Jak urządzić ogródek restauracyjny?
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 22, kwiecień 2015 13:45
- Odsłony: 5673
Słońce świeci coraz mocniej, temperatura coraz wyższa - nie ma na co czekać! Czas uruchomić restauracyjny ogródek. W ciepłe dni to najczęściej wybierane miejsce podczas wizyty w restauracji. Przeczytaj, o czym musisz pamiętać i zainspiruj się przy tworzeniu swojego ogródka. |
Właśnie nadszedł tak długo wyczekiwany przez klientów i restauratorów czas. Czas wystawienia ogródków restauracyjnych, a razem z nim stołów, mebli, zadaszeń w postaci markiz czy parasoli, a także kwiatów i innego typu ozdób. Ważne jest jednak by przystąpić do realizacji "ogródka z głową". Nie wystarczy bowiem wystawienie jakiegokolwiek ogródka. Tutaj ważna jest jakość. Ogródek jest bowiem przedłużeniem przestrzeni Twojej restauracji i stanowi zarówno dodatkową atrakcję, jak i dodatkowe źródło dochodów. Dlatego musisz sobie zdawać sprawę, że stanowi on Twoją wizytówkę, która nie może odstraszać swoim wyglądem. Stare, zniszczone meble czy wyblakłe parasole na pewno nie zachęcą do odwiedzin Twojego lokalu i nie będą przyciągać uwagi klientów. Dlatego potraktuj ogródek i jego estetykę ogródka jako chwyt marketingowy, którym możesz przyciągnąć do swojej restauracji rzesze klientów.
Formalności - jak spełnić wymogi prawne?
Chcąc wystawić ogródek restauracyjny musimy wziąć pod uwagę wymogi prawne, które musimy spełnić. Nie wymaga to załatwiania formalności budowlanych. Niezbędna okaże się jednak wizyta w urzędzie miasta i u zarządcy drogi. Chodnik jest częścią drogi przeznaczoną do ruchu pieszych i jest częścią pasa drogowego, dlatego właściciel restauracji chcący wystawić ogródek musi uzyskać zgodę od zarządcy drogi na jego zajęcie. Musi zatem złożyć wniosek do niego wraz z wymaganymi elementami. Należy pamiętać, że ogródek restauracyjny nie może zajmować całości chodnika. Dla pieszych musi zostać wolna przestrzeń chodnika o szerokości 1,5 m.
Trzeba wziąć również pod uwagę opłaty, jakie są związane z wystawieniem ogródka, a tym samym zajęcie pasa drogowego. Opłaty związane z uzyskaniem zezwolenia na ogródek restauracyjny są określone przepisami Ustawy o drogach publicznych. Opłatę tą ustala się jako iloczyn liczby metrów kwadratowych zajętej powierzchni pasa drogowego, stawki opłaty za zajęcie 1 m2 pasa drogowego i liczby dni zajmowania pasa drogowego. Stawki opłaty ustalane są przez Radę Gminy lub Miasta w drodze uchwały. Zezwolenie na ogródek restauracyjny jest wydawane w drodze decyzji administracyjnej. W razie odmowy na rozstawienie ogródka można się odwołać od decyzji do Samorządowego Kolegium Odwoławczego.
Jak urządzić ogródek?
Na pewno ogródek musi nawiązywać do klimatu wnętrza, jakie mamy w restauracji. Nie może być tak, że w środku mamy piękny, stylowy wystrój z idealnie współgrającymi dodatkami, które uzupełniają i tworzą charakter lokalu, a na zewnątrz zniszczone meble czy parasole z logo producentów piwa jakich setki w naszym kraju. Takie rozwiązania sprawdzą się być może w podmiejskim pubie, ale na pewno nie w restauracji, która zlokalizowana jest w zabytkowej części miasta czy pretenduje do miana restauracji typu premium. W tym przypadku musimy postawić na wysoką jakość i harmonię powiększonej przestrzeni restauracyjnej. Każda restauracja musi mieć zatem na własne potrzeby zaprojektowany ogródek. Odpowiednia aranżacja sprawi, że goście z pewnością chętniej będą spędzać w niej czas.
Koniecznie należy zadbać o najwyższej jakości:
-
meble - odporne na działanie czynników atmosferycznych takich jak wiatr, deszcz, słońce, wahania temperatur. Ważne by posłużyły nam przez kilka lat i ciągle zachowywały ładny wygląd. Krzesła i stoły powinny być również wygodne dla gości, ale również łatwe w konserwacji i utrzymaniu w czystości;
-
nakrycia - mam tu na myśli nakrycia stołów i ewentualnie krzeseł. Jeśli chodzi o stoły to możemy położyć na nim jedynie podkładki lub zainwestować w obrusy przeznaczone do nakrycia stołów na zewnątrz. Wskazane by było, by obrusy były w takiej samej lub bardzo zbliżonej kolorystyc, jak w wewnątrz restauracji. Musimy pamiętać, by przy stosowaniu obrusów zainwestować w klipsy utrzymujące tkaninę na właściwym miejscu. Jeśli mamy zamiar rozstawić meble rattanowe to koniecznie należy pamiętać o zakupie poduszek, by goście mogli komfortowo i wygodnie usiąść na fotelu i skorzystać z oferty lokalu;
-
zadaszenie - warto przy tworzeniu ogródka wziąć pod uwagę zmienne warunki atmosferyczne - piekące słońce czy deszcz i ochronić swoich gości przed nimi. Najpopularniejszymi rozwiązaniami są parasole i markizy. Musimy jednak wziąć pod uwagę to, jaką tkaniną są one pokryte. Ważne by była ona odporna na blaknięcie. Jeśli mamy do tego możliwości można również zainwestować w otwierane zadaszenia;
-
oświetlenie - to element dekoracyjny w ciągu dnia, a wieczorem i nocą źródło światła dla gości korzystających z naszych usług. Ważne by ono również współgrało z aranżacją ogródka, jak i całej restauracji. Musimy tu zwrócić nie tylko uwagę na estetykę, ale również na funkcjonalność i zapewnienie bezpieczeństwa naszym klientom;
-
dodatki - ogrodzenie to ważna część ogródka, musimy wyznaczyć bowiem dokładnie miejsce, które zajmujemy. Powinno ono nawiązywać do wystroju ogródka i stanowić jego uzupełnienie. Zwróć również uwagę na roślinność - żywe kwiaty czy drzewka w donicach powinny koniecznie znaleźć się w ogródku. Ożywi to przestrzeń sprawi, że stanie się ona bardziej przytulna;
-
ogrzewacze - w postaci koców czy bardziej zaawansowanych rozwiązań, jak lampy grzewcze czy promienniki ciepła. Sprawdzą się one w chłodniejsze dni i pozwolą na przedłużenie sezonu ogródkowego. Dodatkowo zwiększą wykorzystywanie miejsc w ogródku, co z kolei przełoży się na większe zyski.
Musimy pamiętać by w ogródku restauracyjnym stosować takie same zasady, jeśli chodzi o planowanie przestrzeni, jak wewnątrz restauracji. Przeczytaj więcej: Odpowiedni wystrój restauracji Życzę powodzenia w aranżacji własnych ogródków!
Zdjęcia pochodzą ze stron:
- http://www.dealsandyou.com/lodi-the-garden-restaurant-384.html
- http://www.farmxchange.org/10-reasons-why-your-restaurant-business-should-start-a-garden/
- http://www.ochsen-post.de/index.php?id=10&L=2
- http://www.arenadiserdica.com/en/gallery/category12.html?PHPSESSID=e14e7ed16585a5fa6782d85d85c5f685
Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl O mnie: Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli. |
Dowiedz się więcej:
Lato to zazwyczaj okres zmniejszonej liczby klientów restauracji. Utrzymanie odpowiedniego poziomu zamówień może się okazać problematyczne. Urlopy, spotkania z rodziną i znajomymi na świeżym powietrzu nie sprzyjają odwiedzaniu restauracji. Jak zatem zadbać o swój lokal by podczas wakacji nie świecił on pustkami, a wydatki nie przekraczały zysków? |