pobierz-porady-dla-gastronomii

9 rzeczy, które musisz wiedzieć o menu restauracji  

+ 4
+ 0

Menu restauracji to niezwykle ważny element majÄ…cy wpÅ‚yw na osiÄ…gniÄ™cie sukcesu na rynku gastronomicznym. Chcesz sprawić by Twoje przyciÄ…gaÅ‚o klientów i stanowiÅ‚o jeden z Twoich atutów? Zastosuj kilka podstawowych zasad dotyczÄ…cych tworzenia karty daÅ„ w lokalu gastronomicznym. 9-rzeczy-ktore-musisz-wiedziec-o-menu 

1. Znajdź umiar w rozmiarze - czasem mniej znaczy więcej

JeÅ›li sÄ…dzisz, że wiÄ™ksza iloÅ›ciÄ… daÅ„ w menu zachÄ™cisz wiÄ™kszÄ… ilość klientów do odwiedzin Twojej restauracji to niestety jesteÅ› w błędzie. Im wiÄ™ksza ilość pozycji w menu tym wiÄ™ksze prawdopodobieÅ„stwo marnowania żywnoÅ›ci, czyli generowania strat. Dlatego unikaj pokusy karty zÅ‚ożonej z 30 daÅ„ głównych. Postaw na kilka daÅ„ - tym sposobem uchronisz siÄ™ przed stratami, a także zagwarantujesz swoim klientom zawsze Å›wieże i smaczne potrawy. 

 

2. Zwracaj uwagÄ™ na koszty wytworzenie potrawy (food cost)

Z jednej strony musisz zapewnić sobie odpowiedni zysk, z drugiej natomiast przystępne ceny dla klientów. Dlatego trzeba to odpowiednio wyważyć, tak by każdy był zadowolony, a przy okazji serwowane potrawy miały jak najwyższą jakość. W tworzeniu menu i ustalaniu cen dlatego weź pod uwagę zasadę jednej trzeciej. Ta prosta zasada sprawdza się w każdym przypadku. Zasada jednej trzeciej mówi, że 1/3 ceny potrawy powinny być koszty produkcji, 1/3 stanowić koszty zatrudnienia i opłaty, a 1/3 zysk. Poczytaj więcej o kalkulowaniu food cost-u

  

3. Bądź oryginalny

Kolejna restauracja, w której menu królują dania, które można znaleźć w co drugim lokalu niekoniecznie okaże się strzałem w dziesiątkę. Dlatego musisz się wyróżnić, zaoferować swoim klientom dania, których nie znajdą nigdzie indziej. Jednak nie opieraj menu jedynie na nowościach i unikalnych potrawach. Idealne menu w restauracji to zrównoważenie w odpowiednich proporcjach zarówno nowości, jak i "starych", sprawdzonych i dobrze znanych pozycji

 

4. Wszechstronne menu

Trzymaj siÄ™ ogólnej tematyki Twojej kuchni, ale dodatkowo pamiÄ™taj, żeby w menu znalazÅ‚y siÄ™ dania, które trochÄ™ od niej odbiegajÄ…, ale pozwolÄ… na przykÅ‚ad osobom, które towarzyszÄ… smakoszom Twojej kuchni również zjeść u Ciebie coÅ› pysznego. 

 

5. Pyszne, ale szybkie do przygotowania

Każdego dnia w restauracji na poczÄ…tku dnia przygotowujesz sobie część potraw, tak by byÅ‚o można byÅ‚o szybciej podać klientowi. To konieczność, inaczej Twój gość czekaÅ‚ by na danie godzinÄ™, a czasem nawet dwie. Dlatego w trakcie tworzenia menu pamiÄ™taj również o tym, by potrawy byÅ‚y Å‚atwe do przygotowania. Nie sÄ…dzÄ™ jednak absolutnie, że jest to główna i najważniejsza zasada. PowinieneÅ› jednak wziąć jÄ… pod uwagÄ™. 

 

jak-ulozyc-menu-dla-restauracji

 

6. Potrawy sezonowe i okolicznościowe

Wykorzystaj okazje takie jak Halloween, Święta Bożego Narodzenia czy też nadchodzące Walentynki, by zaskoczyć swoich klientów. Zaproponuj im specjalne menu, a z pewnością docenią twoje starania. Czy podczas takich świąt nie chętniej skorzystamy z oferty restauracji, która zaproponuje nam wyjątkowe pozycje w menu? Czytaj więcej: Jak wykorzystać święta do promocji restauracji??

 

7. Aktualizuj menu

Raz na jakiÅ› czas dokonuj przeglÄ…du menu, sprawdź w systemie gastronomicznym jak sprzedajÄ… siÄ™ poszczególne pozycje z menu. Przeanalizuj wyniki sprzedaży i zastanów siÄ™, co można by w nim zmienić, doÅ‚ożyć nowÄ… potrawÄ™, albo zmienić cenÄ™. 

 

8. Zadbaj o czytelność 

W menu wszystko ma znaczenie ukÅ‚ad, czcionka, kolory. Ważne by nawiÄ…zywaÅ‚o przede wszystkim do wystroju restauracji, ale i wyglÄ…du strony www, jak również do rodzaju serwowanej kuchni i charakteru restauracji. W prostocie siÅ‚a, wiÄ™c unikaj zbyt ozdobnych krojów czcionek, zbyt dużej iloÅ›ci tekstu, czy nazw potraw, które klientów nic nie powiedzÄ… na temat dania. 

 

9. Zawsze sprawdź kilkakrotnie menu przez wydrukiem

Literówki czy  błędy ortograficzne w menu z pewnoÅ›ciÄ… nie bÄ™dÄ… Å›wiadczyÅ‚y dobrze o Twoim lokalu. Dlatego przed wydrukiem zawsze kilkakrotnie sprawdź menu. Dodatkowo daj je kilku innym osobom do przejrzenia. WiÄ™cej osób Å‚atwiej wyÅ‚apie błędy. Tym sposobem unikniesz strat i wstydu.

 

Chcesz siÄ™ wiÄ™cej dowiedzieć na temat tworzenia menu? Czytaj też: Jak uÅ‚ożyć dobre menu? A może masz jeszcze jakieÅ› porady odnoÅ›nie menu? Piszcie, czekam na Wasze propozycje. 

Ekspert-Jacek-dla-gastronomii

Autor artykuÅ‚u: Jacek Jankowski, e-mail: jacek@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Jestem specjalistą ds. rozwiązań dla gastronomii i hotelarstwa. Od lat doradzam w sprawie systemów gastronomicznych: S4H i X2. Posiadam doświadczenie we wdrożeniach tych systemów w lokalach - restauracjach, kawiarniach i hotelach.

Dowiedz się więcej:

PomyÅ‚ki zdarzajÄ… siÄ™ praktycznie w każdej restauracji. ZwiÄ…zane sÄ… one zazwyczaj z korzystaniem z tradycyjnych sposobów przyjmowania i obsÅ‚ugi zamówieÅ„. Każda pomyÅ‚ka generuje straty czasu, straty surowców, a przede wszystkim, co najważniejsze, może być przyczynÄ… utraty klienta. Jak zatem praktycznie wyeliminować możliwość pomyÅ‚ki w lokalu gastronomicznym?

eliminacja-pomylek-restauracja-system-gastronomiczny

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież