. Przeczytaj wiÄ™cej: Odpowiedni wystrój restauracji Å»yczÄ™ powodzenia w aranżacji wÅ‚asnych ogródków!

Zdjęcia pochodzą ze stron:

  1. http://www.dealsandyou.com/lodi-the-garden-restaurant-384.html
  2. http://www.farmxchange.org/10-reasons-why-your-restaurant-business-should-start-a-garden/
  3. http://www.ochsen-post.de/index.php?id=10&L=2
  4. http://www.arenadiserdica.com/en/gallery/category12.html?PHPSESSID=e14e7ed16585a5fa6782d85d85c5f685

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Lato to zazwyczaj okres zmniejszonej liczby klientów restauracji. Utrzymanie odpowiedniego poziomu zamówień może się okazać problematyczne. Urlopy, spotkania z rodziną i znajomymi na świeżym powietrzu nie sprzyjają odwiedzaniu restauracji. Jak zatem zadbać o swój lokal by podczas wakacji nie świecił on pustkami, a wydatki nie przekraczały zysków?

lato w restauracji

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież