pobierz-porady-dla-gastronomii

Zasady zarzÄ…dzania restauracjÄ… - część 4  

+ 6
+ 0

Restauracja bez systemu sprzedaży? Czy to jeszcze możliwe? Jakie zalety, a jakie wady majÄ… systemy gastronomiczne dla restauracji? Przekonaj siÄ™ już teraz. Trzy kolejne zasady zarzÄ…dzania restauracjÄ… już dostÄ™pne dla Ciebie.  zasady-zarzadzania-restauracja-1

Dzisiejszym wpisem kontynuujemy nasz cykl wpisów na temat 10 zasad zarzÄ…dzania restauracjÄ…. Do tej pory przedstawiliÅ›my Wam 5 zasad w trzech wpisach: 

Dziś zajmiemy się kolejnymi trzema. Pomyślicie czemu, aż trzema w jednym wpisie? Bo dwie z nich to krótkie, żeby nie rzec "żołnierskie" zasady, którym nie potrzeba dodatkowych komentarzy. Zapraszam zatem na opowieść o cateringu, kontroli i systemach sprzedaży. Tak właśnie posiadanie systemu sprzedaży w lokalu gastronomicznym to nie tylko dodatek, ale podstawa działalności. Nikt już dziś raczej nie wyobraża sobie funkcjonowania restauracji bez niego.

 

Zasada nr 6 - zwiększ swoją sprzedaż dzięki cateringowi

Dowozy to jedna z opcji pozwalających na zwiększenie zarówno liczby klientów restauracji, jak i sprzedaży. Oferowanie sprzedaży na wynos i realizacja dowozów musi jednak wiązać się z odpowiednim zapleczem. W przypadku dowozów musimy posiadać możliwości przygotowania i obsługi wielu posiłków w jednym czasie, a co najważniejsze zagwarantować klientom jak najszybszy dowóz potrawy. W związku z tym warto ustalić nieprzekraczalny czas, w jakim dostarczymy posiłek do klienta. W organizacji i obsłudze zamówień na wynos pomagają moduły systemów sprzedaży. Są one dostępne w systemach z naszej oferty. Poznaj ofertę na system sprzedaży dla restauracji

 

Zasada nr 7 - sprawdzaj regularnie sprzedaż restauracji 

Każdy biznes wymaga biznes planu. Nie inaczej jest w przypadku restauracji. Jako wÅ‚aÅ›ciciel restauracji musisz szacować przyszÅ‚y przychody, jak i koszty prowadzenia lokalu. Musisz być przewidujÄ…cy i wiedzieć, ile w przybliżeniu możesz w danym dniu, tygodniu i miesiÄ…cu zarobić. Możesz to Å‚atwo zrobić biorÄ…c pod uwagÄ™ ilość miejsc w Twoim lokalu, Å›rednie ceny potraw, najczęściej zamawiane pozycje, jak i okresy zwiÄ™kszonego i zmniejszonego ruchu. W regularnym sprawdzaniu sprzedaży w restauracji pomogÄ… Ci systemy dla gastronomii. I tutaj nawiÄ…zujemy do kolejenj ósmej zasady. KorzytajÄ…c z nich nic nie umknie Twojej uwadze. BÄ™dziesz mógÅ‚ w szybki sposób sprawdzić, które pozycje siÄ™ sprzedajÄ… i zdobÄ™dziesz dowody na zmianÄ™ menu. Chcesz wiÄ™cej wiedzieć o zasadach budowy menu w restauracji? Czytaj: 9 rzeczy, które musisz wiedzieć o menu w restauracji. Dodatkowo musisz na bieżąco analizować koszty osobowe, czy liczbÄ™ klientów. Tylko wtedy zdobÄ™dziesz peÅ‚nÄ… kontrolÄ™ i bÄ™dziesz mógÅ‚ profesjonalnie zarzÄ…dzać swojÄ… restauracjÄ…. 

 

systemy-sprzedazy-dla-restauracji

 

Zasada nr 8 - restauracja bez systemu sprzedaży to jak kucharz bez garnków :)

System sprzedaży to rzecz, bez której prowadzenie restauracji jest obecnie niezwykle utrudnione. Stał się on nieodłącznym elementem funkcjonowania restauracji. Nic więc dziwnego, że obecnie prowadzenie restauracji bez pomocnika w postaci profesjonalnego systemu dla gastronomii jest obecnie praktycznie niespotykane.

JeÅ›li jednak Ty nadal nie posiadasz systemu typu POS to koniecznie rozważ na poważnie jego zakup i wdrożenie. Z kolei jeÅ›li go posiadasz, ale nie bardzo wiesz, jak możesz sobie przy jego pomocy usprawnić pracÄ™ to koniecznie poszukaj porady u specjalistów. JeÅ›li posiadasz system S4H lub X2 to możesz zgÅ‚osić siÄ™ do nas - chÄ™tnie Ci pomożemy lepiej wykorzystywać Twój system gastronomiczny. 

 

Dlaczego warto korzystać z systemów sprzedaży?

  • zwiÄ™kszenie (a nawet caÅ‚kowita) eliminacja kradzieży pracowniczych,
  • peÅ‚na kontrola sprzedaży, 
  • wygodna komunikacja miÄ™dzy kelnerem a kuchniÄ…, 
  • krótszy czas realizacji zamówieÅ„,
  • analizowanie i raportowanie sprzedaży 

To jedynie kilka z ważniejszych zalet systemów dla gastronomii. 

 

Wady, które nie są wadami :)

System komputerowy i sprzÄ™t, na którym zostaÅ‚ zainstalowany nie jest  niestety niezawodny. Dlatego istnieje niebezpieczeÅ„stwo utraty danych - bazy danych klientów czy sprzedaży. Dlatego warto wczeÅ›niej pomyÅ›leć nad kopiÄ… zapasowÄ… dla danych gromadzonych w systemie. To da nam gwarancjÄ™ bezpieczeÅ„stwa w przypadku nieprzewidzianych przypadków. Zobacz wiÄ™cej na temat systemów sprzedaży:

 

Na dziś to tyle. W kolejnym wpisie z cyklu zajmiemy się dwiema ostatnimi z 10 zasad zarządzania restauracją. Ostatni wpis z cyklu już wkrótce. Śledź na bieżąco nasz poradnik. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz się podzielić ze mną swoją opinią to zapraszam do komentowania!

 

Ekspert-Ewelina-dla-gastronomii-d1

Autor artykułu: Ewelina Krośnia, e-mail: ewelina@dla-gastronomii.pl

O mnie:

Doradzam w wyborze systemów gastronomicznych i programów hotelowych. Prowadzę szkolenia z obsługi programów S4H i X2 dla właścicieli, managerów oraz pracowników lokali gastronomicznych i hoteli.

Dowiedz się więcej:

Zgrany zespół doświadczonych i profesjonalnych pracowników to murowany sukces w każdej branży. Dokładnie tak samo jest w gastronomii. Na sukces restauracji składa się praca każdego pracownika - od kucharza, przez kelnera, managera, aż do osób sprzątających. Dlatego ważne jest, by dobrać dobrych pracowników, określić jasno oczekiwania, opłacać ich sprawiedliwie i adekwatnie do umiejętności. pracownik-lokal-gastronomiczny-porady

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież