pobierz-porady-dla-gastronomii

10 zasad zarzÄ…dzania restauracjÄ… - część 5 - ostatnia  

+ 3
+ 0

Oszczędności przydają się w każdym biznesie. Również w lokalu gastronomicznym. Sprawdź swoje wydatki i zastanów się na czym mógłbyś oszczędzić. A może menu będzie jednym z pierwszych sposobów na oszczędności? zasady-zarzadzania-restauracja-5

I stało się! Zapraszam Was do poznania dwóch ostatnich zasad, które zamykają nam cykl 10 zasad zarządzania restauracją. Jeśli nie czytaliście jeszcze poprzednich to nic straconego. Możecie to nadrobić. Poniżej linki do poprzednich artykułów z cyklu:

 

 

1. Regularna aktualizacja menu restauracji 

O menu restauracji pisaliśmy już w następujących wpisach:

Jak ważne jest menu w Twojej restauracji Å›wiadczy na pewno fakt, że zasada dotyczÄ…ca menu lokalu gastronomicznego znalazÅ‚a siÄ™ w gronie zÅ‚otej dziesiÄ…tki. Menu restauracji można przecież porównać do oferty firmy czy sklepu. To wÅ‚aÅ›nie ono jest dla Twoich klientów najważniejsze. Z menu wychodzisz do nich i chcesz by skorzystali z Twojej propozycji. WÅ‚aÅ›nie dobrym menu możesz zachÄ™cić swoich klientów lub wrÄ™cz przeciwnie zrazić ich do swojej oferty. Dlatego zwróć szczególnÄ… uwagÄ™ na tworzenie menu na poczÄ…tku dziaÅ‚ania restauracji i nie zapominaj o nim już w trakcie jej funkcjonowania. PamiÄ™taj, że menu musi żyć - tak jak Twoja restauracja. Nie może być tak, że masz menu nie zmieniane od kilku lat. Tak jak zmieniajÄ… siÄ™ gusta Twoich klientów, tak musi siÄ™ zmieniać menu w Twojej restauracji. Na pewno też musisz zmieniać menu w zależnoÅ›ci od tego jak zmianie ulegajÄ… ceny potraw serwowanych w Twoim lokalu. Bo nie jest tak, że przykÅ‚adowy schabowy z surówkÄ… serwujesz przez 5 lat w jednej cenie. Niestety, ale jeÅ›li chcesz zarobić musisz zmienić ceny w menu. JeÅ›li zdrożejÄ… i to dość wyraźnie skÅ‚adniki potrzebne do przygotowania danej potrawy, a tym samym koszty przygotowania potrawy wzrosnÄ… to jeÅ›li chcesz być nie tylko na przysÅ‚owiowym plusie, ale zarabiać, czyli robić to dlaczego miÄ™dzy innymi na pewno zaÅ‚ożyÅ‚eÅ› restauracjÄ™ musisz niestety, zmienić też cenÄ™ w menu.

 

menu-restauracja-zasady-zarzadzania

 

Podczas tworzenia i późniejszego aktualizowania menu nie możesz zapominać o food cost, zasadzie jednej trzeciej i przewidywanych zyskach, jakie bÄ™dziesz mógÅ‚ wypracować z danym menu. PamiÄ™taj również, że bardzo ważna jest równowaga. W menu restauracji powinieneÅ› zawrzeć zarówno potrawy dla klientów z nieco "grubszym portfelem", jak i ciekawe propozycje w konkurencyjnej cenie. JeÅ›li już jesteÅ›my przy równowadze to pamiÄ™taj również o równowadze w cenach potraw sezonowych. PrzykÅ‚adowo pomidory czy truskawki w sezonie sÄ… zdecydowanie taÅ„sze, niż poza nim. PamiÄ™taj jednak, by nie zmieniać ceny w zwiÄ…zku z każdym wahaniem ceny nabycia tego produktu. Dlatego zrównoważ i postaraj siÄ™ o wypracowanie stabilnej ceny, która pozwoli Ci na speÅ‚nienie zasady jednej trzeciej.  

2. Proste sposoby na oszczędności

Każdy z nas szuka sposobów na oszczędności. Niezależnie czy chodzi o budżet domowy czy firmowy. Lokale gastronomiczne również mogą ich szukać i zmniejszyć koszty funkcjonowania. Jest wiele sposobów na oszczędności, które możesz wdrożyć w swojej restauracji. Wiele z nich to proste metody, które są tak oczywiste, że czasem o nich zapominamy. Wśród nich można wyróżnić:

  • oszczÄ™dzanie energii - używanie żarówek energooszczÄ™dnych, gaszenie za każdym razem Å›wiatÅ‚a w pomieszczeniach, których nie używamy;
  • zmywarka - wÅ‚Ä…czajmy jÄ… tylko wtedy, kiedy jest peÅ‚na - pozwoli to na oszczÄ™dność nie tylko wody i energii, ale i Å›rodków myjÄ…cych;
  • mycie opornych zabrudzeÅ„ - gdy masz naczynia z zaschniÄ™tymi potrawami to lepiej zamoczyć je na jakiÅ› czas i dopiero później przystÄ…pić do mycia;
  • zawory z regulacjÄ… ciÅ›nienia - zawory z regulacjÄ… ciÅ›nienia przepÅ‚ywu pozwalajÄ… na zmniejszenie ciÅ›nienia wody w toalecie, czy baterii umywalkowej. Pozwoli to na zmniejszenie  zużycia wody nawet o 20-40%, a co za tym idzie zmniejszenie kosztów;
  • ogrzewanie - czy na pewno potrzebujesz tak wysokiej temperatury w Twojej restauracji? Nawet zmniejszenie temperatury o jeden, dwa stopnie przynosi naprawdÄ™ spore różnice na rachunkach;
  • energooszczÄ™dne sprzÄ™ty - stare lodówki, chÅ‚odziarki, czy zamrażarki potrafiÄ… być prawdziwymi pożeraczami energii, zakup nowych sprzÄ™tów to na pewno wydatek, ale zwróci siÄ™ on w dÅ‚uższym czasie, a później zamieni w oszczÄ™dnoÅ›ci;
  • sprawdzaj na bieżąco raporty sprzedaży - pomoże Ci to wyeliminować z menu pozycje, które nie sprzedajÄ… siÄ™, a tym samym uniknąć psucia i marnowania skÅ‚adników;
  • postaw na e-marketing - to zdecydowanie taÅ„szy sposób na marketing, niż stosowanie tradycyjnych metod, wykorzystaj siÅ‚Ä™ internetu, stwórz stronÄ™ www, pokaż swoja ofertÄ™ w nowatorski sposób, wykorzystaj media spoÅ‚ecznoÅ›ciowe. Czytaj też: Restauracja potrzebuje reklamy.
  • Å›wieć przykÅ‚adem - pokazuj swoim pracownikom, że ty też dbasz o jak najniższe koszty funkcjonowania restauracji, wymagaj nie tylko od swoich pracowników, ale również od siebie: sortuj odpady, wyÅ‚Ä…czaj niepotrzebnie Å›wiecÄ…ce Å›wiatÅ‚a, naprawiaj jak najszybciej nieszczelne krany. 

Powyższe przykÅ‚ady to kilka z możliwych sposobów na oszczÄ™dnoÅ›ci. Pomysłów jest na pewno zdecydowanie wiÄ™cej. Wystarczy, że zastosujesz choć kilka z nich a z pewnoÅ›ciÄ… odczujesz to wyraźnie w swoim zestawieniu wydatków. 

Tym sposobem dobiegÅ‚ koÅ„ca nasz cykl poradniczy zatytuÅ‚owany 10 zasad zarzÄ…dzania restauracjÄ…. Mam nadziejÄ™, że byÅ‚ on dla Was, a może i  nawet ciÄ…gle bÄ™dzie, źródÅ‚em inspiracji. Być może ktoÅ› z Was pod jego wpÅ‚ywem zmieniÅ‚ choć minimalnie zasady zgodnie, z jakimi zarzÄ…dza swojÄ… restauracjÄ…. ChÄ™tnie poznam Wasze opinie na temat cyklu. Być może Wy macie jakieÅ› swoje zasady, którymi byÅ›cie poszerzyli zÅ‚otÄ… dziesiÄ…tkÄ™ - czekam na Wasze pomysÅ‚y.

Macie pomysły na kolejne cykliczne artykuły? Chętnie je poznam. Czekam na Wasze propozycje!

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Oszczędności przydają się w każdym biznesie. Również w lokalu gastronomicznym. Sprawdź swoje wydatki i zastanów się na czym mógłbyś oszczędzić. A może menu będzie jednym z pierwszych sposobów na oszczędności? zasady-zarzadzania-restauracja-5

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież